Štýl

V Pohronskom múzeu v Novej Bani vystavujú kraslice z celého Slovenska

"Za súťažné kraslice môže verejnosť hlasovať prostredníctvom stránky Pohronského múzea na sociálnej sieti alebo osobne na výstave."

TASR, 1. apríla 2024 11:49
Na snímke zdobené kraslice od Mariána Jauscha z Novej Bane v pondelok 1. apríla 2024. Foto: TASR/Jana Vodnáková
Nová Baňa 1. apríla (TASR) - Stovky kraslíc z celého Slovenska môže verejnosť v týchto dňoch obdivovať na výstave Pohronského múzea v Novej Bani s názvom Vandrovalo vajce. Ako pre TASR priblížila historička a kurátorka múzea Hana Zduchová, výstava je spojená s celoslovenskou súťažou o najkrajšie kraslice a potrvá do 21. apríla.

Výstava je rozdelená na dve časti, jednu tvoria súťažné kraslice, ktorých je približne 380. "Zastúpené sú viaceré techniky zdobenia vajíčok. Hlavnou kategóriou sú maľované vajíčka, je už jedno, či farbou, voskom alebo klasické batikované vajíčka," priblížila Zduchová.

Svoje miesto tu však majú aj odrôtované, vyškrabávané, perforované vajíčka či kraslice zdobené technikou obliepania. Podľa Zduchovej je obliepanie vajíčok sitinou starou tradičnou technikou. "V minulosti veľmi časté bolo obliepanie slamou, steblami širokých tráv," dodala Zduchová.

Druhú časť výstavy tvoria kraslice, ktoré sa do súťaže nedostali a tiež tvorba miestneho "krasličiara" Mariána Jauscha. Na výstave podľa Zduchovej prezentujú svoju tvorbu aj ďalší autori z Novej Bane a blízkeho okolia.

Na snímke kraslice vystavené v rámci výstavy Vandrovalo vajce v Pohronskom múzeu v Novej Bani v okrese Žarnovica. Foto: TASR/Jana Vodnáková


Za súťažné kraslice môže verejnosť hlasovať prostredníctvom stránky Pohronského múzea na sociálnej sieti alebo osobne na výstave. Tieto hlasy budú následne sčítané a 19. apríla prebehne v múzeu vyhodnotenie.

Výstavu pripravilo Pohronské múzeum - organizácia Banskobystrického samosprávneho kraja v spolupráci s občianskym združením (OZ) Slovenský vidiecky parlament, OZ Vidiecky parlament mladých na Slovensku a Jednotou dôchodcov v Novej Bani.

Komentáre