Ekológia

Copernicus: Marec bol desiatym najteplejším mesiacom v rade

"Priemerná teplota v marci bola o jednu desatinu vyššia než v predchádzajúcom najteplejšom marci z roku 2016, čím sa stal najteplejším v histórii záznamov. "

TASR, 9. apríla 2024 10:45
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tohtoročný marec bol desiatym najteplejším mesiacom po sebe v histórii meraní. Teplota v priemere dosahovala 14,14 stupňa Celzia. V utorok o tom informoval program Európskej únie pre pozorovanie a monitorovanie Zeme Copernicus.

Priemerná teplota v marci bola o jednu desatinu vyššia než v predchádzajúcom najteplejšom marci z roku 2016, čím sa stal najteplejším v histórii záznamov. Zároveň bol marec o 1,68 stupňa Celzia teplejší než odhadovaná priemerná teplota medzi rokmi 1850 až 1900.

Podľa vedcov však nie sú rekordné teploty v tomto období úplne prekvapujúce a pripisujú ich klimatickému javu El Niňo, ktorý sa prejavuje zvyšovaním teploty povrchu oceánu v rozsiahlych oblastiach centrálnej a východnej časti rovníkového Tichého oceánu.

"Kombinácia (El Niňa) s neprirodzenými morskými horúčavami však spôsobila, že tieto rekordy vyrážajú dych," povedala odborníčka Jennifer Francisová z Woodwellovho klimatického výskumného centra

Marec bol desiatym mesiacom v rade, ktorý bol najteplejším v histórii meraní pre príslušný mesiac v roku, uviedol program Copernicus. Globálna teplota na povrchu mora dosiahla v priemere 21,07 stupňa Celzia, čo je najvyššia zaznamenaná mesačná hodnota a o niečo vyššia ako v mesiaci február.

Zástupkyňa riaditeľa Copernicus Samantha Burgessová povedala, že marcové rekordné teploty nie sú výnimočné vzhľadom na iné mesiace v uplynulom roku, ktoré prekonali rekordy s väčšími rozdielmi, pričom poukázala na tohtoročný február alebo vlaňajší september.





Komentáre