Technológie

Pokazené jedlo ako zdroj elektriny pre domácnosti je reálnou víziou

"Elektrina sa dá vyrobiť aj z pokazených paradajok, ich celoročný odpad z Floridy by vraj vedel napájať celý Disneyland. "

Erik Stríž, 28. októbra 2016 13:00
Paradajky ako zdroj elektriny (ilustračná fotografia) Foto: Pixabay
Plytvanie jedlom je závažným nedostatkom našej spoločnosti a ani možnosť každého z nás darovať prebytok iným sa neukazuje ako populárna. Rozdávať jedlo ľuďom na ulici je, dokonca, v mnohých krajinách trestné, paradoxne vyhadzovať tony dobrých surovín do kontajnerov je podľa zákona v poriadku.

Do doby, kedy sa zamedzí plytvaniu jedla, možno príde čas, keď nebudú existovať ľudia v núdzi. Alebo sa budú tieto prebytky využívať na výrobu elektrickej energie, keď už z nich ako s hnijúcim odpadom nie je žiadny iný úžitok.

Technológia výroby elektriny tkvie v chemických procesoch

Ešte tento rok v marci sa v Spojených štátoch konal kongres vedeckých pracovníkov pod záštitou American Chemical Society a na ňom sa odohralo neskutočných 12 500 prezentácií vedeckého charakteru. Jednou z nich bola štúdia istého Namita Shrestha, študenta zo South Dakota School of Mines & Technology. Ten prakticky predviedol svoju víziu výroby elektrickej energie z rozkladajúcich sa paradajok.

Len v štáte Florida sa každý rok vyprodukuje 396-tisíc ton paradajkového odpadu. Ťažko povedať, či to znie komicky alebo tragicky, v každom prípade je však potrebné potenciál tohto odpadu využiť. Premieňať ho na elektrickú energiu sa ukazuje ako správny smer.

Pokazené ovocie a zelenina nepatria do koša. Dajú sa zúžitkovať nielen vo forme kompostu, ale najnovšie aj ako zdroj elektrickej energie. Zatiaľ je technológia jej získavania z hnijúcich paradajok iba na začiatku svojho vývoja, má však budúcnosť. (ilustračná fotografia) Foto: Pixabay

Napájať Disneyland pokazenými paradajkami

V súčasnosti technológia využívania chemických reakcií odohrávajúcich sa pri rozklade paradajok nie je dostatočná na to, aby sa stala rentabilnou a efektívnou. Desať miligramov rozkladajúcej sa paradajky vygeneruje 0,3 wattu energie. “To znamená, že celoročný floridský paradajkový odpad by mohol poháňať Disneyland po dobu 90 dní,” uvádza Namita Shrestha, ktorý na projekte pracuje pod vedením svojho profesora Venkataramana Gadhamshettyho. V praxi by na pohon elektrických spotrebičov jednej domácnosti boli potrebné desiatky a stovky kilogramov zeleninového a ovocného odpadu, čo už nie je až tak atraktívna vízia.

Projekt študenta univerzity však poukazuje na skutočnosť, že ešte stále sa dajú nachádzať nové spôsoby výroby elektrickej energie. A aj menej efektívne riešenia sa v konečnom dôsledku môžu ukázať ako vhodný doplnok k rozsiahlemu mixu prirodzených energetických zdrojov.


Elektrická energia sa dá už aj dnes získavať mnohými spôsobmi, ktorých realizácia nie je negatívnou záťažou pre životné prostredie. Práve to je správna cesta, ktorou sa budú v najbližších desaťročiach zaoberať budúce generácie.



Zdroje: Tomato Waste ASC, Notimpossiblenow



ODPORÚČAME AJ:
Na čo nám je selfie tyč, keď môžeme mať osobného lietajúceho robota?
Čoskoro budeme platiť vlastnými selfie, oblečením i autom
Pri selfie zomrelo viac ľudí ako pri útokoch žralokov
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Mobil pre náročných: Dvojitá kamera a pogumované telo sú iba začiatok

Komentáre