Zdravie

Týchto 10 príznakov môže poukazovať na cukrovku, nemáte ich?

"Diabetes, ktorým trpia mnohí Slováci, môže spustiť aj šok."

Alena Klepochová, 14. marca 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Na Slovensku má diabetes asi 400-tisíc ľudí, pričom každoročne pribúda 20-tisíc nových pacientov, čo nie je vôbec zanedbateľné číslo. Alarmujúce je, že lekári predpokladajú, že ďalších 100- až 200-tisíc ľudí o svojom zdravotnom probléme zatiaľ ani netuší. Neodhalená cukrovka môže pritom výrazne skrátiť život a v niektorých prípadoch znamenať aj smrť. Odhaliť ju možno vďaka jednoduchému vyšetreniu a upozorňovať na ňu môže aj viacero príznakov, aj keď niekedy môže dlhšie bežať aj bezpríznakovo.

Diabetes mellitus je chronické metabolické ochorenie, ktorého symptómom je vysoká hladina glukózy v krvi. Na príčine je poškodenie buniek podžalúdkovej žľazy, pankreasu, ktoré za normálneho stavu produkujú inzulín. Pri jeho absencii dochádza v organizme k poruchám spracovania cukrov a zároveň je narušený metabolizmus tukov a bielkovín. Pacienti sa musia zmieriť s celoživotným údelom diabetika. Zmeny v organizme sa nedajú úplne zvrátiť, ich organizmus už nikdy nebude schopný produkovať inzulín bez pomoci.

Diabetes mellitus v Európskej únii postihuje desať percent populácie. Je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby a tiež amputácií dolných končatín. Oproti zdravým ľuďom sa u pacientov s diabetom objavujú častejšie aj srdcovocievne ochorenia.

Cukrovku môže spustiť aj šok


Ak je príčinou zlyhanie imunitného systému organizmu, ide o diabetes 1. typu, ktorého vznik sa nedá ovplyvniť, pretože má genetický základ. Prejaví sa často už v detskom veku a jeho liečba je od začiatku spojená s injekčnou aplikáciou inzulínu. Diabetes 2. typu, ktorý sa týka 90 percent pacientov s touto diagnózou, je získaný. Súvisí hlavne so zlou životosprávou, s nedostatkom pohybu, s nesprávnymi stravovacími návykmi a často aj s obezitou.
Odoberanie vzoriek na cukrovku. Foto: TASR/AP Photo

Meranie cukru v krvi glukomerom.

Niekedy však tento zdravotný problém odštartuje aj iný fenomén. „Ja som dostala cukrovku zo šoku. V roku 2005 som mala haváriu a ako reakcia na stres sa u mňa o dva týždne objavil diabetes," hovorí Ľuba, pacientka, ktorá týmto ochorením trpí už 9 rokov.

Diabetes 2. typu sa kedysi objavoval len u seniorov, preto ho zvykli nazývať starecká cukrovka. Podľa diabetologičky MUDr. Zuzany Némethyovej, CSc je dnes situácia celkom iná: „V súčasnosti trpia diabetom druhého stupňa najmä ľudia nad 45 rokov, no stále častejšie postihuje aj tridsiatnikov a čo je alarmujúce, máme aj detských pacientov s touto diagnózou. Počet diabetikov stúpa, štatistika pacientov s touto diagnózou stále narastá, no na druhej strane sa výrazne zlepšuje liečba a pribúdajú kvalitné lieky“.

Typické symptómy nedostatku inzulínu v organizme
• veľký smäd
• vyčerpanosť, únava
• bezdôvodné chudnutie alebo priberanie pre zvýšenú chuť do jedla
• vyššia produkcia moču
• zahmlené videnie
• opakované infekcie močových ciest a močového mechúra
• svrbenie
• kožné infekcie
• pomalšie hojenie rán
• bolesti nôh a nepríjemné brnenie v chodidlách

Lekári odporúčajú každému človeku po 45. roku života dať si vyšetriť hladinu krvného cukru aspoň raz za dva až tri roky. Ak je pacient obézny, má vysoký krvný tlak, vysoké hladiny krvných tukov alebo prekonal infarkt či cievnu mozgovú príhodu, mal by preventívne vyšetrenie absolvovať každý rok.

Komentáre