Autá

Prvé auto na svete má 130 rokov

"Prvý automobil na svete vyrobili na území dnešného Nemecka v roku 1885. V januári 1886 si ho Carl Benz nechal patentovať. "

Erik Stríž, 6. februára 2015 12:00
Prvý benzínový automobil z roku 1885 Foto: Mercedes-Benz

Nepochybne ste sa už niekedy zamysleli nad tým, kedy bol postavený prvý automobil na svete a koho to bol vlastne nápad. Akési posedy na kolesách už boli známe aj pred rokom 1885, ale až vtedy istý Karl Benz zrealizoval svoju víziu vozidla, ktoré by používalo iný, ako parný pohon. “Auto” na paru vzniklo už v roku 1880, ale vo všeobecnosti sa za prvý automobil považuje ten s benzínovým motorom.

Je to už 130 rokov, čo Karl Benz (1844-1929) zhotovil prvý automobil, ale jeho skonštruovaniu však predchádzala výroba spaľovacieho motora. Ešte v roku 1879 Benz prvýkrát predviedol jednovalcový štvortaktný benzínový motor s elektrickým zapaľovaním, ktorý mal byť základom pohonu dopravných prostriedkov budúcnosti. Odvtedy sa síce technológia pohonu veľmi zdokonalila, avšak stále využíva rovnaký princíp, ktorý využil pán Benz.

Pred 129 rokmi, 29. januára 1886 si nechal Karl Benz svoj automobil patentovať ako “vozidlo poháňané benzínovým motorom”.

Prvý benzínový automobil z roku 1885 Foto: Mercedes-Benz

Tri kolesá a žiadne dvere



Prvé auto na svete rozhodne nevyzeralo tak, ako tie dnešné. Vlastne jediné veci, ktoré majú moderné autá spoločné s tým prvým, sú motor a kolesá. Aj tie v inom počte. Štvorkolesové vozidlá značky Benz boli vyrábané až od roku 1891.

Vozidlo s benzínovým motorom značky Benz malo tri kolesá, konštrukciu z dreva a kovu, vyvýšenú sedačku s čalúnením na sedacej časti a operadlách a dvojicu pák na dosah vystretých rúk. S týmito pákami mohol vodič ovládať smer idúceho vozidla a jeho rýchlosť. “Motorwagen”, ako sa vozidlo pomenovalo v nemčine, mal výkon iba 0,75 konskej sily (0,55 kW).

O dva roky neskôr po oficiálnom patentovaní si vynálezu chcel jeho tvorca dokázať, že je jeho automobil súci aj na dlhé trasy. So svojimi dvomi synmi prešiel na aute prekvapivých 180 kilometrov, čím dokázal, že doprava budúcnosti právom patrí automobilom.

35-koňový Mercedes z roku 1900 Foto: Mercedes-Benz

Daimler a Maybach ako dôležití inovátori


Zaujímavosťou je, že iný pán Gottlieb Daimler (1834-1900) nezávisle od Benza vyrobil svoj vlastný automobil v roku 1886. Predchádzal mu dokonca aj vôbec prvý motocykel. Ten skonštruoval v roku 1885 spoločne s Wilhelmom Maybachom a rovnaký pán Maybach o päť rokov neskôr vyrobil prvé auto značky Mercedes (na fotografii vyššie). Malo skvelých 35 konských síl, štyri kolesá a skutočný kokpit. Tento kabriolet je právom považovaný za prvý moderný automobil - dôraz kladieme na prívlastok “moderný”.

Istotne vám neuniklo, že značky Benz, Daimler a Maybach sú dnes jednou firmou. Tá vznikla v roku 1926 pod názvom Daimler-Benz AG, teda tesne pred smrťou Karla Benza a vyše štvrťstoročie po smrti Daimlera.

Nasledovný vývoj automobilizmu je takmer neuveriteľný a nebyť našej každodennej skúsenosti s modernými automobilmi, ťažko by sme si mohli predstaviť, kam technológie dospejú. Z nepôvabných strojov vznikli dopravné prostriedky, ktoré vynikajú luxusom, komfortom, výkonom a po technickej stránke sú tým najlepším a najkomplikovanejším, čo si môže obyčajný človek kúpiť.

ODPORÚČAME AJ:
Ikona automobilovej drsnosti končí po 32 rokoch
Rodinná cesta autom so športovým duchom a eleganciou
Sexi malé bavoráky majú nový vzhľad
Míľniky dopravy: Semafory, evidenčné čísla a benzínky tu neboli vždy
Peugeot 108: Akého veľkého princa natlačíte na zadné sedadlá?

Komentáre