Technológie

Zabezpečiť obsah svojho mobilu je jednoduché a hlavne zadarmo

"Čierna listina blokovaných kontaktov, zaheslovanie konkrétnych fotiek a videí, tieto veci dnes telefóny zvládajú ľavou zadnou. Stačí vedieť, ktoré aplikácie treba do nich stiahnuť. "

Erik Stríž, 12. októbra 2015 8:00
Ilustračná fotografia. Smartfón Sony Xperia Foto: Sony
Väčšina z nás má svojom mobilnom telefóne niečo, čo by nerád videl v rukách iných ľudí. Nemusí ísť pritom nutne o nahotinky a dokumenty, ktoré by nás zdiskreditovali, ale napríklad o mobilný internet banking, kontakty na našich priateľov alebo dôverné pracovné dokumenty.

Vďaka tomu, že máme smartfóny s možnosťou inštalovania aplikácií, môžeme prakticky akýkoľvek telefón naučiť schopnosti udržiavať obsah v bezpečí. Ak používate telefón so systémom Android (to je prakticky každý telefón okrem Apple iPhone a Nokie), môžete si do neho nainštalovať aj nasledovné aplikácie. Sú dostupné celkom zadarmo a spoľahlivo ochránia vás a obsah vášho mobilu.

Aplikácia Calls Blacklist Foto: play.google.com

Čierna listina proti neželaným volaniam

Niektoré smartfóny majú už vo svojej základnej výbave funkciu blokovania hovorov. Je veľmi dômyselne prepracovaná, pretože umožňuje nielen nastavenie takzvaného blacklistu, ale aj celkové blokovanie neznámych čísiel, naopak všetkých čísiel z telefónneho zoznamu, prípadne blokovať všetky hovory iba vo vybranom časovom rozmedzí.

Skúste napríklad aplikáciu s názvom Calls Blacklist. Aplikáciu spoznáte podľa ikony červeného štítu, jej autorom je Vlad Lee.

Calls Blacklist funguje veľmi spoľahlivo a okrem hovorov dokáže zachytiť aj SMS správy od čísiel, ktoré ste si v nastaveniach zablokovali. Číslo, ktoré si želáte blokovať, môžete do aplikácie zadať manuálne alebo si vybrať už existujúci kontakt zo svojho zoznamu. Nastaviť môžete aj čas, kedy majú byť tieto kontakty blokované, vďaka čomu sa vyhnete napríklad pracovným telefonátom po šiestej hodine večer.

Dôležité je uviesť, že keď vám takto zablokovaná osoba zavolá, na jej strane sa ozve obsadzovací tón - zdanlivo teda práve máte iný hovor. O tom, že sa vám takýto človek snažil dovolať, sa zobrazuje nenápadná notifikácia v hornej časti obrazovky, neotravuje vás však samotné vyzváňanie a ani SMS správy.

Aplikácia Perfect AppLock(App Protector) Foto: play.google.com

Zaheslovanie konkrétneho obsahu

Ďalšou aplikáciou na zaheslovanie obsahu v telefóne je Perfect AppLock(App Protector). Táto aplikácia s vysokým hodnotením až 4,6 z 5 umožňuje zaheslovanie konkrétnych aplikácií a funkcií, pri nesprávne zadanom hesle potichu odfotí používateľa prednou webkamerou a dokonca sa dá aktivovať prostredníctvom SMS správy.

Aplikácia funguje tak, že vám umožní vami vybrané aplikácie zaheslovať. Ten, kto nepozná vaše heslo, skrátka takto zabezpečené aplikácie neotvorí - je to skvelé riešenie pre galériu fotiek, internet banking, Facebook a prakticky hocičo iné, v čom máte osobné údaje.

Zaheslovať sa dá dokonca aj vstup do nastavení telefónu, kamera, SMSky, spustenie Bluetooth či Wi-Fi. Ako heslo sa používa text, gesto, PIN kód alebo dokonca aj senzor odtlačkov prstov, ak ním je telefón vybavený.

Zdroj: youtube.com

CM Security je všetko v jednom

Bezpečnostný softvér od spoločnosti Cheetah Mobile je mimoriadne zaujímavou aplikáciou, ktorú dnes majú problém prekonať snáď všetky bezpečnostné aplikácie dostupné na internete.

Súčasťou tejto bezplatnej služby je celá kopa funkcií vrátane vyhľadávania škodlivého kódu v priamom prenose, zabezpečenia proti krádeži, viacvrstvovej ochrany, blokovania hovorov vďaka blacklistu či dokonca vytvorenia fotky osoby, ktorá trikrát nesprávne zadala odomykacie heslo telefónu.

Antivírus CM Security dodnes vyskúšalo viac ako 200 miliónov ľudí, pričom viac ako sedem miliónov z nich udelilo aplikácii najvyššie možné hodnotenie. Toto by mal pomerne presvedčivý argument na to, aby ste si do telefónu nainštalovali práve túto aplikáciu. Dobrou správou je, že je celkom bezplatná a kontrola telefónu trvá iba niekoľko sekúnd.


ODPORÚČAME AJ:


Najlepšie telefóny sveta sa menia, konečne sú pestrejšie
Najkrajší z najkrajších ultrabookov je tenký iba 12 milimetrov
Tablet od výrobcu terénnych áut stojí takmer tisíc eur
Kandidát na najlepší smartfón roka prekvapí aj ostrieľaného odborníka

Komentáre