Život

Pred 50 rokmi vyrazil do vesmíru Voschod 2 s dvomi kozmonautami

"Let Voschodu-2 vošiel do histórie dvakrát. V prvom, oficiálnom, variante sa hovorí, že všetko išlo skvele. V druhom, zverejnenom neskôr, sa hovorilo o niekoľkých mimoriadnych situáciách."

Webmagazin.sk/TASR, 18. marca 2015 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Pred 50 rokmi, 18. marca 1965, Sovietsky zväz vypustil na obežnú dráhu okolo Zeme kozmickú loď Voschod 2 s posádkou Pavol Ivanovič Beľajev a Alexej Archipovič Leonov, pričom Leonov vystúpil pri druhom oblete ako prvý človek na svete do voľného kozmického priestoru.

Projekt Voschod bol pokračovaním programu letov jednomiestnych kozmických lodí Vostok po obežnej dráhe Zeme, súčasťou ktorého bol aj prvý let človeka do vesmíru. Na obežnú dráhu okolo Zeme bola 12. októbra 1964 vypustená trojmiestna pilotovaná kozmická loď Voschod 1. Posádku tvorili pilot-kozmonaut Vladimír Michajlovič Komarov, vedec Konstantin Petrovič Feoktistov a lekár Boris Borisovič Jegorov. Cieľom letu bolo štúdium vplyvu kozmického letu na ľudský organizmus v podmienkach beztiažového stavu.

Človek vstúpil do vesmíru


Kozmická loď Voschod 2 odštartovala na obežnú dráhu okolo Zeme 18. marca 1965. Na palube boli Pavol Ivanovič Beľajev - veliteľ letu a Alexej Archipovič Leonov. Let trval 26 hodín, loď zemeguľu obletela 18-krát. Počas druhého obletu Zeme, keď loď letela nad územím ZSSR, Leonov, ako prvý človek na svete, vystúpil do otvoreného kozmického priestoru. Loď opustil cez nafukovaciu prechodovú komoru a pripútaný 5 metrov dlhým lanom v otvorenom vesmírnom priestore strávil niečo vyše 12 minút. Počas výstupu nakrúcal film vonkajšou filmovou kamerou, preveril možnosti manévrovania a komunikoval s veliteľom lode. Leonovovi stúpol tep na 143 úderov za minútu, dychová frekvencia sa mu zvýšila takmer o polovicu, telesná teplota presiahla 38 stupňov, jeho skafander zalial pot. A v tomto okamihu vždy pokojný Beľajev kričí do celého sveta: Človek vstúpil do vesmíru!

Let Voschodu-2 vošiel do histórie dvakrát. V prvom, oficiálnom, variante sa hovorí, že všetko išlo skvele. V druhom, zverejnenom neskôr, sa hovorilo o niekoľkých mimoriadnych situáciách. Na prvý pokus sa Leonovovi nepodarilo odmontovať kameru. Ukázalo sa tiež, že vyjsť z lode bolo oveľa jednoduchšie, ako sa vrátiť naspäť. Skafander vo vesmíre zväčšil svoj objem a kozmonaut sa niekoľkokrát márne snažil podľa inštrukcií vplávať do komory nohami napred. Bol nútený znížiť tlak v skafandri, aby bol mäkší. Nakoniec sa vnoril do komory hlavou napred. Po návrate Leonova na loď let trval ešte asi deň.



Ďalšie problémy nastali pri pristátí kozmonautov. Automatika mala počas 17. obehu spustiť zostup, zablokovala sa však, a preto musel Beľajev naštartovať brzdiaci motor a ručne riadiť loď. Počas zostupu museli kozmonauti vydržať preťaženie až 8 G. Kabína pristála 19. marca 1965 o 10.02 SEČ neplánovane v zasneženej tajge asi 180 km severozápadne od mesta Perm. Večer objavilo kozmonautov jedno z pátracích lietadiel. V hustom lese sa však nedalo pristáť, preto im zhodili aspoň teplé oblečenie. Na druhý deň k nim na lyžiach dorazil tím záchranárov a lekárov. Predtým, ako obaja kozmonauti opustili miesto pristátia, bolo potrebné vyrúbať niekoľko stromov, aby nákladný vrtuľník mohol vyslobodiť kabínu Voschodu 2.

Program Voschod zavŕšil 22. februára 1968 let kozmickej lode Voschod 9, zameraný na testovanie palubných systémov. Loď bola na obežnej dráhe okolo Zeme 20 dní a splnila všetky úlohy programu letu.

ODPORÚČAME AJ:
Budem mamou: Do pôrodnice sa odveziem sama
PREKVAPIVÉ ZISTENIE: Po jednom poháriku sa stávate príťažlivejším
Pápež František už 2 roky búra predsudky: Verí v evolúciu, fotí selfie
PSYCHOLÓG: Za istých okolností sa môže stať vrahom každý z nás
ODHALENIE: Zistili sme, prečo sa muži len tvária, že ženy počúvajú

Komentáre