Zdravie

Zlodeji zraku: Útočia nenápadne a vedú k slepote

"Za viac ako polovicu prípadov je zodpovedný neliečený sivý zákal a neskorigované dioptrické videnie."

Alena Klepochová, 13. januára 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Ak by každý z nás podstúpil raz ročne pravidelnú očnú prehliadku, osem z desať ľudí by vďaka skorej diagnostike a vhodne zvolenej liečbe nemuselo oslepnúť. Viac ako 285 miliónov ľudí na svete trpí slabozrakosťou a nedostatočným videním.

Za viac ako polovicu prípadov je zodpovedný neliečený sivý zákal a neskorigované dioptrické videnie. „V 21. storočí, keď skalpely nahrádzame lasermi, je to priam tragické zistenie,“ konštatuje očný chirurg MUDr. Radovan Piovarči.

ZLODEJ ZRAKU 1: sivý zákal


Sivý zákal, katarakta, znamená zníženú priehľadnosť, zakalenie čírej očnej šošovky. Tá bráni priechodu lúčov svetla na sietnicu. V pokročilom štádiu zbadáte sprievodné príznaky: pocit, akoby ste videli horšie do diaľky, skreslene a zahmlene, navyše ste citlivejší na svetlo.
Na snímke nadrozmerný 3D model ľudského oka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Od počiatočných ťažkostí do úplnej slepoty môžu uplynúť roky, desaťročia, no niekedy na to stačia mesiace. Ochorenie postihuje najčastejšie pacientov nad šesťdesiat rokov. Počas operácie chirurg odstráni zakalenú vnútroočnú šošovku a nahradí ju umelou. „Operácia sivého zákalu je najčastejším očným zákrokom," priblížil MUDr. Piovarči.

ZLODEJ ZRAKU 2: neskorigované dioptrické chyby


Nespôsobujú "iba" problémy s videním. Nesprávne skorigované dioptrie môžu spôsobovať vypadávanie vlasov aj stavy migrény. Ak šoférujete, vaše oči predstavujú neriadenú strelu pre ostatných šoférov.

„Ľudia si často nahovárajú, že ich zrak je bezchybný. Mnohí môžu mať až o 50 percent zhoršené videnie a stále si myslia, že vidia výborne. Väčšina očných diagnóz nemá v počiatočnom štádiu žiadne príznaky. Stav zhoršeného videnia prichádza obyčajne nepozorovane a pomaly. Človek sa ľahko adaptuje na zhoršené videnie a slabnúci zrak si uvedomí, až keď je neskoro,” prezrádza očná lekárka a chirurgička MUDr. Miriam Záhorcová.
Na snímke očná lekárka Galina Maťušová vyšetruje pacientku novým prístrojom. Foto: TASR/František Iván

ZLODEJ ZRAKU 3: zelený zákal


Zelený zákal (glaukóm) je skupina chronických chorobných stavov oka, pri ktorých je poškodzovaný zrakový nerv. Prejavuje sa viacerými príznakmi, napríklad zvýšeným vnútroočným tlakom, ktorý vedie k poškodeniu zrakového nervu.

„Zelený zákal je zákerné ochorenie, ktoré si v počiatočnej fáze všimne len málokto. Spočiatku sa vyvíja bez príznakov. Na rozdiel od sivého zákalu, kedy je možné operáciou videnie prakticky dokonale obnoviť, vieme pri liečbe zeleného zákalu chorobný proces iba zastaviť. Zmeny, ktoré nastali v dôsledku poškodenia zrakového nervu, sú nezvratné,“ vysvetľuje MUDr. Adriana Smorádková.

Neliečený glaukóm spôsobuje odumieranie vlákien zrakového nervu. Následkom toho nastávajú výpadky v zornom poli. „Vznikajú postupne. Kým si ich pacient všimne, sú natoľko veľké, že mu neraz už nie sme schopní pomôcť. Zelený zákal je práve kvôli svojej nenápadnosti a hrozivým dôsledkom považovaný za mimoriadne zákerné ochorenie. Preto by si každý človek po 40. roku života mal dať odmerať vnútroočný tlak, vyšetriť očné pozadie a absolvovať vyšetrenie OCT,“ upozorňuje MUDr. Smorádková.

Komentáre