Život

Máte odhad na ľudí? Návod, ako sa nezmýliť

"Omnoho viac ako slová, o nás prezradí reč tela, energia, ktorú vysielame, alebo tón hlasu. "

Zuzana Onufer, 6. mája 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Kým psychiater dokáže rozanalyzovať človeka od hlavy po päty, bežný človek to má v živote ťažšie. Veľakrát sa stane, že z osoby, ktorú sme dlhé roky považovali za dobrého priateľa sa vykľuje človek, ktorý nás len využíval vo svoj prospech. Alebo naopak, o niekom si myslíme, že je nadutý a arogantný, ale keď ho lepšie spoznáme, zistíme, že je to priateľský a milý človek. Veľa ľudí totiž v živote používa rôzne masky alebo pózy. Portál psychologytoday.com prináša niekoľko jednoduchých rád, ako správne odhadnúť ľudí a demaskovať ich skutočné ja.

Reč tela


Výskum ukázal, že slová tvoria len sedem percent toho, ako nás ľudia vnímajú. Zvyšok tvorí najmä reč tela (55 percent) a tón hlasu (30 percent). Venujte pozornosť napríklad držaniu tela. Ak človek drží hlavu vysoko, naznačuje to, že si verí. Naopak, nerozhodná chôdza so sklonenou hlavou značí nízke sebavedomie.

Skrížené ruky a nohy? Táto póza naznačuje obranyschopnosť, hnev, alebo sebaobranu. Ruky v lone, vo vreckách alebo za chrbtom signalizujú, že dotyčný niečo skrýva. Skutočné emócie človeka prezradí aj výraz tváre. Našpúlené pery znamenajú hnev, pohŕdanie alebo horkosť. Zovreté čeľuste a škrípanie zubov sú známky napätia.

Intuícia


Kým rozum vám môže o človeku tvrdiť určité informácie, intuitívne cítite pravý opak. Intuíciu neradno podceňovať, je veľmi dôležitá pri správnom odhade človeka. Napríklad pri stretnutí s neznámym človekom si vždy urobíme prvý dojem. Našou prvou reakciou je to, či z neho máme dobrý alebo zlý pocit. Pri rozhovore s ľuďmi, ktorí sú pre nás inšpiratívni, dokonca môžeme pociťovať husiu kožu.

Tú dostaneme aj vtedy, keď máme deja-vu. Čiže máme pocit, že sme sa už stretli, aj keď sa vidíme prvý krát. Intuícia nás môže niekedy sklamať, ale nepodceňujte ju. Dajte jej rovnakú váhu ako logike a racionálnemu pohľadu na ľudí.

Emocionálna energia


Emócie sú úžasným vyjadrením našej osobnosti. Kým niektorí ľudia sú plní pozitívnej energie a šíria okolo seba dobrú náladu, iní sú naopak energetickí upíri, od ktorých radšej bežíme rýchlo preč. Skúste vnímať energiu, ktorú ľudia vydávajú, ktorá ich obklopuje. Nemusí sa to zhodovať s tým, čo rozprávajú. Jednoducho to cítite.

Buď vás ich prítomnosť priťahuje alebo odpudzuje. Silnú energiu vysielajú aj naše oči. Zahľaďte sa do nich a spozorujete či sú starostlivé, sexi, nahnevané či zadumané. Z pohľadu zistíte aj to, či je niekto otvorený, úprimný alebo sa snaží niečo skrývať, keď napríklad klopí zrak.

Objatím alebo podaním rúk si ľudia odovzdajú časť svojej energie. Objatie môže byť úprimné a príjemné alebo naopak len strohé a oficiálne. Podobne podanie ruky, ak je slabé, signalizuje to nesmelosť, ak sú ruky lepkavé alebo spotené, tak úzkosť. A napokon tón hlasu. Ten vypovedá tiež veľa o našich emóciách. Tón a sila hlasu o nás prezradia, či sme sebaistý alebo máme naopak trému, či sme nudný, zábavný, priateľský či samoľúby.

ODPORÚČAME AJ:
Hokej: Tri veci, ktoré vás zaskočia
Virálny hit o pute dieťaťa a matky rozcítil aj Ashtona Kutchera
Šieste masové vymieranie živočíchov začalo,toto je najohrozenejších 15
Počuli ste už o teniskách, z ktorých vám vyrastie strom?
David Beckham oslavuje štyridsiatku: Toto ste o ňom nevedeli

Komentáre