Technológie

Telefón s tromi Full HD kamerami

"Smartfón HTC One s modelovým označením M8 patrí medzi niekoľko najlepších smartfónov na svete. Okrem špičkovej výbavy obsahuje aj dovedna tri fotoaparáty. "

Erik Stríž, 3. apríla 2014 12:00
HTC One M8 Foto: HTC


Spoločnosť HTC sa vydala podobnou cestou ako americký Apple. Určila svoj hlavný produkt, smartfón HTC One a ten postupne vylepšuje bez zmeny základného názvu. HTC pridalo jedine označenie M8 pre upresnenie novej generácie, inovácie na strane technickej výbavy sú však znateľné.

Displej na jedničku


Displej nového smartfónu z Taiwanu má vynikajúce parametre a dá sa považovať za jedno z najlepších riešení na trhu. Využíva technológiu Super LCD3, pracuje s rozlíšením Full HD 1080×1920 pixelov a jeho jemnosť je až 441 pixelov na jeden palec dĺžky. To znamená, že ani zdravé oko nie je schopné rozpoznať jednotlivé zobrazovacie body na displeji, preto je jeho obraz mimoriadne jemný a čistý. Uhlopriečka displeja je rovných päť palcov, čo je v tejto kategórii smartfónov štandard.

HTC One M8 Foto: HTC

Tri kamery na jednom tele


Na smartfóne HTC One M8 je však najzaujímavejšia fotovýbava. Tá obsiahla až tri fotoaparáty. Základom je hlavná kamera na zadnej strane a webkamera na tej prednej. Hlavná kamera vzadu disponuje snímačom s rozlíšením 4 megapixely, zhotovené snímky majú rozmer 2688×1520 pixelov.

Predná webkamera má celkom atypicky vyššie rozlíšenie, než tá hlavná - až 5 megapixelov. Obidve kamery zaznamenávajú video v rozlíšení Full HD, so stereo zvukom, ibaže tá predná nedokáže zaostrovať.

Tretia kamera má rozlíšenie 4 megapixely a nachádza sa nad tou zadnou. Jej úloha spočíva v tom, že umožňuje snímanie scény z druhého uhla, vďaka čomu umožňuje dodatočné preostrovanie snímky. Neuveriteľné sa stalo realitou? Ani nie, podobné riešenie sme už raz videli v jednej inej kamere, avšak ešte nikdy v mobilnom telefóne. Nie je to síce revolúcia, ale evolučné vylepšenie, ktoré čaká celkom istotne pestrá budúcnosť.

HTC One M8 Foto: HTC

Vlastný dizajn Androidu


Smartfón HTC One M8 je okrem modernej zbierky pokrokovej techniky nositeľom inteligentného systému Android KitKat. Ten sa dočkal firemnej unifikácie v štýle HTC Sense šiestej generácie, ktorá ho vo významnej miere odlišuje od iných Android prostredí.

Prostredie systému a jeho reakcie sú svižné a spoľahlivé vďaka vysokému výkonu. Ten je definovaný 4-jadrovým procesorom s taktom jadier na 2,3 gigahertzov a grafickým procesorom Adreno 330. Operačná pamäť dva gigabajty sa síce pomaly stáva priemernou a prekonanou hodnotou, avšak pre potreby hrania náročných hier a prehrávania veľkého videa to celkom určite stačí.

HTC One M8 Foto: HTC

HTC One M8 nie je revolučný


Tri fotoaparáty v jednom telefóne nie sú celkom bežnou záležitosťou, ale v skutočnosti HTC One M8 nie je prvý takýto smartfón na svete. Tri kamery sme videli už vo viacerých smartfónoch s 3D kamerami, so správnym softvérom by celkom isto vedeli dodatočne preostrovať aj oni.

Komentáre