Zdravie

Rakovina prostaty: Vedci zisťujú, ako spomaliť rast nádorových buniek

"V rámci medzinárodnej štúdie bol prvému slovenskému pacientovi aplikovaný testovaný liečivý prípravok."

Webmagazin.sk, 29. novembra 2014 10:00
Liečebné postupy rakoviny prostaty sú rôzne. Ilustračné foto. Foto: TASR


V rámci medzinárodnej štúdie fáze III klinického hodnotenia aktívnej bunkovej imunoterapie v liečbe pacientov s nádorovým ochorením prostaty prípravkom DCVAC/PCa (VIABLE), bol prvému slovenskému pacientovi aplikovaný testovaný liečivý prípravok (teda samotný liek DCVAC/PCa alebo placebo). Informovala o tom biotechnologická spoločnosť SOTIO.

Slovensko je jednou z najvýznamnejších krajín podieľajúcich sa na štúdii. Spolupracujúce liečebné centrá, ktorých je v súčasnosti 10, by mali do klinickej štúdie zaradiť takmer 100 pacientov z celého Slovenska. Na realizácii klinického hodnotenia sa okrem urologických a onkologických kliník významnou mierou podieľajú aj špecializované pracoviská Národnej transfúznej služby Slovenskej republiky. V týchto dňoch bol do štúdie VIABLE v USA zaradený tiež prvý mimoeurópsky pacient.

"Záujem o účasť v našej klinickej štúdii zo strany slovenských lekárov a liečebných centier nás veľmi pozitívne prekvapil. Sme radi, že sa naši slovenskí kolegovia veľmi aktívne podieľajú na realizácii tejto globálnej klinickej štúdie, ktorú prvýkrát v modernej histórii doviedla spoločnosť z nášho regiónu až do finálnej – III. fázy," uviedol generálny riaditeľ SOTIO Ladislav Bartoníček.

Skúšaný liek DCVAC/PCa alebo placebo bol prvý krát na Slovensku pacientovi aplikovaný docentom Ivanom Minčíkom v Urocentre MILAB v Prešove. Špeciálny odber bielych krviniek potrebných pre výrobu skúšaného lieku, tzv. leukaferézu, pre všetkých pacientov na Slovensku zaisťujú pracoviská Národnej transfúznej služby Slovenskej republiky v Bratislave, Prešove, Martine a Banskej Bystrici, ktoré sú vybavené najmodernejšími prístrojmi na separáciu krvných buniek a disponujú vysoko kvalifikovaným personálom.
Proces výroby prípravku zahŕňa viacnásobné štandardizované kontrolné kroky, ktoré zaručujú vysokú bezpečnosť hodnoteného liečivého prípravku DCVAC/PCa. Foto: viablestudy.com


Úplne prvý pacient bol do štúdie VIABLE zaradený v Maďarskej vojenskej nemocnici v Budapešti v máji tohto roku. SOTIO plánuje do štúdie zaradiť približne 1 170 pacientov s karcinómom prostaty, a to v spolupráci so zdravotníckymi centrami z 25 európskych krajín, USA a Kanady.

"Veríme, že ak chceme byť v liečbe pokročilých štádií nádorových ochorení úspešní, mala by byť imunoterapia kombinovaná s ďalšími liečebnými postupmi. V súlade s touto stratégiou sme navrhli klinickú štúdiu kombinovanej chemo-imunoterapie, ktorá testuje kombináciu štandardnej liečby chemoterapiou s imunoterapiou na báze dendritických buniek prostredníctvom prípravku DCVAC/PCa," povedal riaditeľ pre vedu a výskum spoločnosti SOTIO Radek Špíšek k prebiehajúcemu klinickému skúšaniu.

Ako dodal, dendritické bunky sú pripravované z monocytov pacienta a na svojom povrchu majú vystavené bielkoviny, ktoré sú špecifické pre nádorové bunky. Tieto bielkoviny, tzv. nádorové antigény, pochádzajú z buniek nádorovej línie karcinómu prostaty, ktoré sú usmrtené pomocou vysokého hydrostatického tlaku. "Zatiaľ čo chemoterapia prechodne znižuje množstvo nádorových buniek, imunoterapia prostredníctvom prípravku DCVAC/PCa môže vyvolať imunitnú reakciu zacielenú proti nádorovým bunkám, a tým spomaliť ich ďalší rast alebo ich udržať pod kontrolou. Naša štúdia overuje hypotézu, že kombinácia týchto dvoch druhov liečby má synergický účinok a vedie k predĺženiu života liečených pacientov," dodal.

Čo je DCVAC/PCa?
DCVAC/PCa bol prvým produktom, ktorý spoločnosť SOTIO zaradila do klinického skúšania. DCVAC/PCa je aktívna bunková imunoterapia pre pacientov s karcinómom prostaty, ktorá je v súčasnej dobe hodnotená v niekoľkých klinických štúdiách; DCVAC/PCa sa vyrába pre každého pacienta individuálne; využíva vlastné dendritické bunky pacienta (ktoré sú súčasťou imunitného systému) k vyvolaniu imunitnej reakcie proti nádorovým antigénom. II. fáza klinických hodnotení, ktorých sa zúčastňuje niekoľko stoviek pacientov s karcinómom prostaty v rôznych štádiách Okrem štúdie VIABLE v súčasnosti prebieha ďalších päť klinických skúšanífázy II pre pacientovs nádorovým ochorením prostaty a tri klinickéskúšaniafázy II určené pre pacientky s nádorovým ochorením vaječníkov (prípravok DCVAC/OvCa). V najbližšej dobe bude tiež začaté klinické skúšanie prípravku DCVAC/LuCa určené pre pacientov s nádorovým ochorením pľúc.


ODPORÚČAME AJ:
Pozor na sladké: Fruktóza spôsobuje nebezpečné ochorenia aj depresie
Objavte fontánu mladosti. Vedci zistili ako
Zabudnite na solárium. Na krásnu farbu pokožky existuje ľahší spôsob
Pri užívaní antibiotík sú odolné baktérie hrozbou
Mýty a fakty ako zvýšiť svoje šance otehotnieť

Komentáre