Zdravie

Mýty o kýchaní: Kýchajú aj úplne zdraví ľudia?

"Mierny jesenný chlad nahrádza riadna zima. A stále viac kýchate – priemerný človek kýchne dvakrát denne. Kvôli čomu vlastne kýchate? "

Zuzana Lobotková, 4. decembra 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Napriek tomu, že kýchanie je pomerne bežné, väčšina z nás o ňom vie pozoruhodne málo. Aj to je často len mýtus. Prezradíme vám, čo všetko môže spôsobiť kýchanie a ďalšie nepoznané fakty.

Na zdravie! Je čas ísť do postele


Vo viktoriánskej dobe boli ženy upozornené, že kýchanie v závere pohlavného styku by mohlo zabrániť počatiu. To muselo byť zlou správou pre malý počet ľudí, ktorí kýchajú počas orgazmu, alebo dokonca len pri pomyslení na sex. Štúdia doktora Mahmood Bhutto odhalila 18 pacientov, ktorí zažívajú kýcha viazané na sex. Vedci si nie sú istí, prečo sú sex a kýchanie prepojené. Podľa jednej teórie, ak sa ľudia zadýchajú pri sexe, ich dýchacích ciest môže ostať suché. Potom je nos náchylnejší k podráždeniu a kýchaniu.

Ale prečo zima?


Nachladnutie a chrípkové vírusy sa množia v nose a na zadnej strane hrdla, čo spôsobí, že sliznice nosa napučia. To poblázni mozog, aby si myslel, že je v nose cudzí predmet, ktorý treba kýchnutím odstrániť. Kýchnutím z prechladnutia sa šíria aj hlieny do vzduchu – typické kýchnutie obsahuje až 40 000 kvapôčok. Takže naozaj sa kýchnutím šíria aj choroby.

Neprekonateľná prachovka


Kýchanie je spôsob tela, ako sa zbaviť škodlivých objektov, ako je prach, sadze, dym či hlieny. Keď takýto objekt pristane na sliznici nosovej dutiny, nervové zakončenia vyšlú signál do mozgu, aby zahájil kýchnutie.

Vypadnú vám oči?


Samozrejme, nie doslovne. Väčšina z nás zatvára oči pri kýchaní nedobrovoľne, no nájdu sa aj ľudia, ktorí ich dokážu nechať otvorené aj bez toho, aby nejako utrpeli. Oči sú pevne pripojené k jamkám a nevypadnú vám. Avšak, nie je dobrý nápad, aby ste ich násilím otvárali. Ak nebudete držať oči pevne zavreté, môžete donútiť vzduch a sekréty z nosa, aby sa dostali práve do očí. A tie sú na to citlivé.

Je nebezpečné zadržiavať to?


Prieskum uskutočnený v roku 2006 zistil, že 45 percent ľudí kýcha na verejnosti tichšie než v súkromí. Podľa etikety je kýchanie navyše pokladané za prehrešok. Zadržiavať to však nie je zdravé. Hlavným problémom je, ak máte problém s ušami – ak v nich máte zaľahnuté, zadržané kýchnutie môže natlačiť vzduch až do zadnej časti nosa k ušiam. A vtedy vám hrozí prasknutie bubienkov. Navyše, zadržiavanie kýchania môže oslabiť krvné cievy v mozgu a očiach, namáhať svaly v chrbte a dokonca prasknúť rebro.

Ako ho „odložiť“?


Alan Wild zo Saint Louis University School of Medicine hovorí, že je možné odložiť kýchnutie, keď cítite, že prichádza. Pošúchajte si nos, prinúťte sa zhlboka dýchať nosom alebo si stlačte hornú peru. To by malo kýchnutie oddialiť.

Aj slnko podráždi


Jeden zo štyroch ľudí kýchne, keď vyjdú z tmavej miestnosti do jasného slnečného svetla. Jedna teória je, že je to spôsobené skrížením dráh v mozgu. Trojklanný nerv, ktorý spája nos s mozgom, je tiež zodpovedný za pocity v tvári a reakcie na podnety. Keď sa presunieme do jasné svetlo, je to signál z očí do mozgu, ktoré môže pôsobiť ako zmätočný signál na kýchnutie.

Korenie je spúšťač


Niektorí ľudia kýchajú po jedle s karí a inými koreninami. Tento stav sa nazýva „chuťová nádcha“. Asi 70 percent chuťových vnemov pochádza z nosa. Keď máte korenené jedlá, chute idú hore nosom a pôsobia ako dráždivé látky, čo vyvolá kýchnutie. Aj šklbanie obočia môže priviesť kýchanie. Stimuluje trojklanný nerv. Keď mozog zaregistruje ostrý ťah pinzety, mylne ho považuje za cudzí predmet v nose a nariadi kýchnutie.
Zdroj: dailymail

ODPORÚČAME AJ:
Sedem vecí, ktoré ste o mozgu netušili
Prečo sa chvejeme, keď sme chorí, a plačeme, keď cítime bolesť?
Dlhoročný fajčiar má 20-násobne vyššie riziko rakoviny pľúc
Môže byť tečenie z nosa prepojené s depresiou?

Komentáre