Zdravie

Ohrozuje vás alergia a astma? Skúste tento jednoduchý test

"Až u tretiny pacientov trpiacich na jeden alebo viacero druhov alergie sa toto ochorenie rozvinie do astmy."

Alena Klepochová, 7. februára 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer


Počet alergikov na celom svete každoročne narastá. Tento trend neobchádza ani Slovensko, na čo poukazujú štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií. Podľa doteraz zverejnených prieskumov sa na Slovensku za posledných sto rokov počet alergikov zvýšil z pol percenta populácie na viac ako 40 percent. Len alergická nádcha trápi vyše 400-tisíc ľudí.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) alergické ochorenia sú štvrté najčastejšie sa vyskytujúce na svete a predstavujú tak spoločenskú, ako aj ekonomickú záťaž v oblasti kvality života, počtu vymeškaných dní v práci alebo v škole, výdavkov na lieky či dokonca úmrtnosti. Medzi alergické ochorenia patrí astma, alergická nádcha, anafylaxia, alergia na lieky, potraviny a hmyz, ďalej ekzémy, žihľavka a angioedém. Na alergickú nádchu trpí celosvetovo až štvrtina populácie a počet nových prípadov stále rastie.

Od alergie k astme


Až u tretiny pacientov trpiacich na jeden alebo viacero druhov alergie sa toto ochorenie rozvinie do astmy. Podstatou alergickej nádchy je alergický zápal sliznice nosa, pri ktorom dochádza k jej opuchnutiu a zvýšeniu tvorby sekrétu, čo sa prejavuje najmä vodnatou nádchou alebo sťaženým dýchaním cez nos, kýchaním a svrbením slizníc.
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nie vždy sa však tento zápal zastaví na úrovni horných dýchacích ciest a asi u 30 percent pacientov postupuje aj do priedušiek, kedy už hovoríme o alergickej prieduškovej astme. Tá sa môže prejaviť ako náhle vzniknutá dýchavica spojená s pocitom tlaku na hrudníku, ako skrátený dych alebo ako pískanie hrudníka.

Podľa odhadov WHO približne 300 miliónov ľudí trpí na astmu a zároveň je to aj najčastejšie chronické ochorenie medzi deťmi. Na Slovensku ide o desiatky tisíc ľudí. Neliečená astma môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám a v niektorých prípadoch môže spôsobiť aj smrť.

Máte rizikové príznaky alergie či astmy? Odpovedzte na päť jednoduchých otázok preventívneho testu Všeobecnej zdravotnej poisťovne.
1. Začali ste sa zadúšať? Mávate pri týchto stavoch strach, že nedokážete lapiť dych a zadusíte sa?
ÁNO
NIE
2. Počujete pri svojom dýchaní "zvukové fenomény"- pískanie, vŕzganie a cítite pri dýchaní tlak na prsiach?
ÁNO
NIE
3. Trpíte záchvatovitým suchým alebo vlhkým kašľom?

ÁNO
NIE
4. Máte problém vydýchnuť?
ÁNO
NIE
5. Pozorujete, že špúlite ústa pri výdychu?
ÁNO
NIE

Vyhodnotenie
0 áno
Nemáte žiadny z príznakov tohto ochorenia.
1 áno
Astma je prakticky vždy spojená s alergiou. Povedzte o novom príznaku svojmu alergológovi, urobí potrebné testy.
2 - 3 áno
Ak fajčíte, rozhodne s tým prestaňte, fajčenie zhoršuje prejavy astmy a podporuje jej ďalší rozvoj.
4 - 5 áno
Príznaky astmy netreba ignorovať, samy nezmiznú a bez liečby sa budú zintenzívňovať a prehlbovať.

Komentáre