Život

Žijete so psychopatom? Vieme, ako to zistiť

"Psychopat sa spočiatku môže javiť ako príťažlivý očarujúci muž, s ktorým chcete prežiť celý život. "

Zuzana Onufer, 7. mája 2015 12:00
Na archívnej snímke v hlavnej úlohe Andrej Palko v predstavení "Acta Psychopata" scenáristu a režiséra Petra Kubu 9. novembra 2009 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann
Predstavujete si psychopata ako masového vraha či človeka, ktorý týra zvieratá alebo straší deti? Omyl. Môže to byť ktokoľvek vo vašom okolí. Vaša láska, priateľ, sused alebo šéf. Podľa Jon Ronsona, autora "The Psychopath Test", jeden z každých 100 ľudí je psychopat. Takíto ľudia nemajú dobre vyvinuté prepojenie medzi časťou mozgu, ktorá spravuje city ako je empatia alebo vina a časťou zvanou amygdala, ktorá ovláda strach a stres.

Len asi 25 percent psychopatov sú väzni a štyri percentá firemní šéfovia. Zvyšok štatistiky teda môže zdieľať vašu posteľ. Tu je šesť znakov, ktoré vám otvoria oči a pomôžu vám identifikovať psychopata.

1. Dokonalé okúzlenie


Na prvom rande vám povie, ako ste úžasne krásna, neuveriteľne inteligentná a hrozne vtipná. Rýchlo vás prečíta a zahrá na tie správne miesta. Ak máte problém s postavou, povie, ako miluje vaše telo, ak ste hanblivá, bude sa smiať na každom vašom vtipe. Znenazdajky vás prekvapí výletom do Paríža, zahrnie vás kvetmi a darčekmi. Ihneď si vás získa a vy sa doňho bezhlavo zamilujete.

2. Ilúzia spriaznených duší


Psychopat sa vás bude snažiť presvedčiť, že ste dokonale spriaznené duše. Miluje všetko, to čo vy, má rovnaké záujmy. Ak ste mali ťažké detstvo, povie, že obaja sme to mali drsné. Ak mu poviete o knihách alebo hudbe, ktorú milujete, stavte sa, že obľubuje rovnakú. To, čo robí, sa nazýva zrkadlenie. Nemá skutočnú identitu, a tak vysáva vašu a odráža ju späť k vám.

3. Záľuba v ľútosti


Psychopati milujú, keď ich ľutujete. Nemajú problém vymyslieť si, ako zázračne prekonali rakovinu, ako takmer zomreli pri autonehode. Súcitite s ním, aj keď vám hovorí o bývalých priateľkách, z ktorých každá ho buď podviedla, bola šialená alebo mu inak ublížila. Robí im totiž dobre, ak ich ľutujete a zároveň vytvárajú o sebe ilúziu, že oni sú tí dobrí a druhí im ubližujú. Z tohto dôvodu si skúste preveriť jeho život predtým, ako ste sa spoznali a určite prídete aspoň na niektoré klamstvá.

4. Úžasný milenec


Každý, kto žil so psychopatom potvrdí, že sex s ním bol najlepší, aký kedy zažil. Aj toto je spôsob, ako si vás pripútať. Vie sa totiž dokonale zamerať na svoj cieľ, dosiahnuť, že sa na ňom stanete závislá. Bude vás sexom buď vydierať alebo naopak sa udobrovať.

5. Manipulátor a klamár


Neváha použiť akékoľvek klamstvo alebo manipuláciu, aby vás ohúril. Budete užasnuto počúvať, aké má styky na najvyšších miestach v politike, ako kedysi robil dobrovoľníka v Afrike, rozpráva 15 jazykmi a dlhodobo pracoval pre svetovú módnu značku. Všetky tieto klamstvá posilňujú psychopatovo ego. Myslia si o sebe, že sú viac ako Boh, robí im dobre ľuďmi manipulovať.

6. Synonymum dokonalosti


Akonáhle si vás získa, začína sa fáza devalvácie. Kým predtým ste boli úžasná a skvelá, teraz vo vás vidí samé nedostatky. Čokoľvek, čo urobíte, preňho nie je dosť dobré. On je ten správny a dokonalý a vy sa cítite menejcenne. A toto práve chcel vo svojej manipulácii dosiahnuť. Hra sa totiž riadi výhradne jeho pravidlami. Donúti vás napríklad jesť zvyšky z podlahy, kým on si hoduje pri stole.

7. Striedanie partnerov


Psychopati zvyčajne nevydržia dlho v jednom vzťahu, buď striedajú partnerky alebo majú súčasne viaceré. Keď ho začnete nudiť, odkopne vás a zameria sa na ďalší cieľ. Psychopat však nikdy nepripustí, aby ste ho opustili vy. Ak to cíti, náhle otočí a začne vás bombardovať prosbami, aby ste to nerobili, povie vám všetko, čo ste chceli kedy počuť, dá vám milión sľubov ako sa zmení a ďalšie dôkazy lásky, ktoré vás presvedčia prijať ho späť.

Jediný spôsob, ako sa zbaviť psychopata je úplne s ním prerušiť akékoľvek kontakty. Je to jediná vec, ktorá mu zoberie vietor z plachiet na jeho ďalšie zvrátené hry a povzbudzovanie vlastného ega. Najlepšie je povedať, že je definitívny koniec a odísť. Už viac sa s ním nestretávať, nedvíhať telefón, neodpovedať na sms a e-maily.
Zdroj: huffingtonpost.com, whatculture.com

ODPORÚČAME AJ:
Máte odhad na ľudí? Návod, ako sa nezmýliť
Verbálne útoky na internete sa môžu skončiť aj vo väzení
Negatívne myšlienky vás môžu zničiť. Zbavte sa ich

Komentáre