Život

Zdieľané bývanie: Je čas sa odsťahovať?

"Neviete odlíšiť svoje ponožky od vecí svojho spolubývajúceho? Kúpite si mlieko a o dve hodiny zázračne zmizne? Máte problém. Mali by ste zmeniť bývanie."

Tomáš Kušnír, 23. júla 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: csfd.cz
Bývate na internáte? Zdieľate izbu s niekým iným? Spolužitie s ďalšou osobou má niekoľko výhod. Môžete si pomáhať, keď máte finančné alebo osobné problémy, zažívate veľa zábavy a mnoho iného. Kto by si napokon nechcel aspoň na chvíľu vyskúšať život zo seriálu Priatelia? Realita je niekedy iná. Prinášame vám tri najčastejšie problémy, ktoré zažívajú spolubývajúci.

Neporiadok


Pri spoločnom bývaní sa môžu stretnúť rôzne osobnosti. Niekto môže považovať špinavú ponožku na dlážke ako vrchol neporiadku, iný si ju ani nevšimne. Každý má iný prah toho, čo je čisté a čo znamená neporiadok. Musíte sa naučiť robiť kompromisy a vynaložiť námahu, aby ste nežili ako v chlieve. Neporiadok je problém číslo jedna. Od špinavého riadu až po vrstvy prachu na dlážke. Skúste sa so svojím spolubývajúcim porozprávať a navrhnúť mu rozpis služieb. Aj tu platí, že komunikácia je základ. Argument, že je to váš spoločný priestor a nesiete za neho zodpovednosť obaja, je nevyvrátiteľný.

Nerešpektuje vás


Chcete sa učiť a váš spolubývajúci si púšťa hudbu a vylieva si srdce cez telefón? Potrebujete spánok a on aj o tretej ráno neprestajne ťuká do počítača? Pravdepodobne vám chýba rešpekt. Žiť v kooperácii a vzájomnej dohode je veľmi dôležité. Niekedy si ľudia nesadnú, no aj napriek tomu sa dá nájsť ten správny smer, aby ste to obaja zvládli. Skúste sa baviť o bežných veciach, ktoré vás spájajú – škola, práca, počasie. Postupne si vybudujete lepší vzťah a získate rešpekt. Prekáža vám niečo na osobe, s ktorou bývate? Musíte jej to povedať. Čím skôr, tým lepšie.

Nikam nechodí


Sú prípady, keď spolu dvaja žijú takým spôsobom, že iba spia v jednej izbe. Niekedy to môže byť deprimujúce, pretože s predstavou o spoločnom bývaní prichádzajú predstavy o spoločnom varení a diskutovaní o čomkoľvek. Druhý extrém je, keď je váš spolubývajúci stále prítomný. Nemáte žiadne súkromie. Lezie vám na nervy. Nedokážete pochopiť, prečo je taký asociál. Vraví sa, že dvom je vždy lepšie ako jednému. Aj v tomto prípade však každý potrebuje aspoň kúsok súkromia. Nehovoriac o tom, ak si chcete na izbu priviesť návštevu. Ak váš spolubývajúci nikam nechodí, vezmite ho niekam a predstavte ho novým ľuďom.

ODPORÚČAME AJ:
Highlighty týždňa: Hajlujúca kráľovná a novinka od Adama Ďuricu
Varovanie z Ruska: Cool selfie ťa môže stáť život
Ľudia s touto farbou očí majú sklon k alkoholizmu
Sonda New Horizons nadviazala kontakt so Zemou
Vedci z CERN-u objavili nové častice nazývané pentakvarky

Komentáre