Život

Hokej: Tri veci, ktoré vás zaskočia

"Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sú v plnom prúde. Prečítajte si zopár zaujímavých vecí o tomto zimnom športe. "

Tomáš Kušnír, 5. mája 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na veľkosti záleží


Bez neho by sa nemohol hrať žiadny hokejový zápas. Veľkostne je malý, ale pre hráčov podstatný. Hovoríme o puku, čiernej gumenej vecičke, ktorá niekedy dosahuje rýchlosť až 150 km/h. Vedeli ste, že veľkosť puku je presne daná v pravidlách hry? Ide o rozmery priemer: 76,2 mm, hrúbka: 25,4 mm a hmotnosť: 156 - 170 g.

Ak ste sa niekedy zamysleli nad tým, ako puk vznikol, máme pre vás odpoveď. Legenda hovorí o tom, že na ľadovej ploche sa najprv hrávalo s loptičkou, ale bola na ľade až príliš aktívna a mnohokrát nebezpečná. Hokejisti si postupne začali loptičky upravovať do dnešnej podoby puku.

Najviac medailistov


Majstrovstvá sveta a Olympijské hry sú prestížne športové podujatia a získať z nich medailu je snom každého športovca. Slovenskí reprezentanti získali viacero medailí, pričom prvým medailistom bol Ladislav Troják, ktorý získal v roku 1947 zlato.

Ktorý tím ponúkol svetu najviac hokejových víťazov? Na vrchole je Slovan s menami ako Peter Šťastný, Jozef Golonka alebo Richard Kapuš. Nasleduje Liptovský Mikuláš, Trenčín, Poprad a Banská Bystrica.

Dobrodružstvá Stanleyho pohára


Víťaz play-off dostáva Stanley Cup. Táto majstrovská trofej sa stala symbolom športu v Severnej Amerike. Od vzniku v roku 1893, keď trofej prvý raz daroval kanadský guvernér lord Stanley Preston, má za sebou veľa dobrodružstiev.

Použili ho ako misu na cereálie, hodili do bazéna, nechali na kraji cesty a omylom stratili počas letu v roku 2010 do Vancouveru. Prvý Stanley Cup bol vysoký iba 18 centimetrov a najviac trofejí má tím Montreal Canadiens. Na strieborný pohár sú každoročne vygravírované mená víťazov. Je tam aj dvanásť žien, ktoré boli súčasťou tímu a manažmentu.

Na záver si spríjemnite deň vtipným zostrihom z NHL:

Zdroj: youtube.com

Všetko o hokeji sa dozviete tu.

ODPORÚČAME AJ:
Virálny hit o pute dieťaťa a matky rozcítil aj Ashtona Kutchera
Šieste masové vymieranie živočíchov začalo,toto je najohrozenejších 15
Počuli ste už o teniskách, z ktorých vám vyrastie strom?
David Beckham oslavuje štyridsiatku: Toto ste o ňom nevedeli
Negatívne myšlienky vás môžu zničiť. Zbavte sa ich

Komentáre