Zdravie

Šestnásť typov antikoncepcie a čo by ste o nich mali vedieť

"Pokiaľ ide o antikoncepciu, ženy veria hlavne kondómom alebo tabletkám. Možností je ale oveľa viac a majú svoje výhody."

Zuzana Lobotková, 15. februára 2017 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Až 63 percent žien používajúcich antikoncepciu siaha po tabletkách alebo kondómoch. Nesadnú však každému. Hormonálna antikoncepcia špeciálne vplýva na ženy rôznymi spôsobmi. Aj preto je dôležité, aby ženy vedeli o všetkých možnostiach, ktoré tu sú.

Mužské kondómy


Vyrobené sú z tenkého latexu a natiahnuté na penise počas sexu zastavia spermie pred vniknutím do vagíny. Účinné je to z 98 percent, ak sa kondóm používa podľa inštrukcií. V skutočnosti je však úspešný len z 82 percent pre bežnú ženu.

Je to najlepší spôsob ako ochrániť seba aj partnera pred sexuálne prenosnými chorobami. Pri správnom použití ide o dôveryhodnú cestu prevencie otehotnenia. Kondómy nepotrebujú žiadnu prípravu pred stykom samotným a len málokedy majú vedľajšie medické účinky. Kondómy sa ale môžu pretrhnúť alebo skĺznuť, ak používate zlú veľkosť. Niektorí ľudia sú na latex, plast alebo spermicídy alergickí, čo môže spôsobiť problémy.

Ženský kondóm


Táto forma je vyrobená z tenkého polyuretánu, ktorý vo vagíne zabraňuje vniknutiu spermií. Efektívny je na 95 percent, ak sa použije podľa inštrukcií, no priemerne je to len 79 percent žien. Aj tento kondóm ochráni oboch partnerov pred sexuálne prenosnými chorobami, pri správnom použití zabráni otehotneniu. Aj tu nie je nutná príprava dopredu a nenesie so sebou vedľajšie účinky. Nie je však tak ľahko dostupný ako mužské kondómy. Problém môže nastať, ak sa kondóm vtlačí do vagíny a pri nesprávnom použití sa môže pretrhnúť.

Antikoncepčná injekcia


Ide o dlhodobo pôsobiacu metódu antikoncepcie, ktorú netreba užívať denne a účinná je v 99 percentách prípadov. Doktor alebo zdravotná sestra vpichnú progestogénovú injekciu do tela, pričom látka pôsobí od 8 do 13 týždňov, v závislosti od typu. Nijak to neovplyvňuje sex a nemusíte každý deň myslieť na užitie tabletky. Výhodou je, že zmierňuje bolestivú menštruáciu. Predstavuje aj ochranu od panvových zápalových ochorení (hlien z krčka maternice môže zabrániť vstupu baktérií do maternice) aj od rakoviny maternice.

Nevýhodou je, že keď už je raz látka vpichnutá do tela, nie je možné ju odstrániť. A vedľajšie účinky, ako je nepravidelná menštruácia alebo nárast na hmotnosti, môžu trvať naozaj dlho. Menštruácia aj plodnosť si môžu dať načas, kým sa vrátia po skončení s touto antikoncepčnou metódou.

Antikoncepčný implantát


Ide o malé flexibilné paličku, ktorá sa vloží pod kožu vrchnej časti paže, samozrejme zdravotným profesionálom. Toto teliesko uvoľňuje progestogén a zastavuje ovuláciu. Ide o dlho pôsobiacu a zvratnú metódu antikoncepcie, ktorá tiež nezávisí od denného užívania. Účinná je z 99 percent.

Implantát funguje až tri roky, no vybrať sa môže aj skôr. Po jeho vložení už nemusíte myslieť na inú formu antikoncepcie, ak vám ide len o zabránenie otehotneniu. Po jeho odstránení sa vaša plodnosť vráti do normálu. Prstami dokážete zacítiť tento objekt, hoci nie je viditeľný voľným okom. Ďalšou nevýhodou je, že môže priniesť zvýšenú šancu na akné.

Vnútromaternicové teliesko


Toto teliesko je malý plastový a medený objekt, ktorý sa vloží do maternice – rukami lekára alebo zdravotnej sestry. Tiež ide o dlho pôsobiacu zvratnú formu antikoncepcie, ktorá funguje na 99 percent. Funguje ihneď a môže zostať vo vašom tele od 5 do 10 rokov, no odstránené môže byť kedykoľvek.

Výhodou je, že neobsahuje hormóny a nemusíte na ochranu myslieť pred každým sexom. Po odstránení telieska sa plodnosť vráti do normálu. Nevýhodou je, že menštruácia sa môže zhoršiť. Niektorým ženám nie je aplikácia príjemné a prvých 20 dní je tu malá šanca na infekciu.

Vnútromaternicový systém


V tomto prípade ide o malé teliesko vložené do maternice, ktoré pomaly uvoľňuje hormón progestogén do maternice. Ide o dlhodobo aktívnu a zvratnú formu, ktorá je tiež z 99 percent účinná. Funguje až 5 rokov, no teliesko si môžete dať vybrať skôr. Skracuje a zmierňuje menštruáciu. Navyše, hormóny sú lokalizované a do tela sa dostáva len malé množstvo. Negatívom je, že môže spôsobiť nepravidelné krvácanie počas prvých 6 mesiacov. Aj pri tejto metóde je počas prvých 20 dní šanca na vznik infekcie.

Antikoncepčná náplasť


Táto malá náplasť sa nalepí na kožu a do tela vypúšťa estrogén a progestogén. Zastavuje to ovuláciu a funguje na 99 percent, ak sa používa správne. Priemerne to je však 91 percent. Aplikujú sa na dlhšiu dobu, takže na to nemusíte myslieť každý deň. Vďaka náplasti bude vaša menštruácia slabšia a pravidelná. U niektorých žien sa zlepší stav akné. Nevýhodou je, že sa nehodí pre ženy s nadváhou alebo fajčiarky nad 35 rokov. Je tu aj malé riziko krvavých škvŕn na oblečení, rakoviny prsníka a kŕčka maternice. Medzi dočasné vedľajšie účinky patrí bolesť hlavy, nevoľnosti, zmeny nálad a citlivosť prsníkov.

Vaginálny krúžok


Malý vaginálny krúžok si žena vloží do vagíny každý mesiac. Ten potom uvoľňuje hormóny zastavujúce ovuláciu. Pri správnom použití účinkuje na 99 percent. Aj táto metóda vám umožňuje každý deň nestresovať kvôli ochrane a vaša menštruácia bude slabšia a pravidelná. Nehodí sa pre ženy s nadváhou alebo fajčiarky nad 35 rokov. Musíte byť uzmierené s aplikáciou a odstraňovaním krúžku. Vedľajšie účinky sú krvavé škvrny na oblečení a zvýšené riziko rakoviny. Prináša aj bolesti hlavy, nevoľnosť, zmeny nálad a citlivosť prsníkov.

Kombinované pilulky


Ide o denne užívanú antikoncepciu vo forme piluliek, ktoré obsahujú estrogén a progestogén. Funguje na 99 percent, ak ju užívate podľa inštrukcií a denne. Je jednoduché s touto metódou začať aj ju vysadiť. Vďaka tejto metóde bude vaša menštruácia slabšia a pravidelnejšia. Tiež sa nehodí ženám s nadváhou a fajčiarkam na 35 rokov. Ak na tabletky zabudnete, vracanie alebo hnačky spôsobia, že metóda bude menej účinná. Vedľajšie účinky tiež zahŕňajú krvavé škvrny, vyššie riziko rakoviny, bolesti hlavy, nevoľnosť, zmeny nálad a citlivosť prsníkov.

Pilulky s progestogénom


Tieto pilulky sú denná forma orálnej antikoncepcie s hormónom progestogénom. Účinná je v 99 percentách prípadov, ak sa užíva podľa odporúčaní. Zmierni to vašu menštruáciu, alebo bude vďaka tabletkám pravidelná, či sa úplne zastaví. Môžu ju užívať ženy nad 35 rokov a fajčiarky. Je však potrebné tabletky užívať denne, v rovnakom čase, pretože pri 3 až 12 hodinovom rozdiele, nemusia fungovať. Opäť sa môžu objaviť dočasné vedľajšie účinky, ako sú bolesti hlavy, nevoľnosť, zmeny nálad a citlivosť prsníkov.

Membrána


Táto forma je mäkká membrána z latexu alebo silikónu, ktorá sa používa so spermicídom. Vkladá sa do vagíny a účinnosť sa pohybuje medzi 92 a 96 percentami, no priemerne účinkuje v 88 percentách prípadov. Vložiť sa môže kedykoľvek pred sexom a odstrániť by sa mala 6 hodín po sexe. Používa sa naozaj len počas sexu a nenesie žiadne vážne zdravotné riziká. S touto pomôckou musíte používať aj spermicíd. Nejaký čas zaberie, kým sa membránu naučíte správne používať a po narodení dieťaťa alebo potrate budete asi musieť zmeniť veľkosť.

Čiapočka


Antikoncepčná čiapočka je podobná membráne, ale je vždy zo silikónu. Vkladá sa do vagíny a veriť jej môžete rovnako ako membráne. Dá sa použiť viackrát, dostupná je vo viacerých veľkostiach a musí vám sadnúť, s čím vám pomôže lekár alebo zdravotná sestra. Čiapočku si môžete vložiť do vagíny pred sexom a vybrať do šiestich hodín po. Používa sa len počas sexu. Tiež je potrebné používať spermicíd a nie je úplne jednoduché naučiť sa ju používať.

Prirodzené plánovanie rodiny


Známe je to aj ako uvedomená plodnosť. Závisí to len a len od vás a vašej vedomosti o plodných a neplodných dňoch vášho menštruačného cyklu, značenia si indikátorov, aby ste vedeli, kedy môžete mať styk bez rizika otehotnenia. Účinnosť je ale len 72-percentná u bežných žien, keďže je to náročné na sledovanie. Trvá to tri až šesť menštruačných cyklov, kým sa to naučíte, no odporúča sa aj komunikácia s trénovaným odborníkom.

Výhodou je, že táto metóda nezahŕňa prijímanie hormónov, žiadne zariadenie alebo pilulky. Vďaka tejto forme antikoncepcie dôkladne porozumiete vlastnému telu. Môžete vďaka tomu nielen zabrániť otehotneniu ale aj plánovať otehotnenie. Nevýhodou je, že si musíte viesť denné záznamy.

Ženská sterilizácia


Ide o permanentnú metódu pre ženy, ktoré sú si isté, že nikdy nebudú chcieť deti. Funguje to tak, že sa prerežú alebo zapchajú vajcovody. Nijako to neovplyvní menštruáciu a nebudete musieť myslieť na ochranu pred otehotnením. Táto metóda ale nie je len tak ľahko zvratná a po zákroku môže žena zažívať nepríjemné pocity. A musíte si byť naozaj istá a navštíviť predtým odborníka a poradiť sa.

Mužská sterilizácia


Vazektómia je permanentná metóda pre mužov, ktorí sú si istí, že nikdy nebudú chcieť deti. Trubice, ktorými vedú spermie zo semenníkov do penisu sú prerezané, zviazané alebo upchaté. Zákrok sa prevádza pod úplnou anestézou a nemusíte sa už viac báť rodičovstva. Po operácii sa môžu objaviť nepríjemné pocity a tiež si budete musieť byť istý, že deti nechcete, keďže metóda nie je ľahko zvratná.

Aplikácia prirodzených cyklov


Ide o mobilnú aplikáciu, ktorá vám pomáha pochopiť, ako funguje váš cyklus. Otehotnieť môžete len počas šiestich dní vášho cyklu. A táto aplikácia vám pomôže tieto dni určiť. Všetko čo potrebujete, je merať si ráno teplotu, zadať ju do aplikácie a tá vám dá červený alebo zelený signál na deň, podľa toho, či potrebujete ochranu. Ak ju používate správne, môžete mať sex bez inej ochrany počas tých správnych dní. Nemusíte teda siahať po iných metódach, ktoré so sebou nesú vedľajšie účinky. Nechráni vás to ale pred sexuálne prenosnými ochoreniami a algorytmu môže trvať niekoľko mesiacov, kým rozpozná váš unikátny cyklus.
Zdroj: Telegraph

ODPORÚČAME AJ:
Psychiatrička: Za samovraždami stoja najčastejšie vzťahové problémy
Takto vyriešite svoje problémy so spánkom
Parazity a baktérie menia vaše myšlienky a pocity
Nosíte okuliare? Laserová operácia očí vám môže pomôcť

Komentáre