Zdravie

Ktorá škola či škôlka vyhrá v 6. ročníku Čerstvých hlavičiek?

"Aj váš hlas rozhodne."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 25. apríla 2024 13:22
Foto: Kaufland
Pomocou projektu Čerstvé hlavičky sa Kaufland snaží viesť mladú generáciu k tomu, aby jedla čo najviac ovocia a zeleniny
Aj vaša škôlka či škola súťaží o celoročné zásoby ovocia a zeleniny od Kauflandu? Hlasovanie na www.cerstvehlavicky.sk prebieha od 25.4. do 29.5. 2024 a jeho výsledky rozhodnú, ktoré z 326 materských a 254 základných škôl získajú čerstvé vitamíny na celý školský rok.

Jablko či keksík? Keby si deti mohli vyberať, do čoho sa s chuťou zahryznú na desiatu či na olovrant, s najväčšou pravdepodobnosťou by siahli po menej zdravých alternatívach. Kaufland preto prostredníctvom projektu Čerstvé hlavičky motivuje škôlkarov a školákov k tomu, aby si obľúbili jablká, hrušky, mrkvu či kaleráb a zaradili ovocie a zeleninu do jedálnička častejšie. Pre svoj zdravý vývin potrebujú aspoň päť porcií denne.

Správne stravovacie zvyklosti sa vytvárajú v rodinnom prostredí, no neskôr túto úlohu preberajú školské zariadenia. Obchodný reťazec si uvedomuje, aká dôležitá je pre deti odmalička pestrá a vyvážená strava, do ktorej patrí aj pravidelný prísun ovocia a zeleniny.

„Projekt Čerstvé hlavičky je súčasťou našej stratégie Kaufland za zdravú výživu, preto počas celého školského roka poskytujeme prostredníctvom predajní raz týždenne školám a škôlkam čerstvé ovocie a zeleninu, ktoré rozdelia žiakom. Záleží nám na tom, aby si najmenšia generácia čo najskôr osvojila zásady zdravého jedálnička, lebo ak si ovocie a zeleninu obľúbi v detskom veku, v dospelosti sa to pre ňu stane samozrejmosťou,“ vysvetľuje Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovenská republika v.o.s.

Do Čerstvých hlavičiek sa zapájajú školy a škôlky z celého Slovenska. V šiestom ročníku sa do projektu prihlásilo 326 materských a 254 základných škôl, ktoré v hlasovaní čaká poriadny zápas o nádielku vitamínov na celý školský rok 2024/25. O túto výhru sa oplatí súťažiť, čo potvrdzuje aj Marcela Skubanová, riaditeľka Materskej školy v Štefanove nad Oravou, kde si ju deti nadšene užívajú. „Keď sme sa vlani do Čerstvých hlavičiek zaregistrovali, naplno tým žila celá obec a každý deň sme deťom aj rodičom pripomínali, aby nám nezabudli poslať svoj hlas. Pravidelné ovocno-zeleninové dni si naši škôlkari veľmi obľúbili. Vždy ich zaujíma, aké zdravé prekvapenie je schované v debničkách, ktoré si z Kauflandu každý týždeň privážame,“ hovorí Marcela Skubanová.

Deťom zdravá desiata veľmi chutí, aj takto obchodný reťazec buduje ich vzťah k vyváženému stravovaniu

Vitamíny aj vzdelávanie

Súčasťou projektu nie sú len porcie čerstvého ovocie a zeleniny, ktorých doteraz Kaufland tisíckam školákov a škôlkarov rozdelil vyše 720 ton. Víťazi Čerstvých hlavičiek využívajú aj možnosť zapájať sa do workshopov o pestrej a vyváženej strave alebo získavajú pravidelné online newslettre či pracovné zošity, ktorými sa pri výchove a vzdelávaní inšpirujú. Oceňuje to aj Lucia Húževková, ktorá pracuje v púchovskej ZŠ s Materskou školou na Slovanskej ulici. „Na hodinách prírodovedy si deti ovocie a zeleninu vystrihujú z kartónu a zisťujú, aké vitamíny obsahuje. Je to pre ne najlepší spôsob, ako sa prirodzene naučia jesť aj zdravé potraviny. Sama som bola prekvapená, s akou radosťou sa dokážu zahryznúť do sladkej baby karotky,“ tvrdí vychovávateľka z púchovskej školy, ktorá sa do projektu zapája už štvrtý rok. „V Čerstvých hlavičkách za nás hlasujú celé rodiny. Deti si z každodenného posielania hlasov urobili pravidelný rituál, a tak si oveľa viac vážia ovocno-zeleninovú výhru, ktorú v súťaži získali.“

Hlasovanie je spustené

V 6. ročníku Kaufland venuje pravidelnú nádielku vitamínov 79 materským a 79 základným školám, ktoré svojim zverencom rozdelia podľa sezóny jablká, hrušky, mandarínky, mrkvu či kaleráb, ale aj exotické plody ako hurmikaki či papája. Obchodný reťazec takto zároveň poskytuje pomoc aj rodinám, ktoré si zdravú desiatu či olovrant pre svoje deti z rôznych dôvodov nemôžu dovoliť.

Ak sa do projektu prihlásila aj vaša škola či škôlka, môžete ju podporiť na www.cerstvehlavicky.sk v termíne od 25.4. do 29.5.2024, kde po jednoduchej registrácii každý deň hlasujete za 1 základnú a 1 materskú školu. Zapojené školské zariadenia sú rozdelené do veľkostných kategórií, pričom každá má pridelenú určitú váhu, ktorou sa prepočíta každý odovzdaný hlas. Šancu vyhrať tak majú školy a škôlky s väčším aj menším počtom detí či žiakov. Zoznam víťazov bude známy koncom mája.
Kaufland venuje v 6. ročníku Čerstvých hlavičiek zásoby ovocia a zeleniny deťom z materských aj základných škôl, o víťazoch rozhoduje hlasovanie
Foto: Kaufland

Komentáre