Autá

Ikonický dizajn, sila a inteligencia

"Športová, štýlová, inteligentná a dynamická nová CLA 35 4MATIC je najmladšou a na životný štýl orientovanou možnosťou pre vstup do sveta Mercedes-AMG. "

Peter Škorňa, 22. apríla 2019 7:00
Foto: Daimler AG
K pokrokovej technológii sa pridáva ikonický dizajn a inteligentný interiérový asistent MBUX. Agilný benzínový 4-valcový prepĺňaný motor s objemom 2 litre, výkonom 225 kW (306 k), krútiacim momentom 400 Nm a variabilným náhonom všetkých kolies AMG Performance 4MATIC (pomocou elektromechanickej regulácie presúva krútiaci moment v rozpätí od náhonu na čisto predné kolesá až po rozdelenie 50:50 medzi prední a zadnú nápravu) spôsobuje, že nový Mercedes-AMG CLA 35 4MATIC zrýchľuje z 0 na 100 km/h za 4,9 sekundy.

Dosahuje pri tom kombinovanú spotrebu paliva 7,3 – 7,2 l/100 km a kombinované emisie CO2 167 – 164 g/km.
Vozidlo ponúka možnosť nastavenia piatich jazdných režimov: Klzká vozovka, Komfort, Šport, Šport+ a Individuálny. Vďaka tomu sa citeľne menia jazdné vlastnosti vozidla od komfortných až po športové.

K agilnému a dynamickému charakteru novej CLA 35 4MATIC prispieva aj dvojspojková prevodovka AMG SPEEDSHIFT DCT 7G. V prípade záujmu môže vodič radiť páčkami pod volantom a pre čo najúčinnejší štart z miesta má k dispozícii aj sériovú funkciu PRETEKÁRSKY ŠTART (RACE START). Novinkou modelu CLA 35 4MATIC je program Dynamika AMG, ktorý rozširuje funkcie ESP® a krátkym zásahom bŕzd na zadnom vnútornom kolese vyvolá definovaný stáčavý moment okolo zvislej osi výsledkom čoho je spontánna a veľmi presná reakcia pri zatáčaní.



Užívateľský zážitok umocňuje nové rozhranie MBUX (Mercedes-Benz User Experience), ktoré privíta vodiča v štýlovo spracovanom interiéri. Do neho nastúpi cez bezrámové dvere a ocitne sa v prostredí, ktorému dominujú hodnotné materiály vrátane imitácie kože ARTICO v kombinácii s mikrovláknom DINAMICA.
Nechýba ani možnosť voľby náladového osvetlenia spomedzi 64 farieb. Rozhranie MBUX sa dá ovládať hlasovo, pomocou dotykovej plochy na stredovom tuneli, dotykovými tlačidlami na volante ako aj v spolupráci s hlasovým asistenčným systémom, ktorý sa aktivuje heslom „Hey Mercedes“. Medzim možnosťami individuálneho nastavenia sa nachádza aj možnosť zvoliť si vzhľad prístrojovej dosky. Na výber sú štýly zobrazenia AMG: Klasický, Šport a Superšport.

O dokonalé zladenie pozdĺžnej a priečnej dynamiky jazdy ako aj maxima jazdnej stability a agilnosti sa stará podvozok AMG RIDE CONTROL. Na prednej náprave je použitá konštrukcia teleskopickej vzpery pruženia McPherson. Zadná náprava má štyri ramená a je cez pomocný rám tuho spojená s karosériou. Na želanie dodávané adaptívne tlmenie poskytuje tri odlišné regulácie podvozka: od zvýraznenia komfortu až po športovo orientované nastavenie.

Výkonnému motoru a podvozku sekunduje vysokovýkonná brzdová sústava. Na prednej náprave sú použité novovyvinuté 4-piestikové pevné strmene monoblok a 350-milimetrové brzdové kotúče, na zadnej náprave 1-piestikové plávajúce strmene a 330-milimetrové brzdové kotúče. Čerešničkou na torte je výfukové potrubie s aktívnou klapkou, ktoré vytvára nezameniteľný zvuk vozidla.

Pre novú CLA 35 4MATIC sa na želanie dodáva aj AMG TRACK PACE, virtuálny pretekársky inžinier zaznamenávajúci 80 špecických údajov (napr. rýchlosť, zrýchlenie). To dopĺňa zobrazenie časov na kolá a úseky, ako aj rozdiel v porovnaní s referenčným časom.

Na základe porovnania aktuálnych dát s uloženými sa niektoré zobrazovacie prvky rozsvietia nazeleno (v prípade lepšieho aktuálneho výsledku) alebo načerveno. Vodič dokáže analyzovať svoje výsledky a zlepšovať svoje jazdné schopnosti.

Nový model Mercedes-AMG CLA 35 4MATIC oslávi svoju svetovú premiéru 16. apríla 2019 na medzinárodnom autosalóne New York International Auto Show, začiatok predaja nasleduje 29. apríla 2019 a uvedenie na trh sa v západnej Európe začne v auguste 2019.

Komentáre