Autá

Všestranný pomocník s novou motorizáciou

"Mercedes-Benz Vito je všestranné vozidlo, ktoré zvláda široké nasadenie na najrôznejších pozíciách. "

Peter Škorňa, 21. apríla 2019 8:00
Mercedes-Benz Vito Foto: Daimler AG
Najnovšie dostalo novú rodinu motorov a nové online schopnosti. Vďaka tomu bude účinnejšie, výkonnejšie a úspornejšie než kedykoľvek predtým a do správy vozidlového parku prinesie nové možnosti.

Významnou novinkou je nový štvorvalcový dieselový motor OM 654, ktorý pri rovnakom výkone citeľne znižuje emisie a spotrebu. V najnižšej výkonnostnej verzii agregát dosahuje 100 kW (136 k) a krútiaci moment 330 Nm (kombinovaná spotreba paliva 7,0 – 5,8 l/100 km, kombinované emisie CO2 186 – 153 g/km) . Stredná verzia dosahuje výkon 120 kW (163 k) a krútiaci moment 380 Nm (kombinovaná spotreba paliva 7,0 – 5,8 l/100 km, kombinované emisie CO2 186 – 153 g/km)1 a vrcholový variant charakterizuje výkon 140 kW (190 k) a krútiaci moment 420 Nm (kombinovaná spotreba paliva 6,9 – 5,7 l/100 km, kombinované misie CO2 181 – 151 g/km).
Technológia motora kombinuje hliníkový blok a oceľové piesty, proces spaľovania v stupňovitej priehlbine, ako aj povrchovú úpravu dotykových plôch technológiou NANOSLIDE®, ktorá znižuje trenie vnútri motora. Tento motor bude k dispozícii pre verziu Vito Tourer. Nové motory spolupracujú s novou automatickou 9-stupňovou prevodovkou 9G-TRONIC (nahrádza doterajšiu prevodovku 7G-TRONIC) a ich výkon smeruje sériovo na zadné kolesá. Na želanie sa dodáva pohon všetkých kolies 4MATIC. Vodič si prepínačom jazdných režimov DIRECT SELECT môže upravovať charakteristiky vozidla. Ponuku prevodoviek na jeseň 2019 doplní manuálna prevodovka.

Najnovšie technologické výdobytky v oblasti digitálnych služieb Mercedes PRO teraz zvýšia hodnotu aj vozidla Mercedes-Benz Vito. Technologický základ vytvára zabudovaná SIM karta s komunikačným modulom LTE. Od leta 2019 tak budú k dispozícii balíky (v kombinácii s novými motormi OM654) na optimalizovanú podporu vozidla, zjednodušenú komunikáciu v rámci autoparku, digitalizované záznamy, zefektívnený manažment autoparku, efektívnejšie analyzovanie štýlu jazdy vodiča, prinášajú mobilné ovládanie vozidla ako aj vylepšené dátové rozhranie.



Z hľadiska bezpečnosti je model Vito vybavený asistenčnými systémami, medzi ktoré sériovo patrí asistent sledovania pozornosti, ako aj asistent jazdy pri bočnom vetre, ktorý takmer úplne kompenzuje vplyvy nárazov vetra. Na želanie sú dostupné: aktívny asistent parkovania, asistent výstrahy pri nedostatočnom odstupe (ASISTENT PREVENCIE KOLÍZIÍ), asistent sledovania mŕtveho uhla, asistent udržiavania v jazdnom pruhu či PRE-SAFE, ktorý chráni cestujúcich pri hroziacom náraze zozadu. Ako alternatívu k halogénovým svetlometom si majitelia môžu vybrať aj systém inteligentného osvetlenia ILS, ktorý využíva LED technológiu svetlometov.
Možnosti individuálnych úprav podľa konkrétnych potrieb majiteľov vozidiel takmer nepoznajú obmedzenie. Na výber sú rôzne kombinácie dverí, okien či počtu sedadiel. Ložný priestor možno vybaviť drevenou podlahou, systémom koľajničiek na ukotvenie nákladu, upevňovacími koľajnicami na bočnej stene a vnútornými obloženiami, čo mu dodáva maximálnu funkčnosť. Strešné nadstavby a nosné systémy, ako aj vane do batožinového priestoru sú k dispozícii priamo z výrobného závodu alebo ako príslušenstvo. Vyšší komfort a zjednodušenú manipuláciu vo vozidle Vito sľubuje nový systém koľajničiek, ktorý bol optimalizovaný tak, aby sa lavice vzadu dali posúvať ešte ľahšie. Vito môže plniť svoje úlohy napríklad ako pojazdná dielňa, zásobovacie vozidlo či ako kyvadlová doprava pre najnáročnejšiu klientelu.

Už skriňové vozidlo Vito bolo ako prvý transportér sériovo vybavené airbagmi a výstrahou pri nezapnutí pásu vodiča aj spolujazdca. Modely Vito Tourer PRO a Vito Tourer SELECT navyše presviedčajú okennými airbagmi a bočnými airbagmi na ochranu hrudníka a panvy v oblasti predných sedadiel. Pre Vito Tourer sa dodávajú okenné airbagy pre oblasť zadných sedadiel. S maximálne ôsmimi airbagmi určuje kritériá v segmente stredne veľkých transportérov.

Mercedes-Benz Vito ponúka rôzne modelové varianty. Preto je napríklad skriňová dodávka Vito k dispozícii s tromi dĺžkami. Vito Mixto spája výhody skriňového vozidla a modelu Tourer. Vito Tourer sa potom rozdeľuje na funkčný model Vito Tourer BASE, všestrannú verziu Vito Tourer PRO a prémiovú verziu Vito Tourer SELECT. Týmto spôsobom vzniká kompletná rodina vozidiel Tourer pre všetky druhy prepravy osôb. Mercedes-Benz Vito s tromi variantmi dĺžky v kompaktnom (4,90 m), dlhom (5,14 m) a extra dlhom vyhotovení (5,37 m) ponúka široký výber. Okrem toho sa stredne veľký van dodáva v rozličných hmotnostných variantoch až do najväčšej prípustnej celkovej hmotnosti medzi 2,7 a 3,2 tony.

Komentáre