Autá

Mercedes CLA Shooting Brake: Malé kupé premenené na praktické kombi

"Najnovší model z dielne Mercedesu kombinuje niekoľko svetov v jednom. Malé športové kupé CLA pretvoril na verziu kombi a doprial mu aj paket AMG. "

Erik Stríž, 27. novembra 2014 14:00
Mercedes-Benz CLA Shooting Brake (2015) Foto: Mercedes-Benz


Mercedes-Benz CLA je mierne kontroverzné vozidlo a s novou verziou Shooting Brake na svojej nezvyčajnosti naberie ešte väčšmi. Toto nové vozidlo v sebe kombinuje niekoľko rôznych automobilov, pričom vo veľkej miere sa nechalo inšpirovať modelom CLS Shooting Brake. Napriek tomu nebude jeho veličenstvo CLS v žiadnom prípade ohrozené, trieda CLA oslovuje celkom inú skupinu zákazníkov.

Základom pre CLS Shooting Brake aj naďalej ostáva kompaktné prevedenie, expresívny dizajn prednej masky, elegantný profil a vyspelá technika, od multimédií, cez bezpečnosť, až po samotný jazdný zážitok, ktorý má byť viac o športovosti, ako komforte.

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake (2015) Foto: Mercedes-Benz

Hybrid malého CLA a veľkého CLS Shooting Brake


Pohľad na prednú časť vozidla nedáva tušiť o tom, že by bol batožinový priestor zväčšený. Keď vedľa seba postavíte klasickú verziu CLA a jej väčší variant, nespozorujete zmeny. Menej trénované oko si dokonca môže tvár CLA zameniť s aktuálnou triedou A. Pohľad na zadok vozidla však môže pomýliť aj tých skúsenejších, pretože vskutku dobre kopíruje vzhľad CLS Shooting Brake. Len tie rozmery sú trocha menšie, presne 4 630×1 777×1 435 milimetrov.

CLA Shooting Brake je v prvom rade praktickejší variant pôvodného CLA, avšak výrobca chcel ponúknuť ešte niečo navyše. Preto spolu s kombi verziou Urban ukázal aj tvár modelu s prívlastkom AMG. Tento športový paket sa dotkol nielen dizajnu karosérie a interiéru, ale aj samotného zážitku z jazdy. V hierarchicky najvyššej verzii si bude môcť vodič vychutnávať maximálny výkon až 360 koní a krútiaci moment 450 Nm. To sú veľmi pôsobivé čísla.

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake (2015) Foto: Mercedes-Benz

Stovky litrov priestoru na počkanie


Batožinový priestor dosahuje kapacitu 495 litrov a po sklopení zadných sedadiel narastá na 1 354 litrov. CLA Shooting Brake ponúkne ešte možnosť umiestnenia zadných sedadiel do pozície “cargo”, v ktorej je ešte stále priestor pre všetkých troch vzadu sediacich, zároveň objem batožinového priestoru narastá na 595 litrov.

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake (2015) Foto: Mercedes-Benz

Interiér sme videli už veľakrát


Interiér nového CLA Shooting Brake je nositeľom typických nemeckých čŕt, ktoré nachádzame vo všetkých nových Mercedesoch. Oči i dlane potešia kvalitné materiály, elegantné rozmiestnenie ovládacích tlačidie a otočných voličov, pomerne veľký centrálny displej s dizajnom hrubšieho tabletu a športovo ladený volant.

Volič automatickej prevodovky sa nachádza na pravej strane za volantom, na stredovom tuneli nachádzame už len otočný volič multimediálneho a komunikačného rozhrania.

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake je posledným členom mladej rodiny kompaktných modelov. Pozostáva z piatich členov, pričom tie pokrývajú pomerne široké spektrum cieľových skupín: počnúc triedou B, mladíckou triedou A, pokračujúc základným kupé CLA a kompaktným SUV-čkom GLA.

ODPORÚČAME AJ:
Ford Mondeo dostane elektrický i jednolitrový motor
Honda má veľké sebavedomie, na model HR-V má najvyššie nároky
Legenda pokračuje: Shelby GT350 je najkrajší mustang všetkých čias
Kabriolet len pre privilegovaných: Bentley Grand Convertible
Značka Maybach má budúcnosť ako verzia limuzíny Mercedes S

Komentáre