Autá

Pätnásť zaujímavostí o MALOM VEĽKOM aute

"Prinášame zaujímavé okamihy z doterajšieho života tohto malého „veľkého“ auta. "

Peter Škorňa, 17. augusta 2018 8:00
Smart Foto: Daimler AG
V súvislosti s dvadsaťročnicou modelu vozidla smart len málokto nezainteresovaný si dokáže predstaviť, kde všade sa toto na prvý pohľad nenápadné vozidlo objavilo a akú rolu v danej situácii hralo.

Vedeli ste že?


1. Robbie Williams jazdí na vozidle značky smart?
Pri uvedení smart crossblade na trh na jar v roku 2002 si britský hudobník zabezpečil svoj osobný exemplár. Crossblade s poradovým číslom 8 zo série limitovanej na 2 000 jednotiek krátko nato stojí v jeho garáži.

2. Podnikový hasičský zbor Mercedes-Benz v Sindelfingene používa smart už od roku 1998 ako svižnú ohlasovaciu a riadiacu centrálu?
Červené zásahové vozidlo je vybavené výstražným klaksónom a modrým majákom, v interiéri je telefón, vysielačka a hasiaci prístroj.

3. Edícia Kris Wu bola vypredaná v priebehu 25 sekúnd?
Mimoriadny model smart forfour prichádza v roku 2016 na trh v Číne v počte 188 jednotiek.



4. S novou aplikáciou smart experienc-e možno interaktívne formou hry zažiť jazdu v elektricky poháňanom modeli smart?
3D model, skener komponentov a simulátor dojazdu sú tri hlavné funkcie aplikácie, ktorá je bezplatne k dispozícii pre platformy iOS a Android.

5. Smart na IAA 2017 s filozofiou „unleash the colour“ prináša pohľad na ďalšie spôsoby individualizácie?
Na príklade interiéru majú návštevníci možnosť zažiť, ako možno vďaka digitalizácii a novým tlačovým technológiám jednoducho a rýchlo realizovať individuálne dizajny v malých sériách alebo v individuálnych vyhotoveniach.

6. Smart-BRABUS dokázal za desať rokov získať už 50 000 zákazníkov?
K výročiu spolupráce sa v júli roku 2012 objavuje mimoriadny model smart BRABUS 10th Anniversary, limitovaný na 100 exemplárov, s výkonom 75 kW/102 k a maximálnym krútiacim momentom 147 Nm. V roku 2017 nasleduje mimoriadny model „15th anniversary edition“. Týmto edičným modelom ponúkaným ako fortwo kupé a kabriolet oslavuje smart BRABUS 15 ročnú spoluprácu. Edícia limitovaná na 150 kusov sa vyznačuje množstvo detailov výbavy a vonku individuálnymi lakovaniami v odtieňoch anniversary silver a vnútri koženým balíkom tailor made vo farbe hnedá espresso.

7. Vo virálnom filme „Most Xclusive Test Drive“ môžete vidieť nič netušiacich ľudí, ktorí si práve dohodli skúšobnú jazdu v smart BRABUS?
Hneď ako vychádzajú z autosalónu smart, pridá sa k nim policajný sprievod, ktorý ich sprevádza počas celej skúšobnej jazdy. Nezvyčajné video k uvedeniu smart BRABUS na trh ukazuje prekvapené reakcie vodičov a ich spolujazdcov. Pozri https://youtu.be/2ddfrXVIQcw.



8. Newyorská mestská polícia si v roku 2016 objednala 250 vozidiel smart fortwo?
Bielo-modré policajné smarty sú špeciálne vybavené, okrem iného majú modré majáky na streche a policajnú vysielačku. Newyorská mestská polícia nimi nahrádza dovtedy používané trojkolesové špeciálne vozidlá.

9. Na „smart electric drive Carsino“ v lete 2017 bolo vkladom do hry staré auto?
Nadšenci značky smart a záujemci z Nemecka a Španielska sa mohli uchádzať o účasť. Ako vklad do hry musia účastníci vložiť svoje staré auto, ktoré je zlisované do nadrozmernej kocky. S touto „autokockou“ hrajú finalisti o víťazstvo. Vyhrať môžu elektricky poháňaný smart fortwo.

10. S aplikáciou „pactris“ možno už počas nákupu zistiť, či a ako sa všetok tovar a balíky zmestia do batožinového priestoru vozidla značky smart?
Značka smart predstavila tohto digitálneho asistenta nakladania na IFA 2016 v Berlíne. Za aplikáciou pactris je víťazný nápad počas „DigitalLife Day“, súťaže nápadov zamestnancov spoločnosti Daimler, v roku 2015.

11. Najrýchlejším vozidlom značky smart je šesťvalcová štúdia?
BRABUS prostredníctvom modelu smart roadster kupé Brabus V6 biturbo v júli 2003 v spolupráci so značkami smart a Mercedes-Benz (vývoj motora) predvádza, čo sa dá realizovať. Dva sériové motory, každý so zdvihovým objemom 698 cm³, s troma valcami a svojimi turbodúchadlami sú navzájom spojené špeciálnou kľukovou skriňou a zabudované do zadnej časti roadstera. Tento nadsmart vyvinie 125 kW/170 k a šprintuje z 0 na 100 km/h za menej ako šesť sekúnd. Vzniká desať prototypov.

12. V štúdii smart forgigs (2015) je zabudovaných viac ako 100 metrov káblov (napájacích, reproduktorových a signálnych)?
V najmenšej pojazdnej koncertnej sieni na svete je na úplné odizolovanie kabíny cestujúcich a dverných panelov použitých desať štvorcových metrov izolačného materiálu alubutyl.

13. Už v roku 2007 jazdili v Londýne prvé elektricky poháňané skúšobné vozidlá smart?
Smart Foto: Daimler AG
Spoločne s vybranými zákazníkmi tu automobilka smart testovala 100 vozidiel s elektrickým pohonom s cieľom získať skúsenosti z reálneho používania vozidiel. Značka smart tak zaujala rolu priekopníka aj v otázke elektrickej mobility.



14. Piloti DTM tímu Mercedes 2014 jazdia v padoku na elektrických bicykloch smart?
Edíciami orange edition, comfort edition a black edition uvádza smart v rámci pretekov DTM v Oscherslebene aj tri mimoriadne modely vychádzajúce zo smart ebike.

15. Pre systémy akumulátorov elektricky poháňaných vozidiel smart existuje „živý sklad náhradných dielov“?
V roku 2016 začali partneri spolupráce Mercedes-Benz Energy a enercity (Stadtwerke Hannover AG) výstavbu nového akumulátorového zásobníka elektrickej energie. Jeho špecifikum: ide o sklad náhradných dielov pre systémy akumulátorov vozidiel s elektrickým pohonom. Približne 3 000 akumulátorových modulov určených pre aktuálny autopark elektrických vozidiel smart je v sídle spoločnosti enercity v Herrenhausene pospájaných do stacionárneho zásobníka elektrickej energie. Sklad náhradných dielov slúži súčasne na vyrovnávanie kolísania napätia v nemeckej elektrickej sieti. Toto efektívne dvojnásobné využitie zlepšuje bilanciu životného prostredia a náklady životného cyklu elektrickej mobility.

Komentáre