Hudba a film

Tublatanka predstavuje novú vianočnú pieseň

"V skladbe použila Tublatanka náladu z obľúbeného filmu Perinbaba režiséra Juraja Jakubiska."

TASR, 15. decembra 2017 8:00
Na snímke Maťo Ďurinda, spevák legendárnej slovenskej hudobnej skupiny Tublatanka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Skupina Tublatanka prichádza v adventnom čase s novou vianočnou pesničkou. Pesničke s mierovým posolstvom dali názov Duch Vianoc má inú tvár. Nahrali ju v posledný novembrový týždeň v štúdiu Lavagance. Hudbu zložil Martin Ďurinda, text napísala jeho manželka Miroslava.

„Vločky Vianoc roztopil čas, už to nie je ako si to pamätáš..,“ spieva Tublatanka v novej vianočnej piesni. Je o tom, že najkrajšie sviatky roka sú dnes už trochu iné ako kedysi.

„Keď sme boli deti, všetci sme Vianoce trávili doma pri stromčeku. Ale dnes už veľa ľudí na Vianoce cestuje k moru do exotiky. Deda Mráza sme už dávno vymenili za Santa Clausa a už v novembri sa všetky výklady ligocú vianočnou výzdobou. Deti v mestách a dedinách sa už nehrajú na Vianoce na snehu, lebo sneh je dnes len na horách. A domy si často obmotáme vianočnými svetlami na umocnenie vianočnej atmosféry a svietia ako v Las Vegas. Presne tak to spievame aj v pesničke,“ objasňuje líder Tublatanky Maťo Ďurinda.



V skladbe použila Tublatanka náladu z obľúbeného filmu Perinbaba režiséra Juraja Jakubiska. „Tento nádherný film už zľudovel, počas Vianoc ho vysielajú naše televízie. Hudobný fíling v skladbe plynule prechádza do citlivej časti, ktorá textovo vypovedá o tom, že ľudia by si mali v tejto nepokojnej dobe okrem darčekov želať aj mier. Vianoce, nech už majú akúkoľvek tvár, sú posolstvo mieru vo svete, čo je dnes veľmi dôležité,“ dodal šéf kapely.

„Osobne si na Vianoce želám predovšetkým mier na celom svete. Aby netrpeli deti ani nikto vo vojnou zmietaných krajinách, ako sú Sýria, Irak, Ukrajina a mnohé štáty v Afrike. Tiež si želám, aby sa mierovo riešila napätá situácia so Severnou Kóreou. Súčasné vojny ma zarmucujú a znepokojujú, preto som požiadal manželku Mirku, aby mi napísala vianočný text s pointou mierového posolstva,“ uzatvára Ďurinda. Tublatanka je na scéne od roku 1982, dnes hrá v zostave Maťo Ďurinda (spev, gitary), Juraj Topor (basová gitara) a Peter Schlosser (bicie). Na svojom konte má 11 radových albumov, päť výberoviek a tri DVD. Frontman kapely Maťo Ďurinda vydal v roku 1997 sólový album Perfektný svet.

ODPORÚČAME AJ:
O pápežovi vyšla kritická elektronická kniha, autor ostáva v anonymite
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Star Wars: Posledný Jedi prichádza do kín
Kristína o filme Tri želania: To je to, čo Vianoce potrebujú v kinách

Komentáre