Autá

Predstavy o doprave v roku 2000 z 50. rokov minulého storočia

"Nič lepšie dnes neuvidíte. Krátky kreslený film z 50. rokov ukazoval na vývoj automobilov a ich budúcnosť. "

Erik Stríž, 23. marca 2017 12:00
A Look at Future Cars - From the 1950's - Car Safety Cartoon (YouTube) Foto: YouTube
Staré kreslené filmy majú svoje nezameniteľné čaro. Podieľa sa na ňom obraz s neagresívnymi pastelovými farbami, poctivo hraná a zaznamenaná hudba, zvláštny prízvuk hercov (takzvaný transatlanatický alebo midatlantický akcent) a príjemné animácie, v tých časoch ešte kreslené ručne.

V 50. rokoch 20. storočia John Sutherland nakreslil a George O'Hanlon nahovoril tento skvelý 12-minútový film, ktorým autor predstavil svoju víziu o automobiloch a doprave budúcnosti. Nezabudol pritom stručne spracovať históriu automobilizmu a poukázať predovšetkým na vývoj komfortu. Zaujímavosťou je, že sa autor nevenuje téme bezpečnosti a v jeho predstavách ani autá budúcnosti nie sú vybavené bezpečnostnými pásmi, ktoré sú pritom už desaťročia samozrejmou výbavou každého vozidla.

Krátky kreslený film začína scénkou z budúcnosti (dnes už minulosti), ktorá sa čiastočne plní už dnes. Zamestnanec sedí v práci pri stole a očividne nevykonáva žiadnu manuálnu prácu, jeho úloha je skôr kontrolná. V novinách, ktoré obsahujú pohyblivé obrázky (predzvesť tabletov?), uvidí inzerát na nové automobily a rozhodne sa, že jedno kúpi. Sekretárka niečo prstami naťuká do veľkého počítača, ktorý vytlačí papierik, aby kolegovi oznámila, ako dlho už vlastní staré auto a zistený rok vlastníctva je dostatočne silný dôvod na to, aby sa kupovalo nové. Toto je možné aj dnes, ibaže počítač je nepomerne menší a namiesto papierov údaje zobrazuje na monitore.

Odchod z práce stlačením tlačidla “Domov” a automatickým dovezením zamestnanca na stoličke až do auta zatiaľ realitou nie je, ale vykreslená autonómna jazda automobilov sa dnes stáva jednou z priorít veľkých automobiliek.

Od času 4:40 môžete vidieť šikovne spracovanú históriu automobilu ako takého a jeho postupnú evolúciu až do doby, ktorá ma reprezentovať súčasnosť.

Zaujímavosťou je, že autori kresleného filmu vykresľujú svet v októbri roku 2000. Odvtedy prešlo sedemnásť rokov a ani jednu z uvádzaných technologických vymožeností ešte nemôžeme využívať v praxi, stojíme však aspoň na prahu doby, ktorá podobným vynálezom praje.

Zdroj: A Look at Future Cars - From the 1950's - Car Safety Cartoon (YouTube)

V 50. rokoch 20. storočia videli rok 2000 ešte veľmi pozitívne a nie apokalypticky, ako sa s tým často stretávame dnes. No nebola to krajšia vízia?


ODPORÚČAME AJ ĎALŠIE ČLÁNKY O VETERÁNOCH:
Klasický a jedinečný Cadillac Eldorado
Poznáme ju asi všetci. No meno krásnej Victorie od Fordu je zabudnuté
Jeden z najkrajších medzivojnových veteránov sveta je iba replika
Auto s turbínou bolo realitou, ktorá sa skončila po dvoch rokoch
Angličania oživia klasický športiak po 60 rokoch, iba pre najbohatších
Veterán ako zo sci-fi: Čím zaujmú prvé modely Alfa Romeo?
Šialené rozoberanie starého amerického pick-upu

Komentáre