Zdravie

Stévia má 300-krát vyššiu sladivosť ako biely cukor

"Obyčajný biely cukor v malom množstve neškodí, no telu nie je prínosný. Vo veľkom spôsobuje obezitu, zvyšuje krvný tlak, kazí zuby a oslabuje kosti."

TASR, 31. januára 2016 8:00
Stéviu nazývajú aj grófka medzi sladidlami. Foto: TASR/AP
Najzdravšie sladidlo s nulovým glykemickým indexom je podľa odborníkov stévia. Obsahuje tiež veľa vitamínov a minerálnych látok. Možno ju použiť na osladenie horúcich i studených nápojov či pri varení a pečení.

"Jej sušené lístky sú sladšie než čerstvé. Asi pol kila lístkov nahradí 100 kilogramov cukru," povedal prednosta III. Internej kliniky LFUK a UNB na bratislavských Kramároch Viliam Mojto. Dá sa kúpiť vo forme prášku, listov, sirupu, kvapiek či toboliek.

Obyčajný biely cukor podľa neho v malom množstve neškodí, no telu nie je prínosný. Vo veľkom spôsobuje obezitu, zvyšuje krvný tlak, kazí zuby a oslabuje kosti. Ten, kto nechce sladiť bielym cukrom, môže podľa Mojta zvoliť aj javorový alebo obilný sirup (špaldový, jablkový, ryžový či datľový).

Stévia zlepšuje podľa lekára krvný tlak, trávenie, má antibakteriálne účinky, znižuje cholesterol či bráni tvorbe žalúdočných vredov. "Zvyšuje imunitu, podporuje spánok, pomáha pri chrípke a nachladnutí, viaže voľné radikály či zmierňuje pocit hladu," informoval Mojto. Stévia má asi 300-krát vyššiu sladivosť ako biely cukor. Ide o drobný krík rastúci v Južnej Amerike.

ODPORÚČAME AJ:
Mrkva na dobrý zrak? Zabudnite
Zabudnite na med a citrón. Kašeľ vylieči čokoláda
Obávate sa chrípky? Dbajte na prevenciu
Zima môže negatívne vplývať na zdravie, treba sledovať predpovede
Muži a ženy chudnú inak: Kto má cvičiť pred jedlom a kto po ňom?

Komentáre