Technológie

PLASTC: Jedna karta vládne všetkým

"Karta Plastc rieši potrebu každodenného používania množstva platobných, vernostných a iných kariet. Všetky ich nahradí a umožní tak nosiť pri sebe menej vecí. "

Erik Stríž, 20. októbra 2014 12:00
Univerzálna karta PLASTC Foto: PLASTC, Inc.


Fráza: "Jeden prsteň vládne všetkým" je známa asi každému, kto videl alebo čítal trilógiu Pán prsteňov. V nej mal vládnúci prsteň určitú moc nad všetkými ľuďmi, ktorí boli nositeľmi iných magických prsteňov. V našom kontexte sa nestretávame s prsteňom, ale s kartou štandardných rozmerov, ktorá má schopnosť ovládnuť všetky ostatné. Doslova a fakticky.

Koncept univerzálnej karty je nesmierne zaujímavý a existuje predpoklad, že aj napriek vyššej nadobúdacej cene až 155 amerických dolárov (približne 121 eur) sa stane veľmi úspešným projektom.

Univerzálna karta PLASTC Foto: PLASTC, Inc.

Základná funkcia karty Plastc je univerzálnosť a určitá miera toho, čo dnes nazývame inteligentným, smart. Karta má štandardné rozmery 85,60 × 53,98 milimetrov, je vybavená klasickým čipom, magnetickým pásom a nie často videným monochromatickým displejom e-ink. Technológia zobrazenia e-ink je známa najmä z čítačiek elektronických kníh a vyznačuje sa extrémne nízkou energetickou spotrebou, keďže energiu potrebuje len pri prekresľovaní grafiky.

Uvedený čiernobiely displej zohráva v karte významnú úlohu, pretože práve s jeho pomocou sa menia na karte profily. Displej reaguje na dotyky prsta a niekoľkými dotykmi umožňuje vybrať si spomedzi ponuky tú kartu, ktorú bude používateľ potrebovať v danej chvíli.

Univerzálna karta PLASTC Foto: PLASTC, Inc.

Keď bude chcieť zákazník platiť, vytiahne z peňaženky kartu Plastc, vyberie si na nej profil svojej karty VISA alebo MasterCard, ktorú má odloženú niekde doma alebo v aute, zadá na malom dotykovom displeji PIN kód na jej aktivovanie a následne môže platiť. V prípade vernostných kariet je postup totožný. Je možné platiť aj bezkontaktne.

Okrem priamej platby v obchod je možné s kartou Plastc. Aj vyberať hotovosť z bankomatu a dodržiavane medzinárodných štandardov by malo znamenať použiteľnosť karty na celom svete.



Užitočná je aj funkcia zabezpečenia karty po strate alebo krádeži. Keď sa karta priveľmi vzdiali od vášho mobilného telefónu, s ktorým je spojená bezdrôtovo, na displeji telefónu sa objaví správa, že vám karta chýba. Tá sa automaticky zablokuje a na displeji sa zobrazí informácia, že ide o stratený predmet.

Karta Plastc má v sebe zabudovanú batériu extrémne kompaktných rozmerov. Nabíja sa bezdrôtovo elektromagnetickou indukciou a podľa slov výrobcu vydrží na jedno nabitie celý mesiac.

ODPORÚČAME AJ:
Najlepší kompaktný tablet na svete. Bez diskusie
Chcete si nahrávať prednášky a mítingy? Zabudnite na mobil
Libratone Diva: Audio technika s dôrazom na estetiku

Komentáre