Život

Highlighty týždňa: Výstava figurín zobrazuje ľudí s anomáliami

"Ed Sheeran láme rekordy. La La Land ovládol nominácie na britské ceny. Karel Gott vystúpi na Topfeste. Unikátnu výstavu zvláštnych ľudí už môžete vidieť v Bratislave."

TASR, 16. januára 2017 12:00
Mediálne najznámejšou figurínou je Lolo Ferrari (1963), ktorá zomrela ako 37-ročná a bola rekordmanka v počte plastických operácií pŕs. Foto: TASR/Dano Veselský
Osoby s dvoma hlavami alebo tvárami, štyrmi očami, siamské dvojčatá, muža s vlčím syndrómom či ženu s najväčšími prsiami. Takýchto ľudí môžete vidieť na bratislavskej výstave Zvláštni ľudia do konca januára.

Kolekciu sôch z petrohradského antropologického múzea vytvorili jeho umelci ako napodobeniny podľa dobových zdrojov. "Použili lekárske očné a zubné implantáty, do vosku vpichovali pravé ľudské vlasy. Preto sochy pôsobia dokonale živým dojmom. Niektoré sú staré 80 rokov a najmladšie majú vyše 20. Petrohradské múzeum vyhorelo a bolo šťastie, že vtedy bola výstava v Nemecku, takže sa zachovala. Teraz sú v Petrohrade na jednej ulici tri múzeá voskových figurín," prezradil prevádzkovateľ výstavy Alfréd Šmíd z ČR.

Karel Gott na Topfeste



Topfest ohlásil na svoje štrnáste výročie návrat ku koreňom. Bude venovaný len dobrej muzike bez ohľadu na štýl. Najprekvapivejším hosťom je isto maestro Karel Gott.

Dušan Drobný, organizátor: „Sľubovali sme hudobný sviatok na začiatku leta, kde si každý nájde svoj štýl, svoju hudbu, svoju zábavu. Tak tu máme jedno z ďalších prekvapení - koncert jednoznačne najväčšej legendy v našich končinách pod holým nebom. Je mi veľkou cťou, že po tom, čím si pán Karel Gott prešiel v uplynulých mesiacoch, bude práve náš festival jeho asi najveľkolepejším koncertným návratom a zážitkom roka.“

Karel Gott reagoval na ponuku vystúpenia na Topfeste svojou typickou pokorou a skromnosťou: „Myslíte, že to bude ľudí zaujímať?“



La La Land nominovaný na BAFTA



Po úspechu na Zlatých glóbusoch získal muzikálový film La La Land až 11 nominácií na cenu Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA).

V kategórii najlepší film budú na udeľovaní cien BAFTA La La Landu konkurovať snímky Arrival (Prvý kontakt) a Nocturnal Animals (Nočné zvieratá) s nomináciami v deviatich kategóriách a film Manchester (Miesto pri mori), ktorý sa o najvyššie britské filmové ocenenie bude uchádzať v šiestich kategóriách.

Slávnostné udeľovanie cien BAFTA sa bude konať 12. februára v londýnskej Albert Hall.

Na snímke herci Ryan Gosling (vľavo) a Emma Stoneová počas scény v muzikáli La La Land režiséra Damiena Chazelleho. Foto: TASR/AP


Rekordný Ed Sheeran



Ed Sheeran sa po roku oddychu vrátil na hudobnú scénu. Vydal hneď dva plnohodnotné single. Konzervatívnejšou piesňou Castle On The Hill sa vracia do Framinghamu v Suffolku, kde vyrastal. Druhý singel Shape Of You je ukážkou moderného popu. V Anglicku sa obe nahrávky ihneď dostali do najvyšších rotácií všetkých rádií.

Obe piesne Shape Of You aj Castle On The Hill zmenili niekoľko rekordných zápisov. Žiadny umelec v histórii Spotify nenazbieral počas 24 hodín toľko prehratí ako Ed Sheeran. Britský interpret vedie tabuľky s viac ako 16 miliónmi prehratí za deň, druhý deň dosiahol "len" necelých 10 miliónov. Obe novinky navyše pokorili rekord One Direction v počte jednotlivých prehratí za prvých 24 hodín.



ODPORÚČAME TIEŽ:
Najúspešnejší film z našich končín za hranicami? Ja, Olga Hepnarová
Na Colours of Ostrava sa vrátia tri veľké mená svetovej hudby
Aký bol rok 2016 pre Petra Jandu, Simu Martausovú či kapelu Slza?
Režisérka snímky Všetko alebo nič: Každá má svojho vysnívaného Jakuba

Komentáre