Zdravie

Máte ustlané na ružiach?

"Aký stupeň tvrdosti matraca je pre vás ten pravý?"

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 13. marca 2024 15:10
Ilustračné foto Foto: Motortion Films/Shutterstock.com
Matrac je výplň postele, ktorá má na náš pokojný a zdravý spánok obrovský vplyv, pretože na nej prespíme zhruba tretinu svojho života. Pokiaľ je príliš tvrdá alebo mäkká, negatívne vplýva nielen na našu pohodu, ale aj zdravie. Aby sa vám niečo podobné nestalo, otázke výberu správnej tvrdosti matracov je dôležité venovať adekvátnu pozornosť. Ako ale zistíte, ktorý stupeň tvrdosti matraca je pre vás ten pravý?

Rozhodujúce slovo má telesná hmotnosť a výška postavy
Správna hustota matracov je pre kvalitný spánok veľmi dôležitá, pretože zaisťuje telu adekvátnu oporu počas noci. Každé telo je ale iné, preto musí byť aj výber tvrdosti výplní postele širší. Túto potrebu zohľadňuje 5 stupňov tvrdosti, ktoré je vhodné vyberať na základe hmotnosti vášho tela a jeho výšky.

Pre deti a postavy s nižšou hmotnosťou do 60 kg a nižším vzrastom sú vhodné matrace s najnižšou tvrdosťou H1, ťažšie osoby do 130 kg s väčšou výškou budú naopak potrebovať stredne tvrdé až tvrdé matrace H4 alebo H5. Medzi najobľúbenejšie patria stredne tvrdé matrace H2 a H3 vhodné pre osoby s hmotnosťou od 80 do 100 kg.

Samotné odporúčania sú však len orientačné, každý z nás je predsa iný. Je tiež logické, že ťažší človek s nižším vzrastom bude potrebovať silnejšiu a stabilnejšiu oporu, pretože hmotnosť vyšších ľudí sa po dĺžke matraca rozloží lepšie a menej zaťažuje posteľ a svoje telo.

Záleží od preferovanej polohy spánku
Druhým vplyvným faktorom, ktorý rozhodne o tom, aký stupeň tvrdosti by mal mať váš nový matrac, je poloha tela počas spánku.

Ak patríte k ľuďom, ktorí takmer každú noc spia na boku, tvrdosť by mala byť nižšia, aby sa lepšie prispôsobila výraznejším krivkám tela. Ak sa podľa odporúčaných kategórií a typu postavy pohybujete medzi dvoma stupňami, ten mäkší model bude pre vás lepší.

Poloha spánku na bruchu alebo chrbte je opačný prípad. Tu by ste mali uprednostniť kvalitné matrace vyššej tuhosti. V prípade, že sa pohybujete medzi dvoma stupňami tvrdosti, lepšia voľba je tvrdší matrac.

Ako zvýšiť alebo znížiť tvrdosť už zakúpeného matraca?
Ak už máte výber matracov dávno za sebou, no zistili ste, že ste to s ich hustotou až tak dobre neodhadli, môžete ich vlastnosti aspoň trocha zmeniť a vylepšiť. Prvým ideálnym riešením na zníženie alebo zvýšenie tvrdosti je topper, alebo vrchný matrac. Vylepšiť vlastnosti matraca k vašej spokojnosti môže aj dobrý a nastaviteľný lamelový rošt. Niekedy pomôže matrace otočiť alebo vymeniť poťahy. Uvidíte, že každá zmena k vašej spokojnosti a vhodne zvolená tvrdosť matraca prispeje k zdravému a pokojnému spánku bez starostí a bolestí.

Komentáre