Štýl

Oľga Brunnerová: Žena si šperk nevyberá, to šperk si vyberá ju

"Oľga Brunnerová sa venuje výrobe šperkov už od prvej triedy na základnej škole. Nejde však o obyčajné doplnky, ktoré sú ľahko dostupné hocikde v nákupnom centre."

Diana Vaculová, 16. apríla 2014 12:00
Módna výstava Radosť Foto: Z archívu Oľgy Brunnerovej


Doplnky Oľgy Brunnerovej vznikli spoločne s myšlienkou chcieť sa páčiť, čo ju nasmerovalo k výrobe prvých náušníc. Vtedy však ešte ani netušila, aký kolotoč sa rozbehne.

„Jej šperky majú zvláštnu moc, dodávajú mi silu, odvahu a energiu. Žiadne iné šperky, hoci sú krásne, mi tieto pocity nedajú. Jednoducho každý set od Oľgy je krásny a magický zároveň,“ prezradila jedna z jej mnohých verných zákazníčok.

Ego verzus duša


Celkový proces tvorby šperkov je veľmi zdĺhavý, ako vraví sama šperkárka, tvoriť ide len vtedy, keď cíti, že je na to tá pravá chvíľa. Potom sa vo svojom ateliéri zavrie a vyrába celé sety, čo v konečnom dôsledku trvá približne tri až štyri týždne – všetko to závisí od konkrétneho tvaru šperku, prípravy materiálu, ale aj od techniky, ktorú použije. Keď je jej práca hotová, je čas, aby si doplnok vybral majiteľa.

Módna výstava Radosť Foto: Z archívu Oľgy Brunnerovej
„Nikdy to nie je tak, že by si zákazníčka vyberala šperk. Vždy si šperk vyberie zákazníčku. Dôvod je ten, že naše ego často siaha po úplne inom type doplnku, než potrebuje naša duša.“

Od doplnkov k oblečeniu


Oľga Brunnerová však už dávno nenavrhuje iba šperky. Ako sme mohli vidieť i na jej módnej výstave Radosť, začala vytvárať aj návrhy šiat.

„Táto myšlienka vznikla veľmi jednoducho. Keďže rada cestujem, potrebovala som mať po ruke také oblečenie, ktoré v kufri nezaberie veľa miesta, nie je ho nutné žehliť, a zároveň pôsobí elegantne. Hoci som spočiatku spolupracovala s viacerými značkami, žiadna mi nevedela poskytnúť to, čo som hľadala. A tak som sa rozhodla spraviť vlastné návrhy. Vytvorila som oblečenie, ktoré je nekrčivé, elegantné, luxusné, elastické a ľahko udržiavateľné.“

Výstava v pohybe


Samotná módna výstava Radosť mala veľmi ďaleko od akejsi klasickej prehliadky. Po móle sa neprechádzali zamračené modelky s veľkosťou nula, ale bežné ženy s úsmevmi na tvárach, ktoré predstavili kolekciu na jar a leto. Mali sme ich možnosť vidieť vo všetkých farbách skicára a taktiež v rôznych lookoch. Ukázali nielen šaty, sukne a tričká, ale aj nohavice. Na móle sa dokonca vystriedali aj páni, ktorí predviedli ležérnejší štýl.

Oblečenie však na celej módnej výstave nebolo to najpodstatnejšie. Ako sama autorka hovorí, šperk je to, čo dodáva outfitu ten správny šmrnc. No a o doplnky núdza teda naozaj nebola. Náušnice, náramky, náhrdelníky i brošne priam svietili z móla. Veľa ich bolo i v hľadisku plnom hostí. Všetky boli samozrejme vytvorené z prírodných kameňov, ktoré majú liečivé účinky.



No a prečo sa teda Oľga rozhodla spraviť výstavu v pohybe? „Doposiaľ som mávala statické výstavy. V hlave mi však skrsla myšlienka prísť s niečím novým, iným, zaujímavým. A tak sme zorganizovali Radosť,“ uzatvára umelkyňa.

Komentáre