Cestovanie

K podujatiu Svetelný signál sa po prvý raz pridá Vartovka na Urpíne

"Ako priblížil Miroslav Strelec z kancelárie primátora, dominanty Pohronskej hradnej cesty boli v minulosti vo vizuálnom spojení a tvorili strážnu a signalizačnú sústavu."

TASR, 15. marca 2024 12:07
Zrúcanina hradu Šášov na okraji Štiavnických vrchov. Foto: TASR - Dušan Hein

Svetlo z reflektorov a bateriek už štvrtýkrát vizuálne prepojí hrady Revište, Šášov, Pustý hrad a Zvolenský zámok, ku ktorým sa pridajú aj zaniknuté hrady Peťuša a Žakýl či krupinská Vartovka a vrch Sitno. Novinkou tohtoročného podujatia Svetelný signál v Banskobystrickom samosprávnom kraji, ktoré sa uskutoční 15. marca, je banskobystrická Vartovka na Urpíne.

Ako priblížil Miroslav Strelec z kancelárie primátora, dominanty Pohronskej hradnej cesty boli v minulosti vo vizuálnom spojení a tvorili strážnu a signalizačnú sústavu, ktorá mala ochraňovať stredoslovenské banské mestá pred tureckým nebezpečenstvom. Ohňovými signálmi sa informovali o blížiacom sa nepriateľovi.

V rámci marcových Potuliek mestom záujemcovia spoločne so sprievodkyňou absolvujú výstup k hvezdárni na Vartovke, kde sa dozvedia, prečo a ako sa mestá v okolí varovali pred nebezpečenstvom pomocou svetelných signálov zo strážnych veží a hradov. Zraz je pred budovou historickej radnice o 16.00 h. Pomocou reflektorov či silných bateriek si účastníci overia, či je Vartovka vo vizuálnom spojení so zvolenským Pustým hradom. Svetelný signál má byť vyslaný z každého stanoviska o 18.00 h.



Komentáre