Zdravie

Princeznej z Walesu Catherine diagnostikovali rakovinu

"Vo zverejnenom videu 42-ročná Catherine uviedla, že plánovaná operácia brušnej dutiny, ktorej sa podrobila v januári, bola úspešná a pôvodne sa predpokladalo, že nejde o rakovinu."

TASR, 22. marca 2024 22:52
Britská princezná z Walesu Kate. Foto: TASR/AP
Londýn 22. marca (TASR) - Princezná z Walesu Catherine v piatok oznámila, že jej diagnostikovali rakovinu a podrobuje sa preventívnej chemoterapii. Informuje o tom TASR na základe správ televízií BBC a Sky News.

Vo zverejnenom videu 42-ročná Catherine uviedla, že plánovaná operácia brušnej dutiny, ktorej sa podrobila v januári, bola úspešná a pôvodne sa predpokladalo, že nejde o rakovinu. Neskoršie testy však odhalili onkologické ochorenie.

"Bol to, samozrejme, obrovský šok a spolu s (princom) Williamom sme robili všetko pre to, aby sme to spracovali a zariadili sa s ohľadom na našu mladú rodinu," vyhlásila matka troch detí – Georgea, Charlotte a Louisa.

Lekári jej odporučili podrobiť sa preventívnej chemoterapii, v súčasnosti je v jej počiatočnej fáze. "Trvalo mi, kým som sa zotavila z tejto ťažkej operácie a mohla začať liečbu," povedala.

Kensingtonský palác nezverejnil, aký druh rakoviny zistili princeznej z Walesu. "Princezná má v otázkach svojho zdravia právo na súkromie tak, ako ho máme my všetci," vyhlásil palác.

Catherine sa neobjavila na žiadnych oficiálnych podujatiach od decembra. Naposledy ju videli na Vianoce počas prechádzky s ďalšími členmi kráľovskej rodiny v Sandringhame v Norfolku. Keďže sa dlho neukazovala na verejnosti, začali sa najmä na sociálnych sieťach šíriť rôzne špekulácie a konšpiračné teórie. Tie zosilneli, keď sa zistilo, že ku Dňu matiek – ktorý je v Británii na štvrtú pôstnu nedeľu (Laetare) – zverejnila upravenú fotografiu so svojimi deťmi.





Komentáre