Cestovanie

Nad Bojnicami vyrastá nová turistická atrakcia: Netradičná vyhliadka

"Z vyhliadky budú môcť jej návštevníci zazrieť okrem Bojnického zámku a okolia i Prievidzu na opačnej strane, ktorá nie je bežne vidieť z menšej výšky."

TASR, 22. júna 2018 10:00
Nad Bojnicami vyrastá v tomto období nová turistická atrakcia. Vyhliadková veža so železnou konštrukciou a dreveným chodníkom s prevýšením 30 metrov, by mohla byť turistom k dispozícii ešte tento rok. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Nad Bojnicami vyrastá v tomto období nová turistická atrakcia. Vyhliadkovú vežu s prevýšením 30 metrov by mali mať turisti možnosť navštíviť ešte toto leto.

Unikát z ocele a dreva


Pri výstavbe veže nad Bojnicami sa investor inšpiroval vyhliadkou na Morave. "Je to pomerne technicky náročná investícia, ktorá nie je bežne viditeľná v turistických centrách. Vyhliadok je pomerne veľa, ale táto bude na Slovensku unikátom. Unikátom v podobe oceľovej konštrukcie a drevenej lávky, ktorá má stúpanie šesť percent. Bude tu tiež jedna preliezka a jeden tobogan," povedal generálny riaditeľ Kúpeľov Bojnice Slavomír Eliaš.

Uvidíte doďaleka


Z vyhliadky budú môcť jej návštevníci zazrieť okrem Bojnického zámku a okolia i Prievidzu na opačnej strane, ktorá nie je bežne vidieť z menšej výšky. "V každom prípade veľmi prispeje k cieľu, ktorý je rozhodujúci, a síce zmeniť charakter návštevníkov Bojníc na návštevníkov, ktorí tu zotrvajú namiesto niekoľkých hodín niekoľko dní," skonštatoval Eliaš.



Mala byť vyššia


Vyhliadková veža má mať prevýšenie 30 metrov, kúpele však pôvodne uvažovali nad výškou 60 metrov, s čím nesúhlasili pamiatkari. "Toto je naša projektovaná výška, nazývame ju ako prvá etapa s tým, že budeme robiť všetko pre to, aby sme dosiahli súhlas pamiatkového úradu s pôvodne plánovanou výškou," ozrejmil generálny riaditeľ kúpeľov.

Budú ju strážiť


Náklady na výstavbu veže predstavujú 2.120.000 eur. Dodávateľ, ktorým je firma z Českej republiky, by mal novú atrakciu postaviť do 1. augusta tohto roka, podľa Eliaša to však stihne skôr. Pre výstavbu museli podľa jeho tvrdenia vyrúbať štyri alebo päť stromov. Súčasťou atrakcie bude i ďalšia súvisiaca infraštruktúra.

Kúpele už dávnejšie vybudovali nad Bojnicami i menšiu vyhliadku, tá však bývala terčom vandalov, preto ju zamykajú. Opätovne ju plánujú otvoriť, keď dokončia veľkú vyhliadkovú vežu, ktorú bude strážiť súkromná bezpečnostná služba.

Komentáre