Život

Prečo sa bábätko zobudí v momente, keď ho ukladáte do postieľky?

"Dieťa zaspinká a vy sa už tešíte, že si konečne môžete zájsť na záchod alebo sa napiť pohár vody. No a práve vtedy sa zobudí."

Zuzana Onufer, 13. júna 2015 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič
Pozná to asi každý rodič. Bábätko vám pokojne zaspinká v náručí, ale akonáhle ho po špičkách opatrne ukladáte do postieľky, ako ucíti matrac, prebudí sa a pozrie na vás vyčítavými pohľadom: "Nemôžem uveriť tomu, že ste ma sem chceli odložiť a odísť." Je to frustrujúce, ale opakuje sa to znova a znova. Prečo je tomu tak, zisťoval portál bellybelly.com.au.

Strach z odlúčenia


Po prvé, je dôležité pochopiť, že spánkový cyklus dieťaťa je odlišný od dospelého. Trvá až 20 minút, kým deti upadnú do hlbokého spánku. Keď sa ho teda pokúšate uložiť skôr, jeho spánok je príliš plytký a ľahko sa prebudí. Avšak viacerí rodičia potvrdili, že aj keď čakali dlhšie, dieťa sa aj tak prebralo.

Popredný svetový spánkový expert profesor James McKenna, vysvetľuje: "Deti sú biologicky naprogramované tak, aby vedeli vycítiť možné nebezpečenstvo odlúčenia. Cez svoju pokožku dokážu zaevidovať chýbajúci dotyk alebo teplo tela matky. Vnímajú aj váš dych a pohyby. Preto, ak kojenec zistí, že môže byť opustený, privolá si plačom matku späť." Skúste sa vžiť do pocitov čerstvo narodeného bábätka. Doteraz bolo v úplnom bezpečí a so všetkým komfortom v maminkinom brušku. V prvých mesiacoch sa preto dieťa potrebuje v prvom rade cítiť bezpečne a mať hlavne matku, ale aj otca vždy pri sebe.

Medzi šiestym až deviatym mesiacom u dieťaťa nastáva separačná úzkosť. Dieťa si začína uvedomovať, že ono a matka nie sú jedna, ale dve rozdielne osoby. Keď sa teda matka od dieťaťa vzdiali, zneistí sa. Nevie totiž reálne posúdiť, či odchádzate do Číny alebo len do potravín. Batoľa plače alebo sa hádže o zem a všemocne sa snaží zabrániť tomu, aby od neho matka čo i len na pár minút odišla. Do tej doby, kým dieťa dokáže pochopiť, že ho neopúšťate, len na krátky čas odchádzate, v ňom musíte rozvíjať pocit lásky, dôvery a empatie.

Uspávacie triky


Ak svoje dieťa ukladáte do postieľky a ono sa prebudí, skúste ostať chvíľu s ním, držte ho za ruku alebo ho hladkajte, kým nezaspinká. V žiadnom prípade neodíďte a nenechajte ho plakať s myšlienkou, veď sa vysilí a zaspí. To by v ňom mohlo vzbudiť ešte väčšiu úzkosť, neistotu, strach.

Dôvodom, prečo dieťatko nechce spať v postieľke môže byť to, že v izbe, kde má postieľku je chladno. Vyskúšajte buď prikúriť alebo ohrejte matrac výhrevnými vankúšikmi. Účinným spôsobom je aj prevlečenie vášho trička cez matrac v postieľke, aby dieťa cítilo vašu vôňu.

Ak vaše dieťatko v postieľke spať odmieta, vyskúšajte obľúbené nosiče alebo šatky. Dieťa spokojne spinká pri vás a vy máte voľné ruky na to, aby ste si urobili jedlo alebo odpratali riad. Ďalšou alternatívou môže byť hojdacia sieť. Tá pripomína bábätku časy, kedy sa pohojdávalo v maminom brušku.

ODPORÚČAME AJ:


Chceli by ste zložiť pieseň? Máte jedinečnú šancu
VIDEO: Zbaľ prachy a ... nechaj zomrieť bez pocitu viny
Nebaví vás zhadzovať kilá vo fitku? Skúste tequilu
Siedme vymieranie: Kyslá superkatastrofa pozemského života začala
Týždeň na webe: Kto sú slovenskí blogeri?

Komentáre