Hudba a film

Paštéka kresby

"Prvých 50 kresieb z rozsiahlej kolekcie Milana Paštéku nájdete na výstave v SOGE, od stredy si všetky z nich môžete vydražiť v online aukcii."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 18. februára 2019 10:29
PAŠTÉKA KRESBY (1931 – 1998) Foto: SOGA
Aukčná spoločnosť SOGA získala priamo z pozostalosti Milana Paštéku, kľúčovej osobnosti slovenského výtvarného umenia 20. storočia, rozsiahlu kolekciu autorových kresieb.
Ide o unikátnu príležitosť, kedy sa zberatelia i nezberatelia môžu dostať k dielam s nespochybniteľnou pravosťou, atraktívnou proveniencou a v neposlednom rade so skutočnou umeleckou hodnotou.

Paštékove kresby budú prítomné v ponuke našej spoločnosti nasledujúcich niekoľko mesiacov, no 50 najzaujímavejších je možné dražiť priamo na špeciálnej online aukcii. Online aukcie sa v ostatnej dobe ukázali ako veľmi atraktívny spôsob získavania umeleckých diel. Z pohodlia vášho domova môžete zvádzať boj o diela kľúčových predstaviteľov slovenskej i európskej výtvarnej scény. Paštékova tvorba patrí k tým najchcenejším artiklom domáceho umeleckého trhu – a práve na online aukcii spoločnosti SOGA je teraz šanca získať originály Milana Paštéku za skutočne prístupné ceny, veľakrát nižšie ako 300 EUR.

Predkladané diela jedného zo zakladajúcich členov výtvarnej skupiny Mikuláša Galandu ilustrujú všetko to, čo sa v skorších i neskorších obdobiach jeho tvorby objavovalo na jeho maľbách. Súbor, ktorý máte možnosť vidieť, pochádza zo zberateľsky i umelecko-historicky najzaujímavejšieho obdobia jeho tvorby – 60.-80. rokov 20. storočia. Sú nielen elegantným a hodnotným prírastkom umeleckej zbierky či darom, ale aj výhodnou investíciou.

MILAN PAŠTÉKA
20. 5. 1931 narodil sa v Trenčíne
1950-1956 štúdium na VŠVU v Bratislave
1957 sa stáva zakladajúcim a profilujúcim členom Skupiny Mikuláša Galandu
1959 prvá samostatná výstava Obrazy je v predvečer vernisáže zatvorená
1965 prvá autorská výstava (sprístupnená verejnosti) v GMB
1966 získava cenu Cypriána Majerníka
1972 má pozastavené členstvo v ZSVU
1973 v práve dokončenom dome usporadúva výstavu Obrazy
1978 obnovenie členstva v ZSVU
1990 vystavuje v Československom pavilóne na 44. benátskom bienále
1990 začína prekladať knihu francúzskeho filozofa J. F. Lyotarda Čo maľovať?
23. 9. 1998 zomiera pri dopranej nehode pri obci Voznica
1999 získava in memoriam cenu Martina Benku


PAŠTÉKA KRESBY1931 – 1998 Foto: SOGA

O aukčnej spoločnosti SOGA
Aukčná spoločnosť SOGA je na slovenskom trhu prítomná od roku 1996. Vedúce postavenie si získala vďaka svojmu odbornému umelecko vednému zázemiu, ktoré je zárukou garancie pravosti diel. Predaj diel sprostredkúva formou živých aukcií (4 – krát ročne) a online aukcií. Napriek svojej primárne obchodnej činnosti SOGA dlhodobo a cielene podporuje súčasné slovenské umenie prípravou konzistentného cyklu výstav, prednášok pre verejnosť či vydávaním odborných publikácií.
Web: www.soga.sk
Facebook: @sogaauctionhouse
Instagram

ONLINE AUKCIA 13. 2. – 5. 3. 2019
soga.sk/online-aukcie.sk

Komentáre