Zdravie

Viete to rozoznať? Nie každá bolesť v hrudi je infarkt

"Od pálenia záhy po pankreatitídu, tieto problémy spôsobujúce bolesť v hrudi sú rôzne vážne – od bežných pocitov po tie naozaj nebezpečné. "

Zuzana Lobotková, 15. marca 2017 10:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay/geralt
Zmienka o bolesti v hrudníku v ľuďoch často vyvolá len myšlienky na srdcový infarkt. Existuje však mnoho iných ochorení alebo miernych problémov, ktoré tento príznak spúšťajú. Niektoré z nich sú skôr otravné, ale iné by vás mali prinútiť vyhľadať lekára. Píše Health.

Pálenie záhy


Možno sa čudujete, ako si niekto môže pomýliť príznaky kyseliny so srdcovým infarktom, ale dôvod tu naozaj je. Gastroezofágové pálenie záhy sa objavuje, keď sa obsah vášho žalúdka (vrátane tráviacich kyselín, ktoré rozkladajú jedlo) vracia späť do pažeráka, čo je trubica spájajúca hrdlo a žalúdok.

Kyseliny v žalúdku sú vysokokoncentrované, takže sa objaví pálenie za hrudnou kosťou. Na škále pH je tráviaca kyselina niekde medzi kyselinou v batériách a octom. Našťastie je náš žalúdok vystlaný ochrannou membránou, ktorá ho chráni pred účinkami kyseliny, no pažerák túto membránu nemá. Občasné pálenie záhy je bežné a netreba sa ho zľaknúť. No ak ho zažívate častejšie ako dvakrát týždenne, ide už o ochorenie, ktoré ak je neliečené, môže spôsobiť astmu, hrudnú zápchu a syndróm nazývaný Barretov pažerák, ktorý znamená vyššiu šancu na rozvoj rakoviny.

Svalová námaha


Ak necvičíte alebo náhle zdvihnete niečo ťažšie, môžete si preťažiť hrudné svaly. Túto neznámu bolesť si niektorí ľudia mýlia s infarktom. Lekári ani nečakajú, že by boli pacienti schopní rozoznať infarkt a natiahnuté hrudné svaly. Je však pravidlom, že ak prstom zatlačíte na hruď a bolesť je intenzívnejšia, ide skôr o svalovo-kostné zranenie, ako problém so srdcom.

Kostochondritída


Asi 13 až 36 percent dospelých, ktorí navštívia pohotovosť alebo svojho lekára s akútnou bolesťou hrudníka, odíde s diagnózou kostochondritída. Ide o zápal, pri ktorom sa rebrová kosť stretne s chrupavkou. A hoci lekári vždy nevedia, čo tento problém spustilo, vinníkom môže byť veľa vecí od vírusovej infekcie po zranenia hrudníka.

Bežne môžete pocítiť tlak v hrudníku (podobný natiahnutým svalom) a citlivosť pri zatlačení na danú oblasť.
V tomto prípade lekári začnú pohľadom na vaše zdravotné záznamy a fyzické testy. Treba vylúčiť kardiologické alebo iné vážne problémy. K diagnóze sa teda lekár najskôr dostane vylučovacou metódou. Pri kostochondritíde bolesť zvyčajne odznie po pár dňoch alebo týždňoch, čomu môžu napomôcť lieky proti bolesti.

Pásový opar


Tento vírus, ktorý spôsobuje kiahne, vo vašom tele pretrvá ešte dlho po tom, ako kožné prejavy zmiznú. V skutočnosti, jeden kmeň vírusu sa môže znovuaktivovať v dospelosti (zvyčajne u ľudí nad 50 rokov) ako choroba nazývaná pásový opar. Prvými príznakmi sú svrbenie a pálenie kože. Ak to postihne hrudník, bolesť sa dá pomýliť s infarktom alebo inými kardio problémami.

Po niekoľkých dňoch sa však môžu objaviť veľavravné vyrážky, nasledované pľuzgierikmi. Ak si myslíte, že máte pásový opar, vyhľadajte lekára. Antivirotiká dokážu zmierniť bolesť a skrátiť trvanie iných príznakov, ale len v tom prípade, ak ich užijete do 72 hodín od zjavenia sa vyrážok. Potom vám lekár môže predpísať lieky proti bolesti.

Perikarditída


Ak ste niekoľko dní zápasili s vírusovou infekciou, môžete sa zobudiť s ostrou bodavou bolesťou v hrudi. Ide možno o perikarditídu, zápal vo vrstvách tkaniva okolo vášho srdca. Respiračné infekcie sú tiež častými vinníkmi, ale môžu za to aj autoimunitné ochorenia, ako je lupus alebo reumatoidna artritída. A hoci je perikarditída väčšinou neškodná, môže ovplyvniť kvalitu vášho života. Lekár môže tento problém odhaliť vďaka CT skenu, EKG alebo RTG hrudníka. Je však možné, že problém zmizne po pár dňoch pokoja a voľne predajných liekov proti bolesti, ktoré pomáhajú aj pri iných zápaloch.

Záchvat paniky


Záchvat paniky môže pripomínať srdcový infarkt. Ľudia, ktorých postihne, si môžu myslieť, že zomierajú. Okrem bolesti v hrudi môže priniesť aj búšenie srdca, potenie, chvenie, nevoľnosť a zvracanie a pocit, že sa zbláznite. Objavuje sa bez varovania, náhle. Môžete byť náchylnejší, ak máte v rodine niekoho, kto zažíva záchvaty paniky, ak ste pod veľkým stresom a prekonávate výrazné životné zmeny, alebo ak ste zažili traumatický stres.

Ischemická choroba srdca


Ide o srdcové ochorenie spôsobené vybudovaním povlaku v artériách, ktoré zásobujú srdce krvou. Po istom čase sa cholesterolové zásoby uvoľnia zo stien artérií a zablokujú tok krvi, čo spôsobí bolesť hrudníka. A kým ischemická choroba srdca môže spôsobiť náhly srdcový infarkt, môže prispieť aj k zlyhaniu srdca a arytmii. Ak si vypočujete túto diagnózu, lekár vám môže odporučiť liečbu statínmi, ktoré vstrekne do artérií, alebo vám nariadi podstúpiť chirurgický zákrok.

Tu sa ale vraciame k hlavnému pravidlu – ak zažívate bolesť hrudníka, je potrebné vyhľadať lekára. Stále je tu veľa ľudí, ktorí ignorujú bolesť v hrudi. Možno sa bojíte vyvolať rozruch, ak ide len o tráviace problémy, no nie je to pravidlom. Vyhľadať pomoc nie je na hanbu.

ODPORÚČAME AJ:
Záchrana pred infarktom? Zoznámte sa s vibračnou vestou
Plánujete bábätko? Môžete sa stretnúť s týmito problémami
Zelený zákal často prichádza bez povšimnutia, liečbou sa dá spomaliť
Na lepšie trávenie aj krajšiu pleť: Prečo si obľúbiť paradajky



Komentáre