Zdravie

Stráca sa vám čuch? Možno ste v ohrození života

"Ak vám potraviny nevoňajú chutne, vôňu kvetov prestávate cítiť a parfumy sa vám nezdajú dosť výrazné, môže ísť o príznak vážnej choroby. "

Zuzana Lobotková, 24. októbra 2014 12:00
Kvety nás dokážu svojou vôňou prekvapiť. Foto: Webmagazin.sk


Muži a ženy, ktorí stratili čuch, s takmer šesťkrát vyššou pravdepodobnosťou v najbližších piatich rokoch zomrú. Neschopnosť identifikovať vôňu rýb, ruží, kože, pomarančov a mäty piepornej je podľa vedcov pre lekárov vodítkom pri odhadnutí rizika smrti. Nefungujúce zmysly sú teda akýmsi varovaním, že v tele niečo vážne nie je v poriadku.

Akú vôňu cítite?


Stačí vraj jednoduchý test vôní na identifikáciu ohrozených jedincov. Výskumník Jayant Pinto z University of Chicago pre dailymail.co.uk povedal: "Zo všetkých ľudských zmyslov bol čuch najviac nedocenený. Ale to už je minulosťou."

V prvej štúdii tohto druhu vedci testovali viac než 3000 mužov a žien vo veku medzi 57 a 85 rokov. Počas troch minút mali identifikovať vône. Vône pritom vychádzali z rôznych predmetov, pričom šlo o arómu rýb, mäty, pomarančov, ruží a kože. Takmer 20 percent identifikovalo len dve vône z piatich, čo bolo znakom strácajúceho sa čuchu. Tri a pol percenta ľudí odhalilo len jednu alebo dokonca žiadnu vôňu.

Do piatich rokov 430 mužov a žien zomrelo. Tých, ktorí zlyhali v teste vôní, čakala skorá smrť s vyššou pravdepodobnosťou. Zistenia možno čiastočne vysvetliť vekom, pohlavím a sociálno-ekonomickým statusom.

Čuch nás varuje


Ľudia so slabým čuchom strácajú chuť do jedla či pitia, prípadne viac fajčia, a to je charakteristické aj pre rakovinové ochorenia či oslabený organizmus. Slabý čuch teda môže byť príznakom rakoviny alebo hroziacich problémov so srdcom. Iba závažné poškodenie pečene je výraznejšie prepojené so smrťou v priebehu piatich rokov.
Na ilustračnej snímke študenti pózujú vedľa zmijovca áronitého, najsmrdlavejšej rastliny sveta. Foto: TASR/AP

"Myslíme si, že strata čuchu je ako kanárik v uhoľnej bani. Priamo nespôsobí smrť, ale je predzvesťou, že niečo nie je v poriadku," povedal doktor Pinto a upozornil, že jednou z možností je, že zdravie čuchového nervu, ktorý prenáša informácie o zápachu z nosa do mozgu, je známkou celkového zdravia. "Ak zostarne, opotrebí sa a nedokáže sa opraviť, mozog a zvyšok tela sú na tom rovnako," dodal. Ďalším možným vysvetlením je, že infekcie, jedy a škodliviny, ktoré dýchame, poškodzujú čuch, ale aj mozog a zvyšok tela.

Spoľahlivosť tohto čuchového testu však iní vedci spochybňujú. Na odhalenie straty čuchu vraj päť vôní nestačí a treba ich otestovať rovno štyridsať. Dokonca v mnohých prípadoch slabší čuch ani nie je dôvodom na takúto paniku. Rozhodne však vtedy treba vyhľadať lekársku pomoc, pretože čuch má súvis aj s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.

ODPORÚČAME AJ:
Muži znášajú choroby horšie, lebo nie sú ženy
Chcete sa zbaviť opuchnutých očí? Tu je päť tipov ako na to
Skúsenosť so smrťou: Lekári o nej zistili viac
Červené víno ako bojovník proti akné
Dvíhanie činiek zlepšuje pamäť

Komentáre