Zdravie

Päť spôsobov, ako ovulácia ovplyvňuje vaše telo

"Raz mesačne ženy ovulujú – vajíčko sa uvoľňuje z vaječníkov do vajcovodov. V rovnakej dobe ich hormóny začínajú kolísať a aj mozog mení svoje fungovanie, aby zvýšil šancu na počatie. "

Zuzana Lobotková, 29. júla 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Hormóny ovplyvňujú celé telo, nielen reprodukčné orgány, tak dáva zmysel, že naše myslenie, naše správanie, dokonca aj náš vzhľad sa môže meniť po celú dobu cyklu. Povedala to pre time.com Carol Gnatuková, odborná asistentka pôrodníctva a gynekológie na Penn State Milton S. Hershey Medical Center. Tu sú niektoré z prekvapujúcich a tajomných príznakoch, ktoré si v tejto časti mesiaca môžete všimnúť.

Tvár je červenšia


Tváre žien ostávajú trochu červenšie v dňoch ovulácie. Dáva to zmysel, pretože hormóny ovplyvňujú prietok krvi v celom tele. „Vyššie hladiny estrogénu počas ovulácie môžu spôsobiť rozšírenie krvných ciest, a teda sa krv dostane bližšie ku koži,“ vysvetlila Gnatuková. Takto sa telo snaží zaujať mužov, čo vysvetľuje fakt, že mnoho z nich pokladá ovulujúce ženy za príťažlivejšie.

Ste viac hravé


Evolučne dáva zmysel, že ženské libido sa prejavuje vtedy, keď je najplodnejšia. Vedome však o tom ženy nepremýšľajú, a teda sa prejavujú inak podvedome. Kupujú si a nosia sexy oblečenie. Výskum tiež naznačuje, že ženy viac snívajú o sexe v prvej polovici menštruačného cyklu, keď sa telo pripravuje na ovuláciu, v porovnaní s druhou polovicou, keď sa telo pripravuje na menštruáciu.

Jedna štúdia dokonca odhalila, že ženy počas ovulácie vidia v abstraktných kresbách viac erotických výjavov. „Libido nie je plne riadené hormónmi, ak by to tak bolo, sex by to len o tom, kedy a nie kde alebo s kým. Ale samozrejme, estrogén a testosterón, ktorých hladiny sú vyššie počas ovulácie, môžu zvýšiť ženskú túžbu,“ dodala Gnatuková.

Priťahuje vás určitý typ mužov


Nielen, že sa budete počas ovulácie cítiť viac hravé, ale môže sa u vás zvýšiť záujem o istý typ mužov. Štúdie ukázali, že ženy dávajú prednosť mužom so sterotypickými mužskými vlastnosťami a venujú väčšiu pozornosť tradične atraktívnym mužom práve počas plodných obdobiach v mesiaci. A to najmä, ak ich existujúci partneri nemajú mužné rysy tváre, ako je napríklad hranatá sánka.

„Keď sme v režime reprodukcie, hľadáme vlastnosti, ktoré si spájame s dobrým zdravím,“ vysvetľuje doktorka Gnatuková. A práve to zahŕňa zdravú hladinu testosterónu, ktorá naznačuje, že človek je dobre schopný plodiť a chrániť potomstvo. Opäť ide o niečo, čo sa v ženách zakotvilo počas evolúcie.

Zbystrené zmysly


Ovulujúce ženy sa zdajú byť schopné lepšie rozpoznať pižmový zápach a mužské feromóny, ako tie, ktoré užívajú perorálnu antikoncepciu. Tá bráni ovulácii. Ďalšie štúdie zistili, že ženy môžu mať lepší čuch všeobecne počas ovulácie ako v iných obdobiach mesiaca. Môžete dokonca byť lepšie v detekcii potenciálnej hrozby pre seba a svoje budúce potomstvo. Ženy v luteálnej fáze ich cyklu (ktorou začína ovulácia) boli lepšie pri hľadaní hadov skrytých vo fotografiách kvetín.

Vyhýbanie sa mužským príbuzným


Konečne, možno jeden z najbizarnejších vedľajších účinkov ovulácie. Podľa štúdie z roku 2010 sa ženy vyhýbajú telefonickému rozhovoru s otcami práve počas ich najplodnejšieho obdobia v mesiaci. Výskumníci špekulovali, že historicky bolo v najlepšom záujme ženy aj jej potomstva, aby sa zabránilo potenciálnemu incestnému spojeniu s mužskými príbuznými. Doktorka Gnatuková má alternatívny výklad: „Môžete tiež by mohol namietnuť, že nechcete hovoriť s otcom práve teraz, pretože vám zakazoval chodiť von s chlapcami, a vy túžite práve po tom.“

ODPORÚČAME AJ:
Takto sa dopracujete k dokonalému spánku
Chcete ochrániť svoj zrak? Poradíme vám, čo by ste mali jesť
Prejesť sa a nechať si vypumpovať žalúdok: Bude sa takto chudnúť?
Chráňte svoje srdce: S pohárom grepového džúsu v ruke to ide ľahšie
Skoncujte s únavou: Päť dôvodov, prečo vám chýba energia

Komentáre