Cestovanie

VIDEO: Botanickú záhradu v Košiciach rozžiarili svetielkujúce rastliny

"Ošetrená črepníková rastlina alebo aj rezaný kvet, ktoré boli bežným spôsobom osvetlené, sa v tme rozžiaria a svetielkujú zelenou, modrou, červenou alebo bielou farbou. "

TASR, 22. októbra 2018 10:00
Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach organizuje v spolupráci s Košickým občianskym klubom – Kassai Polgári Klub výstavu pod názvom Magické svetielkujúce rastliny. Foto: TASR/Roman Hanc
Magické svetielkujúce rastliny môžu od piatka obdivovať návštevníci Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Výstava, ktorá ich prezentuje, je prístupná do 28. októbra a je vôbec prvou svojho druhu na Slovensku.

Tak trochu mágia


"V prírode je niekoľko druhov organizmov, ktoré prirodzene žiaria - svetielkujú, napríklad niektoré baktérie, huby, hmyz či medúzy. Žiaľ, takúto schopnosť prirodzeného svetielkovania nemajú rastliny. Ak teda chceme, aby rastliny svetielkovali, tak okrem možnosti náročných genetických manipulácií, ktoré aj tak prinášajú len malý efekt a rastliny by museli spĺňať prísne kritériá pre manipuláciu, musíme rastliny vhodným spôsobom upraviť, pričom sa neovplyvňuje genetická výbava rastliny," priblížil riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ Pavol Mártonfi. Na tento účel slúži špeciálny produkt chránený ochrannou známkou. "Vďaka tomuto produktu, ktorým budú vystavené rastliny ošetrené, ich budeme môcť vidieť svetielkovať," dodal riaditeľ.

Vydržia až pol hodinu


Ošetrená črepníková rastlina alebo aj rezaný kvet, ktoré boli bežným spôsobom osvetlené, sa v tme následne rozžiaria a svetielkujú zelenou, modrou, červenou alebo bielou farbou. Podľa intenzity a dĺžky osvetlenia môžu ošetrené rastliny svetielkovať aj 30 minút. Keď svetlo zoslabne, je potrebné rastliny opäť "nabiť" na slnku alebo pod umelým osvetlením. Látka, ktorá sa používa na ošetrenie rastlín, je neškodná voči životnému prostrediu, ale nie je jedlá.



V nových priestoroch


Výstavu Magické svetielkujúce rastliny organizuje botanická záhrada v spolupráci s Košickým občianskym klubom – Kassai Polgári Klub. Záštitu nad podujatím prevzal generálny konzul Maďarska v Košiciach Attila Haraszti.

Táto výstava je zároveň prvou v zmodernizovanom skleníku doposiaľ využívanom len na pestovateľské účely. Ten má do budúcna slúžiť ako "smart zóna" pre edukačné výstavné zámery. Na zabezpečenie základného zázemia prispela spoločnosť U. S. Steel Košice. "Vonkajšia rekonštrukcia je iba prvým krokom k zaisteniu smart priestoru a veríme, že sa nájdu aj ďalšie finančné prostriedky nevyhnutné na dokončenie daného zámeru," konštatoval Mártonfi.

Komentáre