Hudba a film

Do kín prichádza nový slovenský film DOBRÁ SMRŤ

"Do kín prichádza nový slovenský film DOBRÁ SMRŤ, sprevádzaný unikátnou reklamou"

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 21. marca 2019 15:55
Do kín prichádza nový slovenský film DOBRÁ SMRŤ, sprevádzaný unikátnou reklamou Foto: Continental Film
Dnes vstupuje do kinodistribúcie nový slovenský film, ktorý už teraz vzbudzuje výrazné diskusie. DOBRÁ SMRŤ, snímka režiséra Tomáša Krupu, sa venuje rozporuplnej téme ukončenia života eutanáziou.

Film púta pozornosť nielen výberom témy, ale aj outdoorovou reklamou. Distribučná spoločnosť Continental film pripravila v spolupráci so spoločnosťou BigMedia a tlačiarňou Bittner print tzv. backlight, na ktorom so striedaním dňa a noci mizne a znova sa objavuje postava hlavnej hrdinky. Tá sa vo filme rozhodne za asistencie lekárov ukončiť svoj život a bigboard tak kreatívne rozširuje ideu ústredného vizuálu, v ktorom po hrdinkinom tele zostal iba odtlačok v prázdnych perinách. Časozberné video bigboardu, ktoré si môžete pozrieť nižšie, nakrútil kameraman Ondrej Synak.

LINK NA ČASOZBERNÝ ZÁZNAM BIGBOARDU:


Angličanka Janette trpí svalovou dystrofiou, výrazne komplikujúcou už aj bežné každodenné aktivity. Rozhodne sa odcestovať z Veľkej Británie do Švajčiarska, keďže v jej rodnej krajine eutanázia nie je povolená. Cestu musí naplánovať skôr, než jej to rýchlo postupujúca choroba znemožní. Syn Simon, ktorý po nej zdedil svalovú dystrofiu, má pre matkino rozhodnutie viac pochopenia než dcéra Bridget. Filmárom sa podarilo nahliadnuť hlboko do života rodiny bojujúcej s obrovskou dilemou, a hlavnú hrdinkou sprevádzajú na jej ceste až do úplného konca. Snímka s výrazne sugestívnou kamerou využíva postupy hraného filmu a do skutočného príbehu Janette pútavo vplieta charaktery a životné príbehy jej najbližších.

Naším zámerom je prispieť k detabuizácii smrti. Smrť nikto nemá rád a každý sa jej bojí. Spoločnosť uprednostňuje ignorovanie tejto najzákladnejšej životnej skutočnosti, pritom premýšľanie o nevyhnutnom konci je spôsob, ako sa na život pozerať z odlišnej perspektívy,” hovorí režisér Tomáš Krupa a dodáva: „Dnes, v dobe, kedy sa znova pýtame, kam smerujeme, nastala chvíľa na najpodstatnejšie otázky.“

Film DOBRÁ SMRŤ sa nakrúcal v rokoch 2016 – 2018 a divákom ponúka silný skutočný príbeh, aký na plátnach ešte zrejme nevideli. Do kín snímku prináša distribučná spoločnosť Continental film.

Komentáre