Hudba a film

Desať filmov o drogách a ich účinkoch

"Droga, hriešne lákadlo pre nejedného tínedžera, desivé pomyslenie pre jeho rodiča. A tiež skvelý námet pre filmový priemysel. Dnes sme pre vás pripravili výber 10 filmov s drogovou tematikou."

Radovan Mozner, 19. septembra 2014 14:00
Youtube screenshot Foto: Youtube screenshot


Drogy nie sú záležitosťou posledných rokov, možno sú len viac „populárne“ vďaka internetu či filmovému priemyslu, ktorý po drogovej tematike siaha pomerne často. Dnes sme pre vás pripravili výber 10 zaujímavých filmov, v ktorých práve drogy hrajú dôležitú rolu.

My deti zo stanice Zoo


Skutočný príbeh iba dvanásťročnej Christiane, ktorá sa prisťahuje do Berlína, mesta plného sexu, drog a prostitúcie. A ako to už býva zvykom, Christiane stiahla k drogám partia a partner. Aby toho nebolo málo, odkiaľ by mladé dievča vzalo peniaze na drogy? Od nevinného dievčatka k drogovo závislej prostitútke.


Basketbalistov denník


Filmy s drogovou tematikou sú zaujímavé hlavne vďaka ich autenticite. Denník a skutočný príbeh amerického spisovateľa Jima Carrolla, stvárnený mladým Leonardom DiCapriom. Od obyčajného chlapca milujúceho basketball po absolútne dno ulice. “Najprv to bola záležitosť sobotňajšej noci.”


Trainspotting


O čom by mal byť život, ak nie o zábave, prežití každého dňa s priateľmi a s jediným problémom v hlave? Kde získať peniaze na dennú dávku? Krátke sekvencie a dynamický strih, netradičný pohľad na spoločnosť až úplná provokácia. To je Trainspotting, natočený podľa novely Irvina Welsha.


Requiem za sen


Už samotný názov približuje, čo môže divák od filmu čakať. Lenže, to je práve ten problém. Psychologicky veľmi náročný film, popretkávaný úlomkami mysle protagonistov, ich myšlienkami a stavmi po užití drog. A čo televízia, je taktiež droga? Film prináša netradičný pohľad a nesnaží sa hodnotiť, čo je zlé a čo dobré. Je to na vás. Podľa knižnej predlohy Huberta Selbyho.


Kokaín


Ako sa stať hlavným distribútorom kokaínu do Ameriky? Johnny Depp v hlavnej úlohe filmu, natočeného podľa skutočnej udalosti, vám to predvedie. Kniha Bruca Portera ukazuje príbeh obyčajného chlapca z malého mesta a jeho cestu za splneným americkým snom. Avšak, jeden deň hviezdou, druhý v base.


Divosi


Netradičný príbeh z pera Dona Winslowa. Hlavné postavy, pestovatelia marihuany, vďaka najlepšej marihuane na trhu “vyletia” z obyčajných kamarátov zo školy a maloobchodníkov, až k nútenej spolupráci s mexickým kartelom a podplácaniu vládneho agenta. A s takýmito ľuďmi nie je dobré hrať akúkoľvek hru.


Candy


Čo všetko sme ochotní urobiť pre lásku? Vzdáme sa seba samého, svojho života, svojich snov a cieľov ? Alebo sa budeme snažiť vybudovať si svoj sen, s láskou svojho života aj za pomoci drog? Mladí umelci si vybrali tú druhú cestu. Cestu, z ktorej neexistuje návrat späť do reality. Alebo áno? Nikde však nie je napísané, či to dokážu spolu.


Šňup!


Trochu iné a netradičné poňatie drogovej tematiky drsným humorom, bizarnými scénami a situáciami. Jedno rozhodnutie môže zmeniť váš život úplne iným smerom, ako by ste predpokladali alebo chceli. A to Ross, hlavná postavu filmu, urobil, zobral si dávku speedu zadarmo.


Strach a hnus v Las Vegas


Pokiaľ máte radi cesty autom do neznáma, po akýchkoľvek miestach a bez akéhokoľvek účelu, ideálne opojení ešte niečím navyše, tento film je vašim splneným snom. Zaujímavá je novinárska predloha celého snímku, od Huntera S. Thompsona, síce prehnane až absurdne spracovaná, ale dejovo dodržaná. Aj keď dejom sa to v skutočnosti nazvať ani nedá.


Pofajčíme, uvidíme


Na záver niečo menej náročné, zábavné a originálne. Dvaja kamaráti majú už dosť svojich každodenných povinností a rozhodnú sa relaxovať pred dobrým filmom s trochou marihuany. Pokojné posedenie im naruší reklama o chutných hamburgeroch. Cestou za svojím cieľom ich čaká púť plná dobrodružstiev, absurdných situácií a zábavy.


ĎALŠIE ČLÁNKY:


Toto je 10 najdrahších filmov všetkých čias! Niektoré vás prekvapia
Najlepšie zarábajúce filmy všetkých čias: Prvenstvá drží sci-fi
Top 20 najlepšie zarábajúcich filmov roka 2013
Toto je desať najlepšie platených hercov Hollywoodu
Desať najpopulárnejších hudobných videí na YouTube
Kino novinky týždňa: Nicole Kidman je po vážnej nehode bez spomienok
Film o Pavlovi Demitrovi sa dostáva do kín

Komentáre