Zdravie

Pri mozgovej príhode je kľúčová včasná liečba

"Napriek tomu, že mozog tvorí iba dve percentá celkovej hmotnosti človeka, na to, aby dokázal bezchybne fungovať, spotrebuje 20 percent kyslíka."

TASR, 18. marca 2019 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok
Ani mladý vek, ani zdravý životný štýl nedokážu vylúčiť výskyt náhlej cievnej mozgovej príhody, i keď práve tie sa podľa lekárov považujú za najlepšiu prevenciu. Dôležitosť prevencie pripomína aj aktuálny medzinárodný Týždeň mozgu. Pri návrate pacienta do bežného súkromného aj pracovného života sú kľúčové správna a včasná liečba a neurorehabilitácia.

"Prognóza náhlej cievnej mozgovej príhody je priamo úmerná čo najskôr poskytnutej liečbe. Toto ochorenie vzniká akútne, preto je mimoriadne dôležité rozpoznať jeho varovné príznaky," hovorí medicínska riaditeľka Adeli Medical Centra v Piešťanoch Adelaida Fábianová.

U pacientov po cievnej mozgovej príhode sa vyskytujú problémy s rečou a artikuláciou, tŕpnutie alebo znecitlivenie akejkoľvek časti tela, asymetria tváre - napríklad pokles ústneho kútika či očného viečka, problémy s pamäťou, zhoršená rovnováha a koordinácia pohybov, silná bolesť hlavy, problémy s očami a videním.

Napriek tomu, že mozog tvorí iba dve percentá celkovej hmotnosti človeka, na to, aby dokázal bezchybne fungovať, spotrebuje 20 percent kyslíka, zdôrazňujú odborníci. Poškodenie mozgových buniek v dôsledku ich neokysličenia postihuje skoro 80 percent pacientov s náhlou cievnou mozgovou príhodou. Vtedy sa hovorí o ischemickej forme, môže sa však vyskytnúť aj hemoragická forma náhlej cievnej mozgovej príhody, pri ktorej z cievy v mozgu vyteká krv.

Čo sa týka prevencie mozgových príhod, vo všeobecnosti by sa mali ľudia v rámci preventívnych opatrení vyvarovať stresu, obmedziť konzumáciu alkoholu, mali by sa stravovať optimálne s vyváženým pomerom potravín, zeleniny a ovocia. "Nemali by zabúdať ani na fyzickú aktivitu, cvičenie v rozsahu aspoň 30 minút denne," upozorňuje Fábianová. V prípade civilizačných a metabolických ochorení, akými sú napríklad vysoký krvný tlak, diabetes či obezita, treba podľa odborníčky pravidelne navštevovať lekára. "V bežnom živote by človek mal mať reálne očakávania k dosiahnutiu vytýčených cieľov. V opačnom prípade je jeho hnacím motorom stres, ktorý je tieňový, ale dôležitý hráč vzniku mnohých ochorení," vysvetľuje Fábianová.

Náhla cievna mozgová príhoda sa štyrikrát častejšie vyskytuje v ľavej mozgovej hemisfére, ktorá je dominantná u všetkých pravákov aj 60 percentách ľavákov. Pri včasnej a správnej intervencii a komplexnom prístupe sa aj pacient po náhlej cievnej mozgovej príhode môže vrátiť do bežného súkromného a pracovného života. Mozog je plastický a s pomocou intenzívnej neurorehabilitácie sa dokáže reorganizovať, vytvárať nové spojenia a siete pre obnovenie jednotlivých funkcií mozgu, motorických aj zmyslových.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) v rokoch 2013 až 2017 evidovali na Slovensku spolu 172.089 pacientov po prekonaní cievnej mozgovej príhody. Najmenší výskyt je v Bratislavskom kraji, spolu 8991 pacientov za sledované obdobie, najviac pacientov, naopak, NCZI eviduje v Prešovskom (40.231 pacientov) a v Košickom kraji (39.810 pacientov).

Komentáre