Autá

Mestský autobus roka 2019 v Španielsku

"Nový plne elektrický mestský autobus bol korunovaný titulom mestský autobus roku 2019 v Španielsku."

Peter Škorňa, 18. februára 2019 9:00
Mercedes-Benz eCitaro Foto: Daimler AG
Porota pozostávala zo 46 odborníkov z dopravných spoločností a združení, organizátorom voľby bolo vydavateľstvo Editec. Svetovú premiéru zažil mestský autobus Mercedes-Benz eCitaro na výstave úžitkových vozidiel IAA v Hannovery na jeseň minulého roka.

Autobus eCitaro je plne elektrická verzia autobusu, ktorá má lítium-iónové batérie s celkovou maximálnou kapacitou 243 kWh. Rozdelené sú do desiatich modulov, každý má kapacitu takmer 25 kWh. Vďaka rozdeleniu do samostatných modulov si zákazník môže navoliť požadovanú kapacitu batérií presne podľa svojich preferencií. Batérie sú umiestnené v zadnej časti a na streche. eCitaro s plnou kapacitou batérií váži 13,44 tony, maximálna hmotnosť je 19,5 tony. Maximálna kapacita vozidla je 88 pasažierov, resp. 6 ton.
Autobus eCitaro by je schopný pokryť 150 kilometrov denne bez dodatočného nabíjania pri prevádzke v lete a môže celý deň obsluhovať kratšie mestské trasy bez toho, aby potreboval prestávky na nabíjanie. V ideálnom prípade dokáže bez nabitia najazdiť až 250 kilometrov.



Mercedes-Benz eCitaro možno nabíjať rôznymi spôsobmi, prostredníctvom rôznych prípojok v závislosti od preferencie zákazníka. Ak by bolo nevyhnutné dobíjanie aj počas prevádzky pre predĺženie dojazdu, v budúcnosti bude možné autobus doplniť trolejovým systémom. V podstate tak eCitaro môže fungovať hybridne ako trolejbus v najbližšom centre mesta a ako elektrický bezemisný autobus mimo pokrytia trolejovou sieťou.
Medzičasom sa začala aj jeho sériová výroba a prvé autobusy putovali do pravidelnej linkovej prevádzky. Víťazstvo v Španielsku má pre značku Mercedes-Benz tradíciu - v minulom roku bol model autobusu Mercedes-Benz Tourismo ocenený titulom Zájazdový autobus roka.

Komentáre