Zdravie

Otrava jedlom? Poradíme vám, ako sa jej zbaviť

"Nesadli vám vajíčka, mäso alebo iné jedlo. Teraz za to platíte otravou jedlom? Prezradíme vám, ako si s ňou poradiť a kedy vyhľadať pomoc. "

Zuzana Lobotková, 3. júna 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Vo väčšine prípadov otravy jedlom je správnym odborným názvom gastroenteritída, podráždenie žalúdka a čriev. Je zvyčajne spôsobená baktériou (ako je napríklad Salmonella, E. coli, alebo Campylobacter), alebo vírusom.

V prípade otravy jedlom sa do vášho tela pravdepodobne dostala do tela z jedla, ale mohli ste ju dostať aj od infikovaného človeka alebo z neumytých rúk. Často sa to označuje aj ako žalúdočná chrípka, hoci tieto problémy s chrípkou nič spoločné nemajú.

Ako sa prejavuje otrava jedlom?


Príznaky otravy jedlom môžu siahať od veľmi miernych (bolesti žalúdka) až po ťažké (horúčka a neustála hnačka). V závislosti na baktérii alebo víruse, ktoré sa do vášho tela dostali, môžu príznaky trvať osem hodín až dva týždne.

Možné príznaky:
Nevoľnosť
Bolesti brucha
Nízka horúčka
Hnačka
Zvracanie
Kŕče
Nadúvanie


Ako liečiť otravu jedlom?


Bez lekára určite nesiahajte po voľne predajných liekoch proti hnačke. Vaše telo sa snaží vylúčiť látky, ktoré spôsobujú problémy, a vy nechcete zasahovať do prirodzeného procesu hojenia. Nezabúdajte však na dôslednú hydratáciu. Odporúčajú sa aj tekutiny obohatené na elektrolyty, napríklad aj kokosová voda. Ak vám robí problém udržať v sebe jedlo, skúste to aspoň s banánom, ryžou, jablkami alebo chlebom.

Ak ste zdravý dospelý človek s dobrým imunitným systémom, väčšinu záchvatov otravy jedlom zvládnete na vlastnú päsť po pár dňoch nevoľnosti. Všeobecne platí, že nie je nič, čo môžete urobiť na urýchlenie hojenia organizmu. Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, je hydratovať, odpočívať a snažte sa odhaliť jedlo, ktoré vám problémy spôsobilo.

A kedy vyhľadať lekársku pomoc? Ak hnačky sprevádza vysoká teplota, závraty, točenie hlavy či intenzívny smäd. Problémom je aj ak trpíte hnačkou viac ako päť dní a nedokážete v sebe udržať jedlo. Ak v stolici spozorujete krv, s návštevou lekára neváhajte. Neodkladajte ju ani pri silnom búšení srdca, alebo ak máte podozrenie na otravu z morských plodov či húb. Vtedy môže byť otrava jedlom naozaj nebezpečná.
Zdroj: time.com



Komentáre