Život

Ich postihnutie im bolo darom i prekliatím. Zvláštni ľudia a ich osudy

"Od pradávna sa vyskytovali jedinci svojím zovňajškom výrazne vystupujúci z davu. "

TASR, 17. januára 2017 11:00
Foto: TASR
Bratislavská výstava Zvláštni ľudia voskovými figurínami predstavuje nežijúcich ľudí a jedného žijúceho s výrazne odlišným vzhľadom. Osoby s dvoma hlavami alebo tvárami, štyrmi očami, siamské dvojčatá, muža s vlčím syndrómom či ženu s najväčšími prsiami.

"Je to výstava ľudí, ktorí skutočne žili s rôznymi vrodenými anomáliami. Nič podobné sme tu nemali, pre mňa to bola veľmi zaujímavá novinka. Som otvorená tradičným aj novým podujatiam, preto sme s touto výstavou súhlasili," uviedla Mária Priečinská, riaditeľka Strediska kultúry na Vajnorskej ulici, kde expozícia potrvá do 27. januára.

Jej podtitul Katastrofy ľudského tela potvrdzuje unikátnosť. Kolekciu sôch z petrohradského antropologického múzea vytvorili jeho umelci ako napodobeniny podľa dobových zdrojov. "Použili lekárske očné a zubné implantáty, do vosku vpichovali pravé ľudské vlasy. Preto sochy pôsobia dokonale živým dojmom. Niektoré sú staré 80 rokov a najmladšie majú vyše 20. Petrohradské múzeum vyhorelo a bolo šťastie, že vtedy bola výstava v Nemecku, takže sa zachovala. Teraz sú v Petrohrade na jednej ulici tri múzeá voskových figurín," prezradil prevádzkovateľ výstavy Alfréd Šmíd z ČR.

Katastrofy ľudského tela, to je podtitul výstavy Zvláštni ľudia. Foto: TASR


Mediálne najznámejšou figurínou je Lolo Ferrari (1963), ktorá zomrela ako 37-ročná a bola rekordmanka v počte plastických operácií pŕs. Podľa odhadu ich mala 20 až 30 a objem jej hrudníka dosiahol neuveriteľných 180 cm, čo vzbudzovalo zvedavosť, obdiv aj odpor. Mala ťažké detstvo, keď otec neverami ponižoval mamu a tá sa pomstila na dcére častým prízvukovaním, aká je škaredá. Možno práve odtiaľ pramenila jej túžba po zmene tela, v ktorej ju podporoval manžel. Nakoniec sa pravdepodobne predávkovala liekmi, čo jej spôsobilo skorý odchod z tohto sveta.

Mediálne najznámejšou figurínou je Lolo Ferrari (1963), ktorá zomrela ako 37-ročná a bola rekordmanka v počte plastických operácií pŕs. Foto: TASR/Dano Veselský


Textové informácie aj video prezrádzajú rôzne zaujímavosti. Návštevník zistí, prečo Aimes Aldoni dokázal otočiť hlavu o 180 stupňov, ktorá žena mala tvár mulice a iná všetky končatiny ako tučniak. Alebo kto strieľal z luku nohami, že Aloisia Wagner narodená bez rúk a nôh celý život účinkovala v cirkuse.

Bratia Giacomo a Giovanni Battista Tocciovci boli siamské dvojčatá z talianskej Locany. Rok ich narodenia nie je presne známy (1875-1877) ani dátum smrti. Mali dve hlavy, dva krky, dve srdcia i dvoje pľúc, štyri ruky a dve nohy, spoločné hrubé i tenké črevo, konečník a penis. Už v detstve precestovali s cirkusmi veľkú časť Európy, neskôr sa dostali aj do USA, kde zarábali obrovské peniaze. Nikdy sa nenaučili chodiť, no hovorili po taliansky, nemecky i francúzsky.

Dátum narodenia ani úmrtia slávnych siamských dvojičiek nie je známy. Foto: TASR


Johnny Eck sa narodil (1911) ako jeden z dvojičiek, jeho brat Robert bol zdravý. Johnny bez vyvinutých dolných končatín sa živil ako cirkusový umelec aj hral vo filmoch. Zomrel 79-ročný v spánku na infarkt, jeho dvojča zomrelo o štyri roky neskôr. Spolu sú pochovaní v Baltimore (USA), kde sa narodili.

Buster Simcus (1959) ešte žije v Colorade a do Guinnessovej knihy rekordov sa zapísal s hmotnosťou unikátnych 610 kg v roku 1995. Podstúpil množstvo odtučňovacích kúr a váhu znížil na 97 kg.

Hmotnosť 610 kg priniesla Busterovi Simcusovi zápis do knihy rekordov. Foto: TASR


Edward Mordrake sa preslávil tým, že na zátylku hlavy mal druhú tvár. Prvá zmienka o tomto dedičovi anglického šľachtického stavu sa datuje v roku 1895. Prosil lekárov, aby mu odstránili druhú tvár. Nebolo to možné a schizofrénia dvoch tvárí ho ako 23-ročného dohnala k samovražde.

Postihnutie ľudí bolo prekliatím, ale aj darom. Od pradávna sa vyskytovali jedinci svojím zovňajškom výrazne vystupujúci z davu. Spoločnosť sa ich stránila, ale zároveň ju zvláštnosťami priťahovali. Z postihnutia takých ľudí často pramenila neskutočná sila a odhodlanie vzoprieť sa osudu a predviesť okoliu svoj neobyčajný vzhľad ako dar, chceli byť rešpektovaní a uznávaní. Pracovali v cirkusoch a panoptikách, často sa naučili neuveriteľné kúsky, ktorými ešte viac podnecovali zvedavosť návštevníkov.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Ochráňte pred zimou seba aj svojich domácich miláčikov
Najúspešnejší film z našich končín za hranicami? Ja, Olga Hepnarová
Kto vám kradne ponožky? Dozviete sa v českom animáku Lichožrúti
OBRAZOM: Takto sa ženy parádili v minulosti. Spoznajte slovenské kroje

Komentáre