Život

Šperk Márie Antoinetty vydražili za 36 miliónov dolárov

""

TASR, 16. novembra 2018 10:00
Na archívnej snímke z 12. októbra 2018 je perlovo-diamantový prívesok francúzskej kráľovnej Márie Antoinetty, ktorá v roku 1793 skončila pod gilotínou v aukčnej sieni Sotheby's v New Yorku. Foto: TASR/AP
Perlovo-diamantový prívesok francúzskej kráľovnej Márie Antoinetty, ktorá v roku 1793 skončila pod gilotínou, vydražili za 36 miliónov dolárov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Vzácny šperk sa predal v stredu na dražbe v Ženeve, ktorú zorganizovala medzinárodná aukčná spoločnosť Sotheby's. Celkovo na nej vydražili deväť klenotov, ktoré kedysi patrili Márii Antoinette, manželke kráľa Ľudovíta XVI., taktiež popraveného počas Veľkej francúzskej revolúcie.

Súčasťou prívesku predaného za 36 miliónov dolárov je "výnimočná prírodná perla mimoriadnej veľkosti", uviedla aukčná sieň podľa Sotheby's, podľa ktorej ide o vôbec najdrahšiu vydraženú perlu.

Prívesok popravenej francúzskej kráľovnej, ktorá bola dcérou habsburskej panovníčky Márie Terézie, ponúkli v Ženeve v rámci rozsiahlejšej aukcie klenotov z majetku Bourbonsko-parmskej dynastie.

Šperky Márie Antoinetty boli tajne vyvezené z Franúzska krátko pred zadržaním kráľovského páru v roku 1791.

Komentáre