Zdravie

Spúšťačom bolesti hlavy sú aj silné vône

"S bolesťami hlavy bojuje mnoho z nás. Sú za nimi rôzne spúšťače, ako napríklad dlhé sledovanie obrazovky počítača, zmena počasia, účes ťahajúci pokožku na hlave či príliš veľa kofeínu."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 5. marca 2024 9:22
Ilustračné foto Foto: Unsplash.com / Carolina Heza
Vedeli ste, že hlava vás môže rozbolieť hlava aj z určitých vôní, ktoré vám nevoňajú? Ak zacítite nepríjemnú vôňu, môže vo vás vyvolať negatívne spomienky. Bolesti hlavy sa môžu objavovať jednorazovo, sporadicky alebo ako migréna. Farmaceut Jakub Ďurčík z lekárne Dr. Max v Martine vám objasní, prečo bolí hlava z niektorých vôní.

Ako migréna sa označuje stredne silná až silná bolesť hlavy, ktorá je záchvatová, často jednostranná a kŕčovitá. Migréna je niekedy sprevádzaná nepríjemnými a neprirodzenými čuchovými alebo zrakovými vnemami, pridruženým pocitom na vracanie, samotným vracaním alebo citlivosťou na svetlo. Volá sa aj „choroba zdravých ľudí“, pretože sa vyskytuje skôr u zdravej strednej populácie. Nepríjemné vône môžu spôsobiť nepríjemné pocity, ba až spúšťať bolesti hlavy a migrénu.

Foto: Unsplash.com/Nik Shuliahin

Rozdielna citlivosť na vône
Čuch patrí medzi evolučne najstaršie zmysly a je zmyslom chemickým. Vedeli ste o tom, že nás chráni pred hroziacim nebezpečenstvom, pretože upozorňuje na látky, ktorých inhalácia môže byť nebezpečná a zároveň vytvára obranné reakcie na dráždivé a škodlivé látky v ovzduší? „Spolu s chuťou je čuch dôležitý pri príjme potravy, pretože napomáha tvorbe tráviacich štiav. Taktiež ovplyvňuje aj sociálne správanie prostredníctvom feromónov. Všade okolo nás sú vône a pachy, podľa ktorých sa vedome aj podvedome orientujeme,“ objasňuje Jakub Ďurčík z lekárne Dr. Max.

Človek dokáže rozoznať asi 10-tisíc rôznych pachových molekúl. Asi len 50 látok dáva „čisté“ čuchové pocity. Medzi základné typy vôní patria koreninové, ovocné, rastlinné (alebo kvetinové), živicové, hnilobné a vône po spáleninách. Odborník hovorí, že väčšina vôní je ich kombináciou. Citlivosť človeka na rôzne pachy a vône je rozdielna, pretože je daná individualitou a v priebehu života sa môže meniť. Zvýšenú citlivosť na vône je možné badať u žien počas menštruácie a ovulácie pre zmenu hladín hormónov. Znížená citlivosť na čuchové vnemy sa zase objavuje pri nádche, chrípke, ochorení COVID-19 či pri Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe.

Foto: Unsplash.com/Angélica Echeverry

Spomienky vyvolané vôňou
Zápach alebo vôňu nevnímame len ako chemické látky, ktoré vdychujeme, ale aj ako všetky spomienky spojené s týmto pachom. Niektorým z nás napríklad vôňa jabĺk a škorice pripomenie návštevu u babičky a jej vynikajúcu jablkovo-škoricovú štrúdľu. Známa, ale dlho zabudnutá vôňa môže ľudí dokonca rozplakať. Vôňa príjemného parfumu môže pripomenúť milovanú osobu. Každý vníma nepríjemnú vôňu inak, ale väčšine smrdia dezinfekčné prostriedky v nemocniciach, pretože ide o choroby a traumy. „Už len jemný závan nepríjemného pachu môže spôsobiť vyplavenie negatívnych emócií, na čo mozog reaguje stresovou reakciou a zvýšenou pohotovosťou. Mozog vtedy potrebuje na svoju funkciu väčší prísun krvi – úlohu zohráva rozšírenie ciev (vazodilatácia) v mozgu a v krku. Práve vazodilatácia spúšťa migrénové bolesti hlavy,“ hovorí farmaceut z lekárne Dr. Max.

Foto: Unsplash.com/Chelsea shapouri

Zbavte sa bolestí hlavy
Niektoré nepríjemné a ťažké vône môžu spôsobiť bolesti hlavy tým, že dráždia dutiny a zvyšuje sa tvorba hlienu. Dutiny, ktorých bežnou výplňou je vzduch, sa zapĺňajú v tomto prípade hlienom a vzniká stav podobný alergii. Na nahromadený hlien dutiny reagujú zápalom a opäť spomínaným rozšírením ciev, ktoré v konečnom dôsledku môžu navodiť bolesť hlavy. Medzi takéto látky môžeme zaradiť formaldehyd, cigaretový dym, chloroform či chlór. Týmto mechanizmom môžu pôsobiť aj niektoré parfumy – pre niekoho krásne voňajúce, pre iného ťažké, spôsobujúce bolesť hlavy.

Ktoré vône dokážu zmierňovať a liečiť ochorenia? Je to napríklad aromaterapia, ktorá sa zaoberá inhaláciou či lokálnou aplikáciou rastlinných silíc. Pri bolesti hlavy je najúčinnejšia aplikácia silice Mäty piepornej na spánky a na zadnú časť krku. Účinné je aj potieranie spánkov silicou levandule, ktorá má navyše pri inhalácii aj upokojujúce účinky a navodzuje správny spánok, ktorý môže byť pri bolesti hlavy prospešný. Silice zlepšujú okrem toho koncentráciu a pamäť. Môžete vyskúšať taktiež eukalyptový alebo rozmarínový olej. Na trhu sú dostupné aj vonné nosové tyčinky, ktoré obsahujú kombináciu éterických olejov. Bolesti hlavy vás môže zbaviť aj silica Bazalky pravej.

Komentáre