Technológie

Muž si na seba pripútal krídla a motor, teraz lieta spolu s lietadlami

"Hovorí si Jetman a lieta spolu s lietadlami celých desať minút. Yves Rossy nám ukazuje, ako môže vyzerať lietanie novej generácie. "

Erik Stríž, 19. mája 2015 8:00
Jetman.com Foto: Jetman.com
Keby ste mali k dispozícii dostatok peňazí, využili by ste ich na niečo rozumné alebo by ste si splnili svoj detský sen? Svoje sny chcel uskutočniť zrejme aj Yves Rossy,

Tento starší pán rozhodne nie je človekom, ktorý sa náhodou dostal k väčším peniazom a rozhodol sa ich míňať na hlúposti. Tento bývalý švajčiarsky pilot bojových lietadiel má už dnes na konte tisícky nalietaných hodín a dokonca aj niekoľko zápisov v Guinessovej knihe rekordov. Jeho ambície stvoriť funkčný prototyp čohosi, čo si človek oblečie a môže vďaka tomu lietať, je uskutočnenou realitou.


Zdroj: youtube.com

Samozrejme, výrobca jetpacku nie je lacnou záležitosťou a preto má Rossy aj sponzora. Spoločnosť Breitling je známa svojimi aktivitami v oblasti podpory letcov, čo má už priamo vo svojich koreňoch - chronografy značky Breitling sú medzi letcami nielen vyhľadávané a rešpektované, ale sú aj vyvíjané s ohľadom na ich požiadavky.

Počas jedného z mnohých testovacích letov jetpacku v Dubaji bol oslovený maďarský pilot Veres Zoltán, aby spolu s Yvesom Rossym predviedol niečo, čo doteraz ešte nikdy nikto nevidel - spojiť akrobatické lety motorového lietadla a jetpacku, na ktorom je doslova pripevnený človek. Čo by sa mohlo stať? Fatálna nehoda, samozrejme. Tá sa ale nestala a na Youtube sa tak dostalo video, ktoré sledujeme s nemým úžasom.


Zdroj: youtube.com

Je až neuveriteľné, ako výkonný, obratný a rýchly môže byť jeden takýto jetpack. Dokáže letieť rýchlosťou klasického motorového lietadla, pritom vykonávať ohromujúce akrobatické vývrtky, razantné stúpania i odvážne klesania rýchlejšie ako voľný pád.

Popri tom všetkom je celý jetpack natoľko ľahký, že ho človek udrží na svojich ramenách.

Súčasťou tejto extrémne kompaktnej leteckej výbavy je aj palivová nádrž, ktorá udrží jetpack v prevádzke asi desať minút. Letec s tým musí počítať, ale nemusí sa báť voľného pádu na zem v prípade vyčerpania zásob paliva. Pristávanie totiž prebieha s pomocou padáka, ktorým letec aj s jetpackom na ramenách pohodlne klesne k zemi.

O prípadnej výrobe takejto ohromnej hračky pre dospelých síce nie je reč, avšak niečo o výrobe limitovaného počtu týchto leteckých výbav hovoria posledné sekundy prvého zverejneného videa. Ak ste si ho ešte nepozreli, určite tak spravte hneď.

Jetman.com Foto: Jetman.com


Zdroj: Jetman Dubai


ODPORÚČAME AJ:
Počítač za 9 dolárov je hitom, na svoju realizáciu získal už milión
iPhone zachráni životy: Mikroskop z mobilu odhaľuje parazity v krvi
Najúspornejšia práčka na svete je veľká ako kôš, nepotrebuje elektrinu
Drony nie sú hračky, ale lietadlá, ktorých použitie upravuje zákon
Budúcnosť v cestovaní: Levitácia sa blíži

Komentáre