Zdravie

Pri liečbe sklerózy multiplex je dôležitý aj životný štýl

"Cigarety môžu mierne až stredné neurologické poškodenie posunúť do štádia vážneho zdravotného postihnutia."

TASR, 30. apríla 2017 12:00
Pre pacientov s ochorením sclerosis multiplex je dôležitý aj pohyb. Foto: TASR/Andrej Galica
Život pacienta so sklerózou multiplex ovplyvňuje okrem predpísanej liečby i životný štýl. Ten treba viesť pri takomto ochorení zdravo a zodpovedne, upozornila lekárka Zuzana Dean z Neurologickej kliniky Fakultnej nemocnice v Nitre.

Rizikom je fajčenie i pitie alkoholu


"Zlé návyky do života pacienta nepatria," myslí si. Za veľké riziko pre sklerotikov označila fajčenie vrátane vodných fajok. Cigarety môžu podľa nej mierne až stredné neurologické poškodenie posunúť do štádia vážneho zdravotného postihnutia.

"Nadmerné pitie alkoholu má zase negatívny vplyv nielen na centrálny nervový systém, ale aj na ďalšie orgány," uviedla Dean. Podceňovať netreba podľa nej ani stravu. "Mnohým sa môže stať, že ide o banalitu, zdravá strava však môže v liečebnom procese zohrávať kľúčovú úlohu," vysvetlila Dean. Fyzický stav zlepšuje pacientom i pohyb.

Diéta nie je zázračným liekom, no pomôže


Chápe, že "diéta určite nie je tým zázračným liekom, ktorý by dokázal ochorenie úplne vyliečiť, no svoj význam pre pacientov to predsa len má". Kľúčové sa podľa nej zdajú byť saturované tuky. "Diéta s ich nízkym obsahom sa javí ako najvhodnejšia nielen u pacientov so sklerózou multiplex, ale aj v prevencii aterosklerózy a onkologických ochorení. Dôležitý je aj príjem vlákniny, antioxidantov, vitamínov, zvlášť vitamínu D," vysvetlila.
Pri skleróze je vhodná diéta s nízkym obsahom saturovaných tukov. Foto: Pixabay


ODPORÚČAME TIEŽ: Máte radi bryndzu? Toto ju robí zdravou

Liek na sklerózu stále nepoznáme


Ochorením sclerosis multiplex trpí na Slovensku približne 10.000 ľudí. Postihuje viac ženy ako mužov. Je nevyliečiteľné a vzniká rozpadom obalu nervových buniek a vlákien. Ochorenie centrálneho nervového systému pacienti na sebe nemusia dlho pozorovať, pretože sa môže prejavovať nešpecifikovanými bolesťami chrbta, ťažkosťami pohybu, nesústredením i problémami s videním a artikuláciou.

Hoci súčasná medicína stále neponúka riešenie, ako ochorenie vyliečiť, možnosti liečby sú na dobrej úrovni. Tá je farmakologická, veľmi dôležitá je aj rehabilitačná a logopedická starostlivosť. Lieky na toto ochorenie sú plne hradené z verejného zdravotného poistenia.

Dôležitá je včasná diagnostika


Ochorenie sa u väčšiny pacientov prejaví prvýkrát v dospelom veku medzi 20. a 40. rokom. K vzniku a progresii ochorenia prispievajú genetické predispozície, výskyt v rodine, pohlavie, vek či infekčná mononukleóza.

Približne 50 percent pacientov žije s chorobou 30 rokov či dlhšie a asi tretina pacientov má pomalý a dobrý priebeh ochorenia. V približne troch až piatich percentách ide o ťažké priebehy, ktoré sa počas prvých piatich rokov od začiatku ochorenia končia smrteľne. Preto je dôležitá včasná diagnostika tohto ochorenia.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Otehotnenie nemusí byť jediným následkom sexu bez kondómu
VIDEO: Takto si dopestujete mimoriadne vzácnu hubu večnej mladosti
Pijete často minerálky? Je dobré ich striedať
Päť pracovných návykov, ktoré vám ničia držanie tela

Komentáre