Cestovanie

VIDEO: Na Čertovici otvorili pre turistov Domček Horskej služby

"Záchranná stanica horskej služby bude na Čertovici plniť hlavne funkciu turistickej ubytovne, no zároveň jej ostala funkcia záchrannej stanice."

TASR, 20. júna 2018 11:00
V horskom sedle Čertovica otvorili po rokoch nečinnosti Domček Horskej služby (HS). Foto: TASR/Dušan Hein
Na Čertovici otvorili po rokoch nečinnosti Domček Horskej služby (HS). Záchranná stanica HS s turistickou ubytovňou dostala novú podobu vďaka dobrovoľným nadšencom a milovníkom nízkotatranských hôr.

Chýbala im horská služba

"Objekt sa nachádza priamo v horskom sedle Čertovica, tesne pod hrebeňom Nízkych Tatier, na liptovskej strane pod Penziónom STIV a motorestom," uviedol pre TASR Marek Šurina zo spoločnosti Horské spoločenstvo, ktorá sa pred asi rokom podujala objekt zrenovovať.

Ako ďalej uviedol, horská služba pôsobí na Čertovici od roku 1968. "Vo vyhľadávanom stredisku zimných športov bolo v minulosti zázemie pre horskú službu jednoducho nutnosťou. V poslednom období tu však z nejasných príčin ani horská služba, ani tento významný dopravný uzol a stredobod cestovného ruchu nevykazovali známky života. Rozdelenie horskej služby na štátnu a dobrovoľnú v roku 2002 malo negatívny vplyv aj na domy a záchranné stanice. Objekt na Čertovici sa od posledného nájomcu dočkal totálnej spúšte a neúcty," priblížil.



Dá sa tam aj bývať


Brány objektu budú nepretržite otvorené turistickej verejnosti, zatiaľ však len v rámci núdzovej prevádzky, ktorú zabezpečuje Horské spoločenstvo. Domček disponuje kapacitou 20 lôžok v štyroch izbách, zväčša na poschodových posteliach, dvoma kúpeľňami s WC a sprchou, sušiarňou či turistickou kuchynkou pre prípravu vlastnej stravy.

Záchranná stanica horskej služby bude pod názvom Domček HS na Čertovici plniť hlavne funkciu turistickej ubytovne, no zároveň jej ostala funkcia záchrannej stanice, ktorá bude s ošetrovňou a členmi horskej služby plnohodnotným zázemím pre potenciálneho pacienta na horách.

Komentáre