Zdravie

Rodičia, pozor: Na pieskovisku číhajú na deti tieto choroby

"Pieskoviská sú pre deti obľúbeným miestom na hranie, kde si rozvíjajú fantáziu, zručnosti a zároveň môžu spoznať svojich rovesníkov. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 13. marca 2024 7:30
Ilustračné foto Foto: Unsplash.com / bady abbas
Nie každý rodič však vie, že ich najmenším hrozia pri hraní riziká, ktoré sú voľným okom neviditeľné. Preto by ste sa mali vyhýbať pieskoviskám, ktoré sú znečistené alebo rozbité. Farmaceutická laborantka z lekárne Dr. Max v Trnave Karin Slezáková vás prevedie 5 chorobami, ktoré môžu deti získať z návštevy pieskovísk.

Je dôležité vybrať na hranie tie pieskoviská, ktoré spĺňajú kritériá Úradu verejného zdravotníctva SR (informácie o pieskovisku sú dostupné na stránkach mesta alebo obce). Deťom hrozí nebezpečenstvo nielen z pohľadu nákazy baktériou alebo parazitom, ale aj mechanickým či chemickým poškodením. Je preto dôležité, aby ste skontrolovali, či je pieskovisko bezpečné a nenachádzajú sa tam úlomky skla. Pozor aj ihly, ktorými sa dieťa môže nakaziť hepatitídou alebo ojedinele vírusom HIV.

Foto: Unsplash.com/Markus Spiske

Choroby a ich príznaky
Toxoplazmóza je infekčné ochorenie a jeho hlavným prenášačom je mačka. Karin Slezáková z Dr. Max upozorňuje, že toxoplazmóza je nebezpečná pre deti s oslabenou imunitou a predovšetkým pre tehotné ženy, pretože môže spôsobiť vážne poškodenie plodu. Ako spoznať, či má niekto toxoplazmózu? Príznaky pripomínajú bežné chrípkové prejavy, akými sú únava, nočné potenie, teplota, bolesť hlavy alebo zväčšené lymfatické uzliny.

Ďalším ochorením, ktoré môže dieťa na pieskovisku chytiť, je salmonelóza. Spôsobuje ju baktéria Salmonella enterica, ktorá sa prejavuje silnými vodnatými hnačkami, vysokými teplotami a bolesťou hlavy. Pri toxokaróze je pôvodcom škrkavka psia Toxocara canis alebo mačacia Toxocara cati. Ide o parazitárne ochorenie, ktoré sa prenáša trusom týchto zvierat. Prenos je možný vďaka vajíčkam v truse, ktorými sa dieťa nakazí v znečistenom piesku. Ochorenie poškodzuje pečeň, obličky, črevo a prejavuje sa zvracaním, nevoľnosťou a teplotami. Vedeli ste, že ak sa škrkavka dostane do dýchacieho systému, môže spôsobiť zápal pľúc?

Foto: Unsplash.com/Pineapple Supply Co.

Dieťa môže hraním sa na pieskovisku dostať aj enterobiózu, ktorá sa ľudovo nazýva mrle. Najčastejšie chytia mrle deti predškolského a školského veku, ktoré sa môžu nakaziť priamym stykom s vajíčkami alebo nedostatočnou hygienou. Ak je dieťa nepokojné, pretože ho svrbí konečník, má bolesti brucha, zníženú chuť do jedla a trpí hnačkou, je možné, že má toto ochorenie. Piatym ochorením z pieskoviska je giardióza alebo lamblióza. Prenáša sa z mačky na človeka prostredníctvom kontaminovanej vody alebo potravy. Medzi prejavy ochorenia patria bolesti brucha, mastná a riedka stolica, pocit na vracanie, strata chuti do jedla.

Foto: Unsplash.com/Markus Spiske

Vyššie vymenované ochorenia majú spoločný spôsob nákazy – prenos špinavými rukami. Na čo dať pozor? „Dieťa by nemalo cmúľať hračky či iné predmety, ktoré ležia v pieskovisku. Ideálne je, ak dieťaťu nebudete počas hry v pieskovisku nič dávať jesť, aby si špinavými rukami neprenieslo baktériu či parazita na jedlo. Dbajte na pravidelné strihanie nechtov dieťaťa – zvyšky kontaminovaného piesku alebo hliny sa môžu držať práve za nechtami,“ radí odborníčka z Dr. Max.

Čo je ešte dobré vedieť?
• Symptómy ochorení sú väčšinou hnačky a vracanie, ktoré môžu spôsobiť dehydratáciu organizmu. Dôležitá je preto rehydratácia dieťaťa.
• Podávajte dieťaťu tekutiny, a to často v malých dávkach.
• Siahnuť môžete aj po rehydratačnom roztoku. Obsahuje cukor a potrebné minerály, ktoré dieťa stráca pri vracaní alebo pri hnačke. Sú vhodné od 1. týždňa dieťaťa.
• Ak dieťa trpí hnačkou, siahnite po prípravkoch s obsahom kvasinky Saccharomyces cerevisiae var. boulardii. Prípravky sú vhodné pre deti od 2. mesiaca. Ak hnačka pretrváva viac ako 3 dni a pridružia sa k nej vysoké teploty, vyhľadajte lekára.
• Ak ochorenie neustupuje do 5 dní, neváhajte s návštevou lekára.


Foto: Unsplash.com/Guillaume de Germain

Vybudovanie hygienických návykov
Aby sa vaše dieťa vyhlo parazitárnemu ochoreniu, je dôležité v domácnosti dodržiavať správne hygienické návyky. Myslite na to, že deti získajú baktérie, parazity alebo ich vajíčka nielen kontaktom s hlinou, ale aj vtedy, keď prídu do styku s hlinou, pieskom či nakazeným zvieraťom. Dieťaťu dôkladne umyte ruky alebo vydezinfikujte po odchode z ihriska. Je dobré čistiť ruky aspoň 30 sekúnd. Najčastejšími chybami pri umývaní rúk sú krátke oplachovanie pod tečúcou vodou bez mydla, použitie malého množstva mydla alebo aplikácia mydla na suché ruky. Nezabúdajte detskú pokožku rúk pravidelne krémovať. Každý člen domácnosti by mal mať svoj vlastný uterák. Taktiež by mali rodičia deťom vysvetliť, že niektoré veci sa kamarátom nepožičiavajú, ako napríklad hrebene, zubné kefky, príbory, slamky na pitie, píšťalky alebo iné predmety, ktoré idú do úst.

Komentáre